Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Великий Четвер: Меса Господньої Вечері

Великий Четвер: Меса Господньої Вечері

Після 40-денного Великого Посту Христова Церква наблизилась до святкування Пасхального Тридення, яке розпочинається у Великий Четвер Месою Господньої Вечері.
Ісус разом із Апостолами схотів святкувати Пасху. Пасха означає перехід: перехід Ангела Господнього через Єгипет, котрий покарав смертю первородних синів єгиптян, а синам Ізраїльським дарував життя. Саме тому на згадку про цю подію на Ізраїльських столах був агнець, принесений у жертву. Вечір Великого Четверга є продовженням Пасхальної Вечері, яку Христос продовжує в Горниці.

Священики разом зі своїми вірянами у цей вечір оточують Христа і, як учні на Останній Вечері, беруть участь у цих подіях. Той самий Христос запрошує до спільного столу – Він братиме хліб і вино та перемінить їх на Свої Тіло і Кров, щоб нагодувати нас. І чинитиме це все з любові до нас.

Літургію розпочне урочистий вхід головного служителя – целебранса – у супроводі асисти. Після вступу, Акту покути та співу «Кирiє елейсон» розпочнеться спів гімну «Слава во вишніх Богу». Водночас починають бити в усі дзвони. Їхній передзвін для зовнішнього світу є знаком початку пасхальних свят. Гімн «Глорія» – це спів прославлення Триєдиного Бога – Отця і Сина, і Святого Духа. Ми співаємо цей Гімн щонеділі, але цього вечора слід особливо звернути увагу на відбитий у ньому образ Живого Бога.

Під час Святої Меси Господньої Вечері головний служитель обмиває ноги 12 чоловікам – як Ісус обмивав ноги Апостолам. Це символізує приниження Ісуса перед людиною і є прикладом покірного слуги.

Після Причастя Пресвяті Дари переносяться до каплиці адорації. Під час процесії співається гімн «О язик людський, оспівуй тайну Тіла славного, Пресвята Господня Тайно».За участь у Літургії Господньої Вечері і процесії до каплиці адорації та щонайменше півгодинну адорацію Пресвятих Дарів можна отримати повний відпуст.

У каплиці адорації прославляємо Слово, котре стало Тілом і присутнє посеред нас у Пресвятих Дарах. Одночасно хочемо усвідомити собі, що ми, зміцнені Євхаристією, маємо своїм життям засвідчувати присутність Христа.

Пам’ятаймо, що Пам’ятка Великого Четверга повинна наповнювати нас не смутком, а лише радістю і вдячністю. Будьмо з Христом, котрий очікує і готується до смерті, але, перед усім, очікуймо Його славного Воскресіння – нашої надії.

Ісус на Останній Вечері встановив два таїнства: таїнство Євхаристії і таїнство Священства. В цей день Церква особливо молиться за священиків.

Отець Віталій Квапіш

Зображення: onepeterfive

Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.