Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Основне завдання Церкви – молитися та навчати молитися

Папа: Основне завдання Церкви – молитися та навчати молитися

Церкві як вчительці молитви були присвячені чергові роздуми Папи Франциска з циклу повчань про молитву, що протягом останніх місяців перебуває в центрі уваги загальних аудієнцій.
Про це пише Vatican News

У першу середу травня минулого року Папа Франциск розпочав цикл повчань, присвячений християнській молитві. Сьогодні, 14 квітня 2021 року під час загальної аудієнції, що проводилася у форматі відеоконференції з Апостольського палацу у Ватикані, він виголосив вже 29-ту катехизу з цього циклу, звернувши цього разу увагу на те, що Церква є «великою школою молитви».

Завдяки численним свідкам

Як зазначив на початку Святіший Отець, чимало з нас навчилися перших слів молитви, перебуваючи на колінах батьків чи дідуся або бабусі. Можливо, зберігаємо в пам’яті спогад про маму чи тата, які вчили нас проказувати молитву перед відходом до сну. Ці хвилини зосередження є також моментами, коли батьки можуть почути від дітей певні внутрішні звіряння та дати їм пораду, натхнену Євангелієм.  Далі, на дорозі зростання відбуваються зустрічі з іншими свідками та вчителями молитви, «про які варто пам’ятати».

Молитва – подих віри

«Життя парафії та кожної християнської спільноти позначене періодами літургії та спільної молитви», – підкреслив Папа, зазначаючи, що тоді відкриваємо, що цей дар, «отриманий в дитинстві у простоті», є «величезною та багатющою спадщиною», а досвід молитви заслуговує на те, щоб його «дедалі більше поглиблювати».

«Риза віри не є твердою, вона розвивається разом з нами, вона не є закам’янілою, але зростає, також і через моменти криз і воскресінь. Більше того, вона не може зростати без моментів кризи, бо криза сприяє зростанню. Для того, щоб зростати, необхідно пережити кризу.  А подихом віри є молитва: настільки зростаємо у вірі, наскільки вчимося молитися. Після певних життєвих етапів ми помічаємо, що без віри ми б не зуміли здолати їх і що нашою силою була молитва. Не лише особиста молитва, але також молитва братів і сестер, молитва спільноти, яка супроводила нас і підтримувала», – сказав Святіший Отець.

Особливе покликання

Саме тому, за словами Наступника святого Петра, у Церкві постійно розквітають молитовні спільноти та групи. Деякі християни навіть відчувають покликання «зробити молитву основним заняттям». У Церкві існують монастирі, затвори, де живуть люди, посвячені Богові, які «часто стають осередками духовного випромінювання».

«Вони є життєдайними клітинами не лише для церковного тіла, але й для всього суспільства, – мовив Папа. – Згадаймо, наприклад, про роль, яку відіграло монашество в народженні та зростанні європейської цивілізації, а також в інших культурах. Молитися та трудитися в спільноті допомагає світові прямувати вперед».

Невичерпна криниця

Святіший Отець підкреслив, що у Церкви «все народжується з молитви і все зростає завдяки молитві». Тож коли ворог, тобто, Лукавий, хоче здолати Церкву, то старається, насамперед, «висушити її джерела», ставлячи перепони для молитви. І коли хтось пробує здійснювати якісь реформи, вносити зміни, але при цьому відсутня молитва, то такі зміни не є церковними, а ідеями певних груп. Бо молитва «відчиняє двері для Святого Духа». Коли молитва згасає, то «протягом якогось часу» здається, що можна прямувати далі, як і дотепер, однак, вже скоро «Церква помічає, що стає немовби порожньою оболонкою», що загубила джерело енергії та любові…

«Життя святих не є легшим від життя інших людей, навпаки, також і вони мають свої проблеми, які повинні долати, а крім того, часто є об’єктом спротиву. Але їхньою силою є молитва, яку вони завжди черпають із невичерпної “криниці” матері Церкви», – сказав Папа, підкреслюючи, що святі, які в очах світу часто виглядають малозначущими, «у дійсності, є тими, які його підтримують».

Головне завдання Церкви

Підсумовуючи, Наступник святого Петра поставив запитання Ісуса, записане в Євангелії від Луки, яке «завжди спонукає замислитися»: «Син Чоловічий, коли прийде, чи знайде на землі віру?». А чи знайде «групу підприємців у царині віри»? Згадане запитання поміщене наприкінці притчі про неустанну молитву, з чого можемо зробити висновок, що «світильник віри доти палатиме на землі, доки матиме олію молитви».

«Таким є основне завдання Церкви: молитися та навчати молитися. Передавати з покоління в покоління світильник віри з олією молитви», – мовив Папа, підкресливши, що без світла цього світильника не зможемо розгледіти дорогу євангелізації, обличчя ближніх, до яких потрібно наблизитися, щоби послужити, не зможемо освітити спільнотні зустрічі. «Без віри все валиться, а без молитви віра гасне. Віра і молитва, немає іншої дороги. Ось чому Церква, що є домом і школою сопричастя, є домом і школою віри та молитви», – додав він.
Новини з Ватикану Папа народам ДР Конго та Південного Судану: не дайте викрасти у вас надію У день, коли повинна була розпочатися Апостольська подорож до Демократичної Республіки Конго та Південного Судану, відкладена на пізніше через стан здоров’я Папи Франциска, він вирішив звернутися до мешканців за посередництвом відеопослання.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.