Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні

Пасхал і його символіка

У Літургії Пасхальної Вігілії дуже важливе місце посідає велика воскова свічка, звана Пасхалом. І вигляд Пасхала, й обряд його запалювання мають глибокий символічний сенс.
Великдень починається з Літургії Світла в суботу після заходу сонця. Зовні храму священик освячує вогонь, від якого потім запалює Пасхал – велику воскову свічку, яка символізує Воскреслого Христа. На Пасхалі священик робить знак хреста, промовляючи слова: «Христос учора і сьогодні, початок і кінець, Альфа і Омега. Йому належить час і вічність, Йому слава і царство на віки віків. Амінь».

Потім Пасхал вносять у темряву храму, а вірні запалюють від нього свічки, передаючи одне одному світло. Вельми промовистий образ: світло шириться і зрештою заповнює весь храм.

Кульмінація обряду світла – це урочиста пісня «Exultet», яка розпочинається зі слів: «Радійте вже сонми Ангелів у небі! Веселіться, слуги Божі! Нехай пролунають дзвони, які вістують порятунок, коли Великий Цар здобуває перемогу!»

Вогонь Пасхалу символізує світло Христа. «У ньому було життя, і життя було – світло людей. І світло світить у темряві, і не пойняла його темрява» (Йн 1, 4-5). Це також згадка про вогненний стовп, який супроводжував ізраїльський народ у пустелі.


Пасхал неодмінно зроблений з воску. У тексті пасхального послання вжиті звороти «воскова колона» і «плід праці бджолиного рою».

Малюнки на Пасхалі можуть бути різні, але вони обов’язково містять кілька елементів. По-перше, це альфа і омега – перша й остання літери грецької абетки, які символізують Христа: «Початок і кінець» (Одкр 22,13). По-друге, поточний рік: це нагадує, що Христос із нами завжди, і цієї миті – також. На Пасхалі є також хрест – символ християнства, муки і смерті Ісуса, а п’ять червоних цвяшків символізують Рани Христа.

За інформацією deon.pl

Катехетика Три ознаки того, що молитва більше, ніж просто слова Ми розмовляємо зі своїм Небесним Батьком і називаємо цю розмову молитвою. Часто молимося не тому що любимо і хочемо наблизитися до Всевишнього, а тому що ми повинні це робити, як християни. Роблячи так, ми втрачаємо щось дуже важливе.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.