Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 15 квітня, четвер

Літургія на кожен день, 15 квітня, четвер

(біл) Четвер ІІ Великоднього тижня
У нас є вибір, який був неможливий до моменту приходу Христа. Господь представляє його, даючи можливість бути кимось згори або походити із землі. Якщо ви хочете відчути, пережити близькість Бога й бути з Ним у єдності, піднесіть свою молитву до Того, хто вже мав досвід цієї любові, і хто прийшов для того, щоб допомогти тобі бути людиною з неба.

АНТИФОН НА ВХІД
Боже, коли Ти йшов перед Твоїм народом, * коли вирушив із ним в дорогу і з ним перебував, * земля тремтіла, топилось небо. * Алілуя. (Пор. Пс 68 (67), 8-9. 20)

КОЛЕКТА:
Боже, Ти для спасіння світу склав пасхальну жертву; † вислухай милостиво благання свого народу: * нехай наш Заступник і Верховний Архієрей Христос, † завдяки Його подобі до нас, примирить нас із Тобою, * і, завдяки Його рівності з Тобою, перемінить нас. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Діян 5, 27-33
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями начальник охорони зі слугами, привівши апостолів, поставили їх у синедріоні. І первосвященик запитав їх, кажучи: «Чи не заборонили ми вам виразно навчати в це Ім’я? Та ось ви наповнили Єрусалим вашою наукою і хочете навести на нас кров цієї людини?» Та Петро й апостоли у відповідь сказали: «Потрібно більше слухатися Бога, ніж людей! Бог батьків наших воскресив Ісуса, якого ви вбили, повісивши на дереві. Бог підняв Його своєю правицею як Князя і Спасителя, щоби дати Ізраїлеві покаяння і прощення гріхів. І ми є свідками щодо цих слів та Дух Святий, якого дав Бог тим, хто кориться Йому!» Почувши це, вони лютували і змовлялися їх убити. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 34,  2 і 9. 17-18. 19-20
Господь Бог чує бідного волання. (або: Алілуя.)
Благословлятиму Господа в кожному часі, – *
хвала Його на моїх устах постійно.
Скуштуйте і побачите, який Господь добрий. *
Блаженний чоловік, що покладає на Нього надію.
Обличчя Господнє – проти тих, які зло чинять, *
щоб вигубити із землі про них всяку пам’ять.
Вони закликали – і Господь почув їх *
та визволив їх від всякого горя.
Господь близький до тих, чиї серця у скрусі, *
і спасе пригноблених духом.
У праведного скорбот багато, *
та від них усіх Господь його порятує.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 20, 29
Алілуя, алілуя, алілуя.
Тому що ти побачив Мене, Томо, ти повірив.
Блаженні ті, які не бачили, а повірили!

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 3, 31-36
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Хто приходить згори, Той над усіма. Хто із землі, той земний і по-земному говорить. Хто приходить з неба, Той над усіма, і те, що Він побачив і почув, про це і свідчить; але Його свідчення ніхто не приймає. Хто ж прийняв Його свідчення, той завірив, що Бог правдивий. Бо Кого Бог послав, Той говорить Божі слова, тому що не міркою Бог дає Духа. Отець любить Сина і дав усе в Його руку. Хто вірить у Сина, той має вічне життя, а хто Сину не кориться, той життя не побачить, але Божий гнів перебуває на ньому. Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Слухаючи слів святого Йоана євангеліста і проповідь святого апостола Петра, молімося в наших потребах і за Святу Церкву:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб він був сповнений радістю з приводу нових священицьких та чернечих покликань у країнах, які особливо цього потребують.
2. Молімося за священиків та монахів, щоб Господь завжди підтримував їх у труднощах їхнього служіння.
3. Молімося за духовні семінарії, щоб вони зміцнювали у своїх вихованців істинну побожність і апостольську ревність.
4. Молімося за тих, хто добросовісно працює, щоб вони отримали за це відповідну нагороду.
5. Молімося за померлих, щоб Господь помилував їх і прийняв у свої батьківські обійми.
6. Молімося за всіх нас, щоб ми з Євхаристійної жертви черпали сили для вірного служіння Богу та ближньому.
Господи Ісусе Христе, оточуй любов’ю свого серця тих, котрі присвятили своє життя Тобі та служінню ближнім, і веди їх дорогою вірності. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Господи, наш Боже, нехай вознесуться до Тебе наші молитви й жертовні дари, * щоб ми, очищені Твоєю величчю, гідно брали участь у таїнствах великої любові. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17 (стор. 142-143)

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Отож Я з вами по всі дні * аж до кінця віку. * Алілуя. (Мт 28, 20)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Всемогутній, вічний Боже, Ти Христовим воскресінням відродив нас до вічного життя; † примнож в нас плоди великоднього таїнства * та зміцни наші серця поживою, що дає спасіння. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.