Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 2 червня. субота

Літургія на кожен день, 2 червня. субота

(зел) Субота VIIІ звичайного тижня
ТИЖДЕНЬ  ВИХОВАННЯ (2-8 червня)
УРОК ТИШІ
Розпочинаючи вже другий в Україні ТИЖДЕНЬ ВИХОВАННЯ, хочемо ближче познайомитись із батьківською домівкою Ісуса у Назареті. Цей дім наповнений тишею, яка, як говорить сьогоднішнє перше читання, будує зрілу людину. У Тижні Виховання і ми хочемо зануритись у цю тишу, щоб нас формувало це святе мовчання.
Або (черв) довільний спомин свв. МАРЦЕЛІНА і ПЕТРА, мучеників
Святі Марцелін і Петро загинули мученицькою смертю за часів переслідувань християн за імператора Діоклетіана. Докладний опис їхньої смерті дав Папа Дамазій. Над їхнім гробом біля Віа Лабікана побудовано базиліку.
Спільні Меси: про багатьох мучеників (стор. 122)
Або (біл) Перша субота місяця
Меса Непорочному Серцю ПДМ (стор. 120)


АНТИФОН НА ВХІД
Господь став опорою моєю. * Він мене на простір виводить * і визволяє мене, бо мене любить.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: вчини, щоб завдяки Твоєму покровительству життя у світі проходило мирно, * а Твоя Церква нехай втішається служінням Тобі   без перешкод. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти через славне свідчення віри святих мучеників Марцеліна і Петра оточуєш нас своєю опікою; † вчини, щоб ї хній приклад нас укріплював * і їхні молитви були для нас підтримкою. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Юд 17. 20б-25
Читання з Послання святого апостола Юди.
Любі, пам’ятайте слова, які раніше сказали апостоли Господа нашого Ісуса Христа. Будуйте себе вашою найсвятішою вірою, моліться у Святому Дусі. Зберігайте себе в Божій любові, очікуючи милості нашого Господа Ісуса Христа для вічного життя, та будьте милосердними до тих, хто вагається! Інших спасайте, вириваючи з вогню, а ще до інших будьте милосердними зі страхом, відчувайте ненависть навіть до одягу, занечищеного тілом. А Тому, хто може зберегти вас від падіння і поставити перед своєю славою непорочними в радості, – єдиному Богові, нашому Спасителеві, через Ісуса Христа, Господа нашого, – слава, велич, сила та влада раніше всякого віку, і нині, й на всі віки! Амінь. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 63, 2а-в. 2г-4. 5-6
До Тебе, Боже, душа моя прагне.
Боже, Ти Бог мій, *
Тебе шукаю від світанку.
До Тебе душа моя прагне, *
за Тобою тужить моє тіло.
Як у землі пустинній, спраглій і безводній, †
так Тебе у святині виглядав я, *
щоби побачити Твою силу і Твою славу!
Бо за життя краща Твоя милість, *
мої уста Тебе будуть величати.
Так буду прославляти Тебе у житті своєму; *
в Ім’я Твоє підноситиму свої руки.
Хай наповниться моя душа немовби жиром і ситтю, *
і радісними окликами висловлювати хвалу †
уста мої будуть.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Кол 3, 16а. 17в
Алілуя, алілуя, алілуя.
Слово Христове нехай перебуває у вас щедро,
Богові Отцеві через Христа з вдячністю співайте.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 11, 27-33
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус з учнями знову прийшов до Єрусалима. Коли Він ходив у храмі, підійшли до Нього первосвященики, книжники і старші та й кажуть Йому: «Якою владою Ти все це робиш? Або хто дав Тобі владу чинити оце?» А Ісус відповів їм: «Запитаю вас і Я про одну справу. Якщо відповісте, то і Я скажу вам, якою владою це чиню. Хрещення Йоана було з неба чи від людей? Дайте мені відповідь!» Вони роздумували між собою, говорячи: «Якщо скажемо, що з неба, то запитає: “Чому ж ви йому не повірили?” А якщо скажемо, що від людей…». Вони боялися народу, адже всі вважали, що Йоан був справжнім пророком. Та й у відповідь кажуть Ісусові: «Не знаємо!» А Ісус їм каже: «То і Я не скажу вам, якою владою це чиню!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Марія, яка збагачує собою дім у Назареті, нагадує нам про готовність прийняття Божого дару у тиші. За Її заступництвом просімо доброго Отця:

1. Молімося за спільноту Церкви, щоб за прикладом Святої родини у цьому світі їй були характерні єдність і взаємна повага.
2. Молімося за вихователів, вчителів і катехитів, щоб зуміли присвятити свій життєвий простір вихованцям.
3. Молімося за нашу Батьківщину, щоб правда про гідність людини, її право на життя від зачаття до природної смерті була основним визначником у пошуці дороги до миру.
4. Молімося за хворих і самотніх, щоб їх постава тихої довіри до Бога виховувала у молодого покоління здатність мати відкриті очі на вічні цінності.
5. Молімося за молодь, яка має різні залежності і перебуває у гріху, щоб  відкрились на дію Духа Святого і натхнені Ним крокували дорогою, яка веде до свободи і перемінює життя.
6. Молімося за померлих, щоб мали частку у славі з Непорочною Матір’ю у небі.
7. Молімося за нас, згромаджених навколо вівтаря, щоб ми могли покохати святу тишу і у миті життєвих бурь черпали втіху зі скарбниці Пресвятої Євхаристії.

Отче безмірно добрий, Ти покохав тишу і у ній приходиш, навчи нас розпізнавати правду про людину і її покликання. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, котрий даєш те, що має бути пожертвуване Твоєму I мені і визначаєш приношення ревності нашого служіння, † просимо Твою милість, щоби призначене Тобою бути заслугою * стало для нас нагородою. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Заспіваю Господу, * добро бо Він мені вдіяв, оспівуватиму Iм’я Всевишнього Господа. (Пс 13(12), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені спасенним даром, благаємо Твоє милосердя, † щоб через це таїнство, яким Ти поживив нас у цьому житті  , * Ти благоволив вчинити нас сопричасниками життя вічного. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії