Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа Франциск до медперсоналу: Не забувайте про ліки ніжності

Папа Франциск до медперсоналу: Не забувайте про ліки ніжності

Медсестри й медбрати незамінні, адже слугують «перехрестям тисяч стосунків, які вимагають уваги, компетентності та підтримки». На цьому наголосив Папа Франциск у промові до представників Італійської федерації професійних об’єднань молодшого медичного персоналу, найбільшої профспілки країни (майже 450 тисяч осіб), 3 березня 2018 року у ватиканському залі Павла VІ.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Звертаючись до медперсоналу, Понтифік згадав про одну медсестру-черницю, якій завдячує своїм життям. Її компетентність врятувала життя 20-річного Хорхе Маріо Берґоліо. «Я дуже дякую їй і хочу згадати про неї тут, перед вами: це була сестра Корнелія Каральйо. Вправна жінка, смілива настільки, щобт сперечатися з лікарями. Покірна, але впевнена у тому, що робила», – мовив Папа, наголошуючи, що чимало життів рятують старання та наполеглива праця медсестер і медбратів.

Сприяти оздоровленню, запобігати хворобам і полегшувати страждання вимагає високого професіоналізму та постійного оновлення знань і вмінь. Папа наголосив, що цінність праці медперсоналу проявляється в їхній кваліфікації та в людській чутливості. Адже опікуватися чоловіками та жінками, дітьми та похилими віком на різних етапах їхнього життя вимагає вміти постійно слухати. Ніколи не вистачить слідувати визначеному протоколу лікування, завжди потрібне також вміння зрозуміти кожного пацієнта та подбати про нього.

«Усе це робить вашу професію справжньою місією, а вас – “експертами з людяності”, покликаними виконувати незамінне завдання гуманізації в неуважному суспільстві, яке дуже часто залишає на узбіччі найслабших, цікавлячись лише тими, хто відповідає критеріям ефективності та прибутку», – мовив Єпископ Риму.

Папа закликав визнавати межі технічних можливостей і брати до уваги бажання багатьох пацієнтів, навіть якщо воно не завжди чітко виражене, мати духовний супровід. «Для Церкви у хворих особливим чином присутній Ісус». Тому, «не забувайте про ліки ніжності: вони дуже необхідні! Вияв ніжності, усмішка багато значать для хворого. Йдеться про простий жест, який, однак, здатен піднести його, завдяки якому недужий не почувається самотнім, відчуває близьке одужання й почувається людиною, а не номером. Виконуючи свої професійні завдання, ви торкаєтеся до хворих і більше ніж будь-хто інший опікуєтесь їхнім тілом. Коли робите це, пам’ятайте про те, як Ісус торкався прокаженого: не розсіяно, не байдуже чи з почуттям огиди, але уважно і з любов’ю, завдяки чому той зміг відчути опіку та дбайливість».

Наостанок Папа Франциск наголосив, що ключ до розуміння хворої людини це ніжність – найцінніші ліки для одужання. Ніжність передається від серця до рук, від дотику до шани та любові. А звертаючись до хворих, він закликав: «Також і ви зважайте на людяність медсестер і медбратів, які надають вам допомогу. Просіть без претензій, не чекайте усмішки лише для себе, а й самі даруйте її тим, хто присвятили себе вам».

За темою:

Кардинал Тарксон: Не забуваймо про уражених рідкісними хворобами
Вклад Церкви у подолання нерівності в сфері охорони здоров’я
Всеукраїнське паломництво медичних працівників до Бердичівського Санктуарія
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.