Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » У Луцьку відзначили чергові річниці Катинського злочину і Смоленської трагедії

У Луцьку відзначили чергові річниці Катинського злочину і Смоленської трагедії

У кафедральному соборі святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку звершили поминальну Месу за жертв Катинського злочину та Смоленської катастрофи.
Святу Месу 10 квітня звершило духовенство кафедральної парафії під проводом ординарія Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви, єпископа Віталія Скомаровського. В поминальній літургії взяли участь представники Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку на чолі зі Славоміром Місяком, члени місцевих польських товариств та парафіяни.


Свою проповідь настоятель, отець-канонік Павло Хом’як присвятив пам’яті про тих, хто віддав життя за свободу і незалежність Батьківщини. Особливо промовистими були процитовані отцем-каноніком слова Святого Йоана Павла ІІ, Папи Римського: «Ми стаємо навколішки перед невідомими могилами з усвідомленням того, що вони заплатили особливу ціну за нашу свободу. Надали, можна так сказати, остаточну форму нашій свободі […]. Справа Катині завжди присутня в нашій свідомості й не може бути стерта з пам’яті Європи».


10 квітня – особливо трагічна дата в книзі мартирології польського народу. У вересні 1939 р., коли без оголошення війни СРСР окупував частину території Польщі, у радянський полон потрапили понад 200 тис. польських військовослужбовців. Усупереч нормам міжнародного права всіх їх передали в руки НКВС. 5 березня 1940 р. Політичне бюро ЦК ВКП(б) прийняло рішення «ліквідувати» всіх польських офіцерів, які утримувалися в радянських концтаборах. Убивства тривали з 3 квітня до 16 травня 1940 р. На могилах висаджували дерева, щоби приховати сліди злочину. Та втаїти правду не вдалося. В 1943 р. стало відомо, що в лісі біля села Катинь поблизу Смоленська виявили масові поховання понад 4 400 польських військовослужбовців. Від назви села цей злочин став іменуватися Катинським. А всього в рамках Катинського злочину, як з'ясували історики, совєти розстріляли близько 22 тис. польських громадян.


Друга трагедія сталася через 70 років, коли біля Смоленська розбився літак Ту-154М із делегацією від Республіки Польща, яка летіла вшанувати пам’ять поляків – жертв Катинського злочину. В авіакатастрофі загинули 96 високопосадовців і громадських діячів, серед яких був президент РП Лех Качинський із дружиною Марією Качинською, представники Сейму та Сенату РП, командування Війська Польського, духовенства.


Анатолій Оліх

Джерело: Волинський монітор

Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.