Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 14 квітня, середа

Літургія на кожен день, 14 квітня, середа

(біл) Середа ІІ Великоднього тижня
У дорозі до світла нам товаришує правда про Боже Милосердя і наші провини. Нехай виявляться наші діла, бо сподіяні вони в Бозі. Світло життя нехай помагає людям. Адже твоє життя в Бозі може стати єдиною Біблією, яку прочитають люди.

АНТИФОН НА ВХІД
Господи, між народами Тебе прославлю, * я сповіщу моїм братам про Твоє Ім’я. * Алілуя.

КОЛЕКТА:
Боже, Ти щороку дозволяєш нам переживати пасхальну тайну, завдяки якій людська природа віднайшла втрачену гідність і надію на воскресіння; † смиренно просимо Твою величність: * вчини, щоб ми ревною любов’ю досягли того, про що з вірою споминаємо. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 5, 17-26
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями піднявся первосвященик і всі, які були з ним, із саду- кейської течії, – вони наповнилися заздрістю, наклали руки на апостолів і посадили їх у громадську в’язницю. Та ангел Господній уночі відчинив двері в’язниці, вивів їх і сказав: «Ідіть, ставайте в храмі й кажіть народові всі слова цього життя!» Почувши це, вони пішли вдосвіта до храму й навчали. Тим часом первосвященик і ті, котрі з ним, прийшовши, скликали синедріон й усіх старших з-поміж синів Ізраїля і послали до в’язниці, щоб їх привести. Слуги пішли, та у в’язниці їх не знайшли. Повернувшись, сповістили, кажучи: «В’язницю ми знайшли ретельно замкненою, з охороною, яка стояла перед дверима. Але відчинивши, всередині нікого ми не знайшли!» Коли почули ці слова, начальник охорони храму та первосвященики дивувалися, як це все могло статися. Тут прийшов хтось і сповістив їм: «Ось мужі, яких ви посадили до в’язниці, перебувають у храмі, стоять і навчають народ». Тоді начальник охорони пішов зі слугами, привів їх без застосування сили, бо боялися народу, щоб не побив їх камінням. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 34, 2-3. 4-5. 6-7. 8-9
Господь Бог чує бідного волання.
Благословлятиму Господа в кожному часі, – *
хвала Його на моїх устах постійно.
Господом хвалитися душа моя буде. *
Хай почують лагідні і звеселяться.
Звеличуйте Господа зі мною, *
тож разом Його Ім’я будемо прославляти.
Я шукав Господа, і Він до мене відізвався, *
і визволив мене від усіх моїх страхів.
Погляньте на Нього і просвітіться, *
і не будуть засоромлені обличчя ваші.
Цей убогий заволав – і почув Господь його, – *
Він спас його від всякого горя.
Господній ангел отабориться навкруги тих, †
які Його бояться, – *
і їх порятує.
Скуштуйте і побачите, як Господь добрий. *
Блаженний чоловік, що покладає на Нього надію.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 3, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Аж так Бог полюбив світ,
що дав свого Єдинородного Сина,
щоб кожний, хто вірить у Нього,
не загинув, але мав життя вічне.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 3, 16-21
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав Никодиму: «Аж так Бог полюбив світ, що дав свого Єдинородного Сина, щоб кожний, хто вірить у Нього, не загинув, але мав життя вічне. А дже не послав Бог Сина у світ, щоб судити світ, але щоби світ був спасенний через Нього. Хто вірить у Нього, того не судять, а хто не вірить, той уже осуджений, бо не пові рив в Ім’я Єдинородного Божого Сина. Це і є суд, що сві тло прийшло у світ, але люди полюбили темряву більше, ніж світло, бо погані були їхні діла. А дже кожний, хто чинить зло, ненавидить світло і не приходить до світла, щоби не виявилися його вчинки. А хто чинить правду, той іде до світла, щоб його діла стали явними, бо зроблені вони в Богові!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Споминаючи перше ув’язнення учнів Христа, молімося до Господа разом з усією Церквою:
1. Молімося за єпископів та священиків, яких переслідують за вірність Господу Богу, щоб Ісус Христос сам був їхньою силою.
2. Молімося за людей, які важко працюють, щоб вони поєднували свою працю з Христовою Жертвою, а самі тішилися вдяч- ністю суспільства й ближніх.
3. Молімося за тих, кого переслідують за віру, щоб вони отримали свободу віросповідання.
4. Молімося за в’язнів, щоб вони відродилися у Святому Духові й повернулися до своїх сімей.
5. Молімося за померлих, щоб після трудів земного життя вони осягнули вічне спочивання у Небесному Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми у житті керувалися голосом сумління, а після смерті могли спокійно стати перед Ісусом Христом, Суддею живих і мертвих.
Господи Ісусе, Ти провістив своїм учням переслідування; оточуй своєю опікою Твою Церкву, а особливо Церкву, яка терпить гоніння, і допоможи нам бути завжди вірними Тобі. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Боже, Ти чудесним обміном дарів, що відбувається у цій жертві, робиш нас учасниками своєї єдиної і всевишньої божественної природи; † вчини, просимо, щоб ми, пізнавши Твою істину, * поводилися достойно неї. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17 (стор. 142-143)

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Я вас вибрав зі світу, – мовить Господь, – * і призначив, щоб ви йшли * і плід принесли, * та щоб тривав ваш плід. * Алілуя. (Пор. Йн 15, 16. 19)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Просимо, Господи: будь милостивий до свого народу, який Ти оросив небесними тайнами; * вчини, щоб він, покинувши давні гріхи, жив новим життям. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.