Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Кардинал Тарксон: Не забуваймо про уражених рідкісними хворобами

Кардинал Тарксон: Не забуваймо про уражених рідкісними хворобами

«Покажи, що ти поруч з тими, хто рідкісний», – таку тему мав ХІ День рідкісних недуг, який відзначають 28 лютого. З цієї нагоди було опубліковано послання кардинала Пітера Тарксона, префекта Дикастерії служіння цілісному людському розвитку.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

У посланні зазначено, що тема цьогорічного Дня рідкісних недуг має за мету привернути увагу до науково-медичних досліджень у цій галузі. «Незважаючи на вагомий поступ, зроблений до сьогодні, – пише кардинал, – ми ще мало знаємо про багато з-поміж тисяч ідентифікованих рідкісних хвороб, а лікування понад 400 мільйонів їхніми носіїв досі обмежене. Щодо тисячі цих недуг не існує навіть базового наукового пізнання. Дослідження проводяться занадто повільно, і це один із основних аспектів, на які потрібно звернути увагу в діяльності, спрямованій на ефективне лікування рідкісних хвороб».

Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвитку зауважив, що багатонаціональні фармацевтичні концерни інвестують тільки в дослідження найпоширеніших недуг, нехтуючи рідкісними. Тому генетичні хвороби часто називають «сиротами», адже про них часто говорять лише хворі, що самотужки організовують відповідні асоціації. «Але, якщо хвороби й ліки бувають “сиротами”, – зазначає кардинал Тарксон, – ми не можемо залишати сиротами людей. Кожну хвору людину потрібно приймати й любити, і жодна хвороба не може засудити її до остракізму й маргіналізації. Сам Христос учив нас, що кожна людина завжди цінна, вона завжди має гідність, яку ніщо і ніхто не може перекреслити, навіть недуга».

Кардинал звернувся до представників влади із закликом робити вагомий внесок у науково-медичні дослідження, залучаючи утсі наявні служби та підприємства, застосовуючи знання, фінанси та найкращий медичний досвід. Важливу роль у цьому процесі, за його словами, повинна відіграти міжнародна спільнота, налагоджуючи співпрацю між Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я, урядами країн і великими неурядовими організаціями.

Автор послання складає подяку всім асоціаціям пацієнтів, медикам, науковцям, працівникам служби охорони здоров’я, фармацевтичним фірмам, аптекам, лікарням і установам, які підтримують наукові дослідження. Він також говорить про зв’язок між проблемами довкілля та виникненням багатьох рідкісних хвороб, на який неодноразово вказував і Папа Франциск.

Кардинал Пітер Тарксон зазначає, що Церква, завдяки своїм численним медичним установам і дослідницьким центрам у різних частинах світу, надає підтримку багатьом особам, що мають рідкісні хвороби. За його словами, Папа Франциск висловив побажання, аби турбота про цих людей стала одним із пріоритетів новоствореної Дикастерії служіння цілісному розвитку людини.

«Тому сьогоднішній ХІ День рідкісних недуг це нагода для нової дикастерії Римської Курії і, разом із нею, усієї Церкви, щоби підтвердити своє зобов’язання дбати про осіб із рідкісними хворобами та про їхні сім’ї», – додав він наостанoк.

За темою:
Папа: Пошана до гідності людини – це запорука цілісного розвитку
Цілісний розвиток вимагає інтегрального роззброєння. Підсумки конференції у Ватикані
Папа: Корупція – найгірше суспільне лихо
Новини з Ватикану Короткі біографії святих, яких Папа Франциск канонізує 15 травня В неділю, 15 травня 2022 року, Папа Франциск відслужить на площі Святого Петра у Ватикані Святу Месу, на початку якої проголосить святими Католицької Церкви десятьох блаженних. Пропонуємо вашій увазі їх короткі біографічні довідки.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.