Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 13 квітня, вівторок

Літургія на кожен день, 13 квітня, вівторок

(біл) Вівторок ІІ Великоднього тижня
Істину про те, що світ сотворив Бог, можна осягнути людським розумом, тобто спираючись на певний життєвий досвід. Дух же віє де хоче і тілу він непідвладний. Вість про можливість воскресіння із мертвих та переміни тлінного людського тіла у нетлінне лежить поза межами інтелектуального відкриття. Так само поза межами інтелектуальних спекуляцій лежить майбутнє кожного із нас, проте досвід зустрічі із Христом через Хрещення, Покаяння і Помазання Духом відкриває нам знання Бога, який є Отцем. Бажаєш відновити у собі це джерело Хрещення в ім’я Ісуса Христа?
Або:  (черв) довільний спомин св. Мартина І, Папи і мученика
Св. Мартин походив з Умбрії. Він був Папою у 649-653 роках. Скликаний ним у 649 році Латеранський синод засудив єресь монотелетизму, яка в особі Ісуса Христа визнавала лише божественну волю й заперечувала існування в Ньому людської волі. Імператор Констанс ІІ, прихильник монотелетизму, наказав привести Папу до Константинополя, де його було ув’язнено, катовано, приречено на смерть, позбавлено прав та вигнано до Херсонесу в Крим. Помер 13 квітня 656 року у вигнанні як останній Папа-мученик.
Спільні Меси: про одного мученика у Великодній період (стор. 144)

АНТИФОН НА ВХІД
Радуймося і веселімося * і віддаймо славу Богу, * бо воцарився Господь, Бог наш, Вседержитель. * Алілуя.

КОЛЕКТА
Просимо Тебе, Всемогутній Боже: дай нам так проповідувати силу воскреслого Господа, † щоб, отримавши завдаток Його дарів, * ми змогли осягнути об’явлені плоди. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Всемогутній Боже, Твоя благодать зміцнила святого Папу і мученика Мартина † і не дозволила, щоб його зламали погрози і смертний вирок, * вчини, щоб і ми стійко зносили всі переслідування з боку світу. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 4, 32-37
Читання з Діянь Апостолів.
Велике число тих, які повірили, мали одне серце й душу; і ніхто нічого зі свого майна не називав власним, бо все було в них спільне. Апостоли з великою силою свідчили про воскресіння Господа Ісуса, і велика благодать була на них усіх. Не було між ними жодного нужденного. Бо ті, хто мав поле або дім, продавали їх та приносили кошти від проданого і клали біля ніг апостолів, а кожному давалося те, чого хто потребував. Так Йосиф, прозваний апостолами Варнавою, – що в перекладі означає «син потіхи», – левит, родом з Кіпру, мав поле; він продав його, приніс гроші й поклав біля ніг апостолів. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 93, 1. 2 і 5
Господь царює, вдягнений у велич.
Господь воцарився, *
Він одягнувся у велич, –
Господь силою одягнувся і підперезався. *
Адже Всесвіт стоїть твердо, – він не похитнеться.
Віддавна Твій престол поставлений твердо, – †
Ти є споконвіку! *
Твої свідчення вельми вірні.
Твоєму домові, Господи, належить святість *
на дні довгі.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Йн 3, 14-15
Алілуя, алілуя, алілуя.
Син Людський має бути піднятий,
щоб кожний, хто вірить у Нього, мав життя вічне.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 3, 7б-15
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав Никодиму: «Вам потрібно народитися згори. Ві тер, де хоче, ві є, і ти чуєш його голос, але не знаєш, звідки приходить і куди прямує. Так є з кожним, хто народжений від Духа». Відпові в Никодим і сказав Йому: «Як може це статися?» Ісус у відповідь промовив до нього: «Ти – учитель Ізраїля, і цього не знаєш? Воістину, воістину кажу тобі, що про те, що знаємо, ми говоримо і про те, що бачили, свідчимо, – та нашого свідчення ви не приймаєте. Якщо про земне Я сказав вам, і ви не вірите, то як повірите, якщо скажу вам про небесне? Ніхто не підіймався на небо, тільки Той, хто зійшов з неба: Син Людський. І як Мойсей підняв змія в пустелі, так треба, щоб був пі днятий Син Людський, щоб кожний, хто вірить, у Ньому мав вічне життя». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Дивлячись на взаємну любов, яка панувала у першій християнській спільноті, молімося до всемилостивого Бога:
1. Молімося за всіх християн, щоб вони могли подолати всякі труднощі та поєднатися у вірі і любові.
2. Молімося за керівників держав, щоб вони боролися з будь- якими проявами расової та релігійної дискримінації.
3. Молімося за тих, хто потерпає від нестатків, щоб у Господі вони знайшли розраду і допомогу.
4. Молімося за чернечі громади, які дбають про людей хворих та людей з інвалідністю, щоб не бракувало їм щирих та відданих спів- працівників.
5. Молімося за померлих наших братів і сестер, які за життя зранили Господнє Серце своїми гріхами, щоби всемилостивий Бог простив усі їхні провини.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вміли шанувати думки й погляди інших людей, навіть якщо вони відрізняються від наших.
Господи наш і Отче, навчи нас жити з усіма в братній любові та мирі. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дай нам завжди втішатися цими пасхальними тайнами; † нехай безустанна дія благодаті заради нашого відкуплення * стане для нас джерелом вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17 (стор. 142-143)

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Треба було, щоб Христос страждав і воскрес із мертвих * і так увійшов у свою славу. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Вислухай, Боже, наш Отче, наші молитви, † щоб священний обмін дарами заради на- шого спасіння приніс нам Твою допомогу у цьому житті * і віковічну радість – у прийдешньому. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.