Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожний день. 27 вересня, середа

Літургія на кожний день. 27 вересня, середа

До проповідування Євангелія покликані не тільки священикиєпископидиякониченці та черниціДо євангелізаціі покликані також і миряниСвя­щеник проповідує в храміна катехезіАле справжня війна зі злом і трудно­щами починається після виходу з храмуІ власне тоді миряни можуть пока­зати свою вірність ХристуІ власне тоді миряни можуть стати Апосто­лами ІсусаМожуть нести Його в родинний дімдо місця працідо друзівСвоїм словом і життям ми повинні нести Ісуса тим людямякі є далеко від Ньогоабо Його не знаютьМи всі є Апостоламитобто посланцями.


Св. ВІКЕНТІЯ ДЕ ПОЛЬ, пресвітера (біл) Обов'язковий спомин


Св. Вікентій народився у Південній Франції в 1581 році в убогій селянській родині. У 1600 році, після відповідного приготування, став пресвітером.

Через п 'ять років був викрадений піратами і кілька років перебував у не­волі в Тунісі. Повернувшись до Франції, він був спочатку настоятелем, потім капеланом сім'ї Гонді і головним пастирем каторжан. Пізнавши духовну й матеріальну убогість широких мас людей, він заснував конгре­гацію Отців Місіонерів і Сестер Милосердя. Крім того заснував цілу низ­ку товариств для мирян, які під його керівництвом намагалися зарадити різноманітним потребам суспільства. З метою підвищення рівня внутрішнього життя духовенства він ввів звичай проведення реколекцій перед рукоположенням та засновував духовні семінарії під керівництвом Отців Місіонерів. Помер у Парижі 27 вересня 1660 року. Папа Лев XIII оголосив його покровителем справ милосердя в усьому світі.


АНТИФОН НА ВХІД

Господній Дух на мені, * бо Він мене помазав. * Послав мене нести Добру Новину бідним * та зцілювати розкаяних серцем. (Пор. Лк 4, 18)


КОЛЕКТА

Боже, Ти для спасіння убогих і виховання духо­венства обдарував святого пресвітера Вікентія апо­стольськими чеснотами; вчини, щоб ми, сповнені тим самим духом, * полюбили те, що він любив та виконували те, чого він навчав. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.


ПЕРШЕ ЧИТАННЯ  Езр 9, 5-9

Читання з Книги Езри

Я, Езра, під час вечірньої жертви підвівся з мого смутку й, у розірваній одежі та плащі, впав на коліна й зняв руки свої до Госпо­да, Бога мого. І промовив: «Боже мій! Я соромлюсь і стидаюсь підвести обличчя моє до Тебе, Боже мій, бо беззаконня наші роз­множились понад нашу голову, і провина наша сягає аж до неба. Від часів наших батьків ми у великій провині аж по цей день, за безза­коння наші ми були видані - ми, царі наші й священики наші - в руки царів чужоземних, під меч, у полон, на грабунок, на ганьбу, як воно і є нині. А тепер на короткий час зійшло на нас милосердя від Господа, Бога нашого, щоб зберегти нашу решту і дати нам сталий притулок у святому своєму місці, щоб прояснив наші очі Бог наш і дарував нам трохи розради в нашім рабстві, бо ми раби, але й в нашім рабстві не покинув нас Бог наш. Він прихилив до нас милість перських царів, щоб дати нам ожити, воздвигнути дім Бога нашого, відбудувати його руїни й вивести нам мури в Юдеї та в Єрусалимі». Слово Боже.


РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ Тов 13,2.3-4а. 4бвг. 5. 8

Благословен Бог, що живе повіки.


Благословен Бог, що живе повіки; *

Царство Його триває вічно.

Адже Він карає і милує, 

зводить униз аж до безодні і наверх виводить; *

ніхто руки Його не уникне.


Благословен Бог, що живе повіки.


Сини Ізраїля, Його славте, *

серед народів,

бо Він розвіяв вас проміж ними, *

і там показав свою велич.


Благословен Бог, що живе повіки.


Возвеличуйте Його перед усіма живими, *

бо Він - Господь і Бог наш, Він - Отець наш * по віки вічні.

Він вас карає за беззаконня ваші, *

і вас усіх помилує знову

та збере вас з усіх народів, *

де б ви розсіяні не були.


Благословен Бог, що живе повіки.


Я в землі мого заслання Його прославляю, *

показую потугу й велич Його народові грішних.

Наверніться, грішники, чиніть перед ним справедливість. * 

Хто знає, чи Він не зглянеться над вами і не виявить вам милосердя?


СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ nopМк 1, 15

Алілуя, алілуя, алілуя.

Наблизилося Царство Боже.

Покайтеся і віруйте в Євангеліє!


+ ЄВАНГЕЛІЄ  Лк 9, 1- 6

Читання святого Євангелія від Луки.

Того часу Ісус покликав Дванадцятьох і дав Він їм силу і владу над усіма бісами та оздоровляти від хвороб. І послав Він їх про­повідувати Боже Царство й оздоровляти недужих. І сказав Він їм: «Нічого не беріть у дорогу: ні палиці, ні торби, ні хліба, ні гро­шей, ні двох одежин не майте. І в який лише дім увійдете, там за­лишайтеся й звідти відходьте. А як хто не прийме вас, то, виходя­чи з того міста, обтрусіть пил з ваших ніг - на свідчення проти них». Розійшовшись, вони ходили по селах, звіщаючи Євангеліє та оздоровлюючи всюди. Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ

Віддаючи шану святому Вікентію, священикові щирого серця, котрий опікувався каторжниками, в'язнями, хворими та голодними, зверні­мося до Господа Бога з нашими потребами:


- Молімося за Святішого Отця, щоб Святий Дух надихав його, допомагаючи розв'язувати важливі для Церкви та всього світу проблеми.

- Молімося за священиків, щоб вони були вірні обітам, які скла­ли перед Господом Богом, і щиро служили Йому у своїх ближніх.

- Молімося за покинутих дітей, щоб суспільство допомагало їм всіма своїми можливостями.

- Молімося за в'язнів, щоб вони після відбуття покарання по­вернулися до нормального життя, а їхні ближні допомагали їм ма­теріально і духовно.

- Молімося за померлих, щоб Господь благоволив прийняти до небес всіх сповідників Його імені.

- Молімося за нас самих, щоб ми, за прикладом святого Вікентія, мужньо перемагали всякі труднощі і завжди виконували Господню волю.


Всемогутній, вічний Боже, Ти з батьківською добротою оберігаєш всі свої творіння; вислухай наші прохання і оберігай нас від усякого гріха. Через Христа, Господа нашого.


МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Боже, Ти дав святому Вікентію бла­годать наслідувати всім своїм життям жертву, яку він складав; вчини, щоб ми силою цієї Євхаристії * стали благим Тобі даром. Через Христа, Господа нашого.


ПРЕФАЦІЯ ПРО СВЯТИХ ПАСТИРІВ 

Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемо­гутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. З ра­дістю віддаємо честь святому Н., якого Ти дав своєму народові як ревного пастиря. * Його приклад зміцнює нас у доброму жиг ті, його слова нас навчають, * а його заступництво випрошує нам Твою опіку. Тому зі сонмами Ангелів та Святих * співаємо Тобі гімн слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...



АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Хай славлять Господа за Його милість * і чудеса Його над людськими синами. Бо Він наситив спраглу душу * і зголоднілу душу сповнив благом. (Пс 107(106), 8-9)


МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Поживлєні Пресвятим Таїнством, смиренно благаємо Тебе, Боже, щоб ми, наслідуючи Твого Сина, та заохочені прикладом святого Вікентія, * несли добру новину вбогим. Через Христа, Господа нашого.

Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.