Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Сила Господнього воскресіння приносить плоди в борозні нашої історії. Великоднє послання Папи «Urbi et Orbi»

Сила Господнього воскресіння приносить плоди в борозні нашої історії. Великоднє послання Папи «Urbi et Orbi»

Дорогі брати і сестри, щасливого Великодня!
Ісус воскрес із мертвих.

Церква по всьому світу проголошує це привітання разом зі співом «Алілуя»: Ісус – Господь, Отець воскресив Його, і Він живий навіки серед нас.

Сам Ісус провістив Свою смерть і воскресіння через образ зерна пшениці. Він сказав: «Пшеничне зерно, коли не впаде на землю і не завмре, залищиться сам-одне; коли ж завмре, то рясний плід принесе»(Йн 12, 24). Так і сталося: Ісус, пшеничне зерно, засіяне Богом у земну борозну, помер, убитий за гріхи світу, і два дні лежав у гробниці. Але Його смерть вмістила всю силу Божої любові, яка вивільнилась і явилася на третій день, той, який ми святкуємо сьогодні: день Пасхи Христа Господа.

Ми, християни, віримо і знаємо, що воскресіння Христове – це справжня надія світу, надія, яка не розчаровує. Це сила пшеничного зерна, міць любові, яка зійшла й віддала себе аж до кінця – і справді оновлює світ. Сьогодні ця сила приносить плоди в борозні нашої історії, відзначеної багатьма несправедливостями й насильством. Приносить плоди надії та гідності там, де бідність і відчуженість, де голод і немає роботи, серед переміщених осіб і біженців, не раз відкинутих сучасною культурою виключення, серед жертв наркотрафіку, торгівлі людьми й сучасного рабства.

Просімо ж нині про плоди миру для всього світу, починаючи від улюбленої та змученої Сирії, мешканці якої виснажені нескінченною війною. Нехай у цей Великдень світло Воскреслого Христа просвітить свідомість усіх політичних і військових лідерів, аби було негайно покладено край нищівному конфлікту, дотримано норм гуманітарного права, полегшено доступ до допомоги, якої терміново потребують ці наші брати й сестри, а водночас забезпечено належні умови для повернення переміщених осіб.

Молімося про плід єдності для Святої Землі, цього свідка Хреста і Воскресіння Господа, для Ємену й усього Близького Сходу, аби діалог і взаємна повага були важливіші за розділення й насильство. Нехай наші брати у Христі, які часто страждають від утисків і переслідувань, зможуть яскраво свідчити про Воскреслого та про перемогу добра над злом.

Благаймо сьогодні про плід надії для всіх, хто прагне гідного життя, особливо в тих частинах африканського континенту, які страждають від голоду, тривалих кофліктів і тероризму. Нехай мир Воскреслого зцілить рани Південного Судану: нехай відкриє серця для діалогу та порозуміння. Не забуваймо жертв цього конфлікту, особливо дітей! Нехай не забракне нам солідарності з багатьма людьми, змушеними покинути свою землю та позбавленими необхідного для виживання мінімуму.

Просімо про плоди діалогу на Корейському півострові, аби поточні переговори сприяли гармонії та розбудові миру в регіоні. Нехай ті, хто несе за це безпосередню відповідальність, користуються мудрістю та розсудливістю, щоб сприяти благу корейського народу та зміцнити довіру до міжнародної спільноти.

Просімо про плід миру для України, щоб міцніли зусилля, спрямовані на досягнення злагоди та сприяння гуманітарним ініціативам, яких потребує населення.

Просімо про плід розради для венесуельського народу, який, як написали його пастирі, живе на «чужій землі» у власній країні. Нехай силою воскресіння Господа Ісуса він знайде правильний шлях, мирний і гуманний, аби якнайшвидше вийти з політичної та гуманітарної кризи. Нехай не забракне гостинності й допомоги для тих його дітей, які мусили покинути батьківщину.

Нехай Воскреслий Христос принесе плоди нового життя дітям, які через війни та голод ростуть у безнадії, позбавлені освіти й охорони здоров’я; і людям похилого віку, відкинутим егоїстичною культурою, яка відмітає всіх, кого не вважає «продуктивними».

Просімо про плоди мудрості для осіб, які в усьому світі несуть на собі політичну відповідальність, аби вони завжди поважали людську гідність, з відданістю докладали всіх зусиль до служіння спільному благу й гарантували розвиток і безпеку своїм громадянам.

Дорогі брати і сестри!

До нас, як і до тих жінок, які прийшли до могили, звернуті ці слова: «Чому шукаєте живого між мертвими? Його немає тут: він воскрес!» (Лк 24, 5-6). Смерть, самотність і страх – це віднині не останнє слово. Є слово, яке виходить за рамки людської уяви, і тільки Бог може його промовити: це слово – Воскресіння (пор. Йоан Павло II, Слово на закінчення Via Crucis, 18 квітня 2003). Силою Божої любові воно «розсіює все зло, омиває провини, повертає невинність грішникам і радість сумним, розсіює ненависть, погамовує міць сильного, сприяє злагоді та миру» (Exultet).

Щасливого Великодня вам усім!

Франциск, Папа

Ватикан, площа святого Петра
Великодня Неділя, 1 квітня 2018

(Переклад КМЦ)

За темою:
Порожній гріб кидає нам виклик. Проповідь Папи Франциска на Пасхальну Вігілію
Ми пізнаємо, хоча ще недосконало, Твою присутність, живу і справжню. Хресна Дорога в Колізеї
Близькість – це ключ до милосердя і ключ до правди. Проповідь Папи Франциска під час Меси освячення мира у Великий Четвер
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.