Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 9 грудня, понеділок

Літургія на кожен день, 9 грудня, понеділок

НЕПОРОЧНОГО ЗАЧАТТЯ ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ (біл) Урочистість
Суть сьогоднішнього свята сформульована в словах архангела Гавриїла, якими він вітає Марію. Він кличе її «благодатною», в дослівному перекладі з оригіналу євангельського тексту – сповненою благодаті. Церква інтерпретує це звертання як ствердження того, що Марія, якій в Історії Спасіння відведена неповторна роль Матері Божого Сина, отримала від Бога спеціальний привілей. Від першої хвилини свого земного існування, тобто від моменту зачаття у лоні своєї матері, Вона була, на відміну від решти людей, вільна від первородного гріха. В Її душі місце було лише на благодать, на відданість Богові, на любов. Такою Вона залишається назавжди – сповненою ласки.

АНТИФОН НА ВХІД
Радіючи, радітиму в Господі, * душа моя веселитиметься в моїм Бозі; * приодягнув бо мене в шати спасіння * і окрив мене плащем справедливості, * немов наречену, оздоблену у свої дорогоцінності. (Пор. Іс 61,10)

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Боже, Ти Непорочним Зачаттям Пресвятої Діви приготував своєму Синові гідне помешкання † і силою грядущих заслуг смерті Твого Сина уберіг Її  від усякого гріховного зіпсуття; * за Її  заступництвом дай також і нам дійти до Тебе очищеними від гріха.  Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 3, 9-15. 20
Читання з Книги Буття
Коли Адам з’їв плід із забороненого дерева, Господь Бог покликав чоловіка і спитав його: «Де ти?»  Той відповів: «Я чув твою луну у саду й злякався, бо я нагий, тож і сховався». Бог же сказав: «Хто тобі сказав, що ти нагий? Чи не їв ти з дерева, що Я наказав тобі не їсти?» Чоловік відповів: «Жінка, яку Ти дав мені, щоб була зі мною, дала мені з дерева, і я їв». Тоді Господь Бог сказав до жінки: «Що ти це наробила?» Жінка відповіла: «Змій обманув мене, і я їла». Отож Господь Бог сказав до змія: «За те, що ти вчинив це, будь проклятий з-поміж усякої скотини та з-поміж усіх диких звірів. На череві твоїм будеш повзати і їстимеш землю по всі дні життя твого. Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп’ястися йому в п’яту». Тоді Адам дав своїй жінці ім’я Єва, бо вона була мати всіх живих.   Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ  ПСАЛОМ
Пс 98, 1. 2-3аб. 3в-4
Співайте Богу – чудеса Він творить.
Заспівайте Господу нову пісню, *
бо Він зробив чудеса.
Мені принесла спасіння Його правиця, *
Його свята рука.
Господь явив своє спасіння, – *
перед очима народів відкрив свою правду.
Він згадав свою милість і свою правду *
домові Ізраїля.
Всі кінці землі побачили *
спасіння нашого Бога.
Вигукуй Господу, вся земле, – *
вигукуйте радісно, співайте і грайте!

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Еф 1, 3-6. 11-12
Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян.
Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, який поблагословив нас усяким духовним благословенням на небесах у Христі. Оскільки Він вибрав нас у Ньому раніше від створення світу, щоб ми були святі й непорочні перед Ним у любові, наперед призначивши нас для того, щоб усиновити собі через Ісуса Христа, згідно з уподобанням своєї волі, для прославлення величі своєї благодаті, якою Він обдарував нас в улюбленому Сині. У Ньому й ми стали спадкоємцями, які були наперед призначені за передбаченням Того, хто все здійснює за рішенням своєї волі, щоб ми були для прославлення Його величі, ми, які раніше мали надію на Христа.   Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 1, 28
Алілуя, алілуя, алілуя.
Радій, сповнена благодаті! Господь з тобою,
благословенна ти між жінками.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 1, 26-38
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу посланий був ангел Гавриїл від Бога в місто у Галілеї, ім’я якому Назарет, до діви, зарученої з чоловіком на ім’я Йосиф, із дому Давида, а ім’я діви – Марія. І, увійшовши до неї, сказав: «Радій, сповнена благодаті! Господь з тобою». Вона стривожилася на це слово і роздумувала, що ж це за привітання таке. І сказав їй ангел: «Не бійся, Маріє, бо ти знайшла благодать у Бога. І ось, ти зачнеш в утробі й народиш Сина, і назвеш Його Ім’ям – Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього буде названий, і дасть Йому Господь Бог престол Давида, Його батька, і царюватиме над домом Якова навіки, і Його царству не буде кінця!» А Марія сказала до ангела: «Як станеться це, коли я чоловіка не знаю?» У відповідь ангел сказав їй: «Дух Святий зійде на тебе, і сила Всевишнього тебе отінить; тому й Святе, котре народиться, буде назване Сином Божим. Ось і Єлизавета, твоя родичка, і та зачала сина у своїй старості, і це вже шостий місяць тій, кого звуть неплідною, тому що жодне слово не є у Бога безсилим!» А Марія сказала: «Ось я – слугиня Господня, нехай буде мені за словом твоїм!» І відійшов від неї ангел. Слово Господнє.


Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Святкуючи сьогодні урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, смиренно просімо Господа про благодаті, потрібні святій Церкві, нашій Вітчизні та нам особисто:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь допомагав йому мудро керувати Церквою і благословив кожне його починання.
2. Молімося за нашу Батьківщину, щоб Господь обдарував народ України своїми благодатями.
3. Молімося за наших священиків та семінаристів, щоб вони, віддаючи шану Непорочній Діві Марії, з радістю проповідували світові безмежну Божу любов.
4. Молімося за дівчат, які вирішили присвятити своє життя служінню Господу, щоб вони мужньо долали всілякі перешкоди і дотримали своїх обітниць.
5. Молімося за померлих наших братів і сестер, щоб добрий Господь явив їм своє милосердя і прийняв їх до свого Царства.
6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб ми і поза храмом були лицарями та шанувальниками Непорочної Діви.
Боже, Ти у своєму милосерді дав грішному світові Непорочну Діву, предивну Заступницю; вислухай Її благання, коли Вона заступається за нас, і обдаруй нас своїм благословенням. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми спасенну жертву, яку ми складаємо Тобі в урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії; † визнаємо, що Твоя випереджувальна благодать вберегла Її від усякого гріховного зіпсуття; * за Її заступництвом визволи нас від усіх провин. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Тайна Марії та Церкви.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже. Ти зберіг Пресвяту Діву Марію від  плями  первородного гріха * і обдарував повнотою благодаті, * щоб Її вчинити гідною Матір’ю Твого Сина та початком Церкви, * непорочної і сяючої красою Нареченої Христа. Пречиста Діва дала світові Сина, який, як Агнець без пороку, знищив наші гріхи. * Вибрана з-посеред усіх, Вона випрошує благодать Твоєму народові * та є для нього взірцем святості. Тому разом із ангельськими хорами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот...

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Славне мовиться про Тебе, Маріє, * бо з Тебе зійшло Сонце праведності – Христос, наш Бог.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, нехай прийняті тайни зцілять нас від ран, завданих гріхом, * від якого Ти Непорочним Зачаттям вберіг лише Пресвяту Діву Марію. Через Христа, Господа нашого.