Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 8 травня, середа

Літургія на кожен день, 8 травня, середа

Нам бракує віри в оживляючу присутність Христа – Хліб Життя. Заклопотані через різні нестачі в нас і в нашому житті, ми не маємо сил і часто волі, щоб піклуватися про вічне життя. Христос для того приходить, щоб своєю активною присутність поволі переконувати нас шукати справжнє життя, яке перевищує наше матеріальне існування.
Св. СТАНІСЛАВА, ЄПИСКОПА І МУЧЕНИКА (черв) Обов’язковий спомин
Св. Станіслав народився у Щепанові в Польщі близько 1030 року. Став пресвітером і каноніком краківської дієцезії, а від 1072 року – її єпископом. Св. Станіслав захищав моральний лад і права Церкви. Увійшов у кон- флікт з королем Болеславом Сміливим і був убитий 11 квітня 1079 року під час Меси в храмі св. Михаїла на Скалці у Кракові.


АНТИФОН НА ВХІД:
Ось муж, що не зрікся Бога у день випробу- вання, * тому отримав вінець, бо вірно вистояв у заповідях Господа. * Алілуя.

КОЛЕКТА:
Всемогутній Боже, святий Станіслав, єпископ, загинув від меча переслідувачів, безстрашно захищаючи Твою славу; † вчини, щоб і ми, за його заступництвом, * аж до смерті мужньо й непохитно тривали у вірі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 8, 1б-8
Читання з Діянь Апостолів.
В ті дні настало велике переслідування Єрусалимської Церкви. Всі, за винятком апостолів, розсіялися по околицях Юдеї та Самарії. Побожні мужі поховали Стефана й учинили великий плач за ним. Савло ж нищив Церкву, входячи до домів і виволікаючи чоловіків та жінок, укидав їх до в’язниці. А ті, які були розпорошені, йшли з місця до місця й благовістили Слово. Филип, прибувши до міста Самарії, проповідував їм Христа. А натовпи людей однодушно прислухалися до того, що говорив Филип, чуючи і бачачи чудесні знамення, які він чинив, адже з багатьох одержимих нечистими духами, вони виходили й гучно кричали, а багато паралізованих і кульгавих оздоровлялися. І настала велика радість у тому місті. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 66, 1-3а. 4-5. 6-7а.
Богу співайте, всі земні народи.
Заспівайте Богові, уся земле, *
оспівуйте славу Його Імені, хвалу величі Його віддайте!
Скажіть Богу: *
«Які Твої діла дивовижні!»
Уся земля буде Тобі поклонятись, – *
співатимуть Тобі і Твоє Ім’я оспівувати будуть.
Приходьте, подивіться на діла Господні: *
у ділах Він грізний, – над людськими синами.
Він робить з моря сушу, *
і ріку перейдуть пішки.
Там ми будемо радіти у Ньому. *
Він – Той, хто своєю могутністю владарює навіки.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Пор. Йн 6, 40
Алілуя, алілуя, алілуя.
Кожний, хто вірить у Сина, життя вічне має,
і Я воскрешу його останнього дня, – Господь говорить.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 6, 35-40
† Читання святого Євангелія від Йоана.

Того часу Ісус сказав юрбам: «Я є хліб життя! Хто приходить до Мене, – не буде голодувати, і хто вірить у Мене, – ніколи не буде спраглим. Але Я сказав вам, що ви хоч і побачили Мене, але не вірите. Все, що дає Мені Отець, прийде до Мене; і того, хто приходить до Мене, Я не вижену геть, бо Я зійшов з неба виконувати не Мою волю, а волю Того, хто Мене послав. А воля Того, хто Мене послав, є та, аби все, що Він Мені дав, Я не втратив, але воскресив це останнього дня. Воля Мого Отця є та, щоб кожний, хто бачить Сина й вірить у Нього, мав вічне життя, – і Я воскрешу його останнього дня». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Віддаючи шану святому Станіславові, єпископу і мученику в обороні моральності народу, за його заступництвом вознесімо до Господа Бога наші прохання:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона, за прикладом святого Станіслава, не боялась погроз земних володарів і без жодного остраху проповідувала світові Євангеліє й тішилася новими покликаннями.
2. Молімося за нашого єпископа, щоб разом зі священиками та вірними він зміцнював моральність віруючих нашої дієцезії.
3. В День пам’яті та примирення, молімося за нашу Батьківщину, про ці великі дари пам’яті та примирення для кожного її громадянина.
4. Молімося за віруючих, які терплять гоніння, щоб, за заступництвом святого Станіслава, Господь дарував їм свою розраду та завжди опікувався ними.
5. Молімося за померлих, щоб Господь помилував їх і обдарував вічним спочиванням.
6. Молімося за нас, щоб ми прикладом власного життя спричинилися до відродження моральності нашого народу.

Господи і наш Боже, Ти заради нашого блага дав нам свої заповіді; вислухай   побожні   молитви   Твого   народу  і  допомагай  жити  згідно з Твоєю волею. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Прийми, Господи, жертву примирення і слави, яку ми приносимо Твоїй величі у спомин святого мученика Н.; † нехай вона виблагає нам прощення * та зробить наше життя безустанною вдячністю Тобі. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих мучеників № 37, або № 13-17.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Пшеничне зерно, коли не впаде на землю і не завмре, * залишиться саме-одне; * коли ж завмре, то рясний плід принесе. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Господи, радіючи сьогоднішнім святом, ми спожили Твої небесні дари; † просимо Тебе, вчини, щоб ми, котрі під час цієї божественної трапези проголошували смерть Твого Сина, * удостоїлися участі зі святими мучениками у Його воскресінні та славі. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії