Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Тримаймося подалі від поганізації життя

Папа: Тримаймося подалі від поганізації життя

Про кінець світу й кінець життя, неминучий для кожної людини, проповідував Папа Франциск в каплиці Дому святої Марти в четвер, 29 листопада 2018 року, коментуючи два біблійні уривки, де головною думкою було протиставлення знищення й надії, поразки й перемоги, християнського життя й життя світу.
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

Падіння Вавилона

Єпископ Рима, коментуючи уривок книги Одкровення, наголосив на долі міста Вавилона, що буде знищене великою перемогою, засуджене за свої гріхи й побачить правду про себе: що воно стало «житлом бісів та оселею всякого нечистого духа». День суду покаже його зіпсутість і марноту вдаваного щастя. Зіпсуття того міста розпочалося зсередини, а закінчиться Господнім криком: «Досить показовості цього світу». Це і є криза цивілізації – зарозумілої, самодостатньої, диктаторської; тому вона й завершується отак.

Єрусалим, відкритий для поган

А Єрусалим побачить інший занепад, пов’язаний із іншою зіпсутістю: невірністю любові. Адже те місто не було спроможне розпізнати Божу любов у Його Сині. Святе місто буде покаране Господом, бо його топтатимуть погани за те, що двері його серця були відчинені для поганських народів.

У цьому контексті Папа зазначив, що сьогодні ми стаємо свідками поганізації життя: ми живемо ніби християни, але насправді наше життя поганське. Тому варто себе запитати: «Чи я живу як християнин, як християнка? Чи моє життя справді християнське?» Як неможливо змішувати воду та олію через різницю консистенції, так не можна жити християнським і поганським життям одночасно.

Спасіння є для тих, хто надіється на Господа

Спираючись на біблійні уривки, Папа Франциск зазначив, що й у нашому житті трапляються трагедії, однак християни, незважаючи ні на що, мусять дивитися на горизонт, адже ми викуплені Ісусом Христом і Він прийде, аби нас спасти. Це вчить нас переживати різні випробування, не входити в договори зі світськістю та поганством, які провадять до знищення, а жити надією, очікуючи Христа Спасителя. «Надія є нашою силою: йдімо вперед», – закликав Його Святість, зазначаючи наприкінці проповіді, що, аналізуючи історію, можемо зауважити те, як усі імперії далекого й недавнього минулого занепали або були знищені. Така доля чекає й великі міста нашого часу, а також і нас самих, якщо ми далі крокуватимемо шляхом поганізації. «Відкриймо серце в надії та тримаймося здалеку від поганізації життя», – заохотив Папа.