Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » СДМ 2016: Молодь – будівничі мостів і милосердя

СДМ 2016: Молодь – будівничі мостів і милосердя

Минуло два роки від останнього Світового дня молоді та подорожі Папи Франциска до Кракова, що тривала від 27 до 31 липня 2016 року. Сотні тисяч юнаків і дівчат з усього світу, з’їхавшись у розпал Ювілею Милосердя до міста святих Йоана Павла ІІ та Фаустини Ковальської, роздумували над темою «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя».
Згадати, як святкувала молодь, пропонують Новини з Ватикану.


Перша зустріч Папи з юними паломниками відбулася на вулицях Кракова. Вони з великим ентузіазмом вітали його, стоячи обабіч дороги, під час переїзду з аеропорту імені Йоана Павла ІІ. Наприкінці дня Єпископ Рима привітав вірних із вікна архиєпископської резиденції, як це робити його попередники Йоан Павло ІІ та Бенедикт XVI.

Наступного дня Папа прибув до Марійного санктуарію на Ясній Горі в Ченстохові. Перед початком Меси в намірі польського народу з нагоди 1050-річчя Хрещення він об’їхав між секторами, вітаючись із півмільйона паломників, що зібралися біля стіп Діви Марії. У каплиці Ченстоховської Богородиці, взявши участь у традиційному обряді виставчення чудотворної ікони, Папа подарував Пречистій Діві золоту троянду.


Зустрічі з молоддю та святими

Увечері у Кракові відбулася зустріч з учасниками 31-го Світового дня молоді. На борту «еко-трамвая», разом із 15 юнаками й дівчатами з особливими потребами, Папа прибув до парку Блоні. Злива не погасила ентузіазму мільйона молодих людей, що брали участь у церемонії привітання Папи на тему «Покликані до святості».

Промовляючи до юнаків і дівчат, про походження яких свідчило майже 190 прапорів різних держав, Його Святість підкреслив, що милосердя має молоде обличчя. За його словами, милосердне серце спроможне полишити зручності та вміє стати притулком для інших. Він зазначив, що за час свого єпископського служіння зустрічав молодь, яка «живе захоплено й заангажовано і протистоїть тим, хто каже, що нічого не можна змінити», – але також молодь, яка, здавалося, «вийшла на пенсію».

У цьому контексті Наступник святого Петра заохотив просити Господа, щоб Він «скерував нас у пригоду милосердя, будування мостів та повалення стін» і щоб спонукав «слухати тих, кого ми не розуміємо, хто походить із інших культур і народів». Бо життя є повноцінне, коли його відправна точка – милосердя.

У суботу вранці Папа побував у санктуарії Божого Милосердя в Лаґєвніках на півдні Кракова. Він відвідав монастир, де жила й відійшла до вічності свята Фаустина Ковальська, і помолився біля її мощей, над якими встановлений перший образ Милосердного Ісуса, намальований згідно з вказівками святої за виразним Господнім наказом, отриманим під час видінь.

У санктуарії Божого Милосердя Його Святість висповідав вісьмох юнаків і дівчат. Опісля він прибув до розташованого неподалік санктуарію святого Йоана Павла ІІ, де відслужив Святу Месу з польським духовенством і чернецтвом і вшанував мощі святого Папи. Ця частина програми завершилася обідом з 13 юнаками і дівчатами, задіяними у підготовку СДМ.


Чування з молоддю

Увечері Папа прибув на Поле Милосердя на околиці Кракова, щоб узяти участь у чуванні, яке належить до основних подій програми СДМ. Його привітав монад мільйон паломників. Тримаючись за руки з молодими людьми, Його Святість пройшов через Двері Милосердя.

Чування відбувалося у формі молитов, читання Божого слова, свідчень і театральної постановки. Папа відповів на запитання трьох молодих людей. Своє слово він розпочав із запрошення помолитися за молодь, що живе у країнах, які страждають від воєн, приєднуючись до прохання сирійки Ранд, що поділилася своїм свідченням. Папа підкреслив, що наша відповідь цьому світові, що перебуває у стані війни, – це братерство, спільність і родина.

Він закликав не дозволити перемогти страхові, бо він веде до замкненості й паралічу. Але підступним паралічем, що може ще більше знищити молодь, Папа назвав «диванне щастя», тобто зручне й безтурботне перебування вдома, за комп’ютером чи іграми. Це «соціально прийнятний наркотик», який перетворює молодь у запаморочену та приспану, коли хтось інший вирішує про її майбутнє: «Наш час потребує не диванної молоді, а молоді, взутої в дорожні черевики… Сучасний світ вимагає від вас ставати головними дійовими особами історії, бо життя прекрасне тоді, коли ми бажаємо прожити його, коли хочемо залишити слід». Його Святість додав, що Ісус потребує рук молоді, аби розбудовувати сучасний світ, а «ми, дорослі, потребуємо вас, молодих, аби ви навчили нас співжити серед різноманітності», сприймаючи мультикультурність «не як загрозу, а як шанс».


Христове Євангеліє – життєвий навігатор

Вранці 31 липня понад півтора мільйона паломників з усього світу зібралися на завершальну Месу. Глава Католицької Церкви послав паломників, скріплених досвідом цієї зустрічі, бути учнями Христового милосердя, тримаючи в руках Євангеліє як навігатор на життєвих дорогах. Коментуючи євангельський уривок про митаря Закхея, який перемінив своє життя після зустрічі з Ісусом, Папа вказав на три перешкоди.

Першою може стати низький зріст: це молодь, яка тримається здалека від Ісуса, бо не почувається відповідною через свої гріхи чи помилки. Але Бог, за словами Папи, розраховує на кожного, бо кожен важливий в Його очах. Наступна перешкода – сором, який Закхей подолав, ризикнувши, і це секретом радості. Врешті, перешкодою може стати шемрання натовпу, що блокує та критикує.

«Вас можуть називати мрійниками, бо вірите в нове людство, що не приймає ненависті між народами, не бачить кордонів між країнами й оберігає традиції без егоїзму та образ. Не знеохочуйтеся, своєю усмішкою та своїми відкритими обіймами ви проповідуєте надію», – сказав Папа, зауважуючи, що під Ісусовим поглядом, який сягає за межі вад і бачить особу, юнаки й дівчата можуть «мирно боротися за чесність і справедливість».


До зустрічі в Панамі

Після Причастя Папа Франциск вручив юним представникам усіх континентів запалену лампадку – як символ іскри Божого милосердя, яку молодь повинна нести до своїх домівок і середовищ. Перш ніж проказати молитву «Ангел Господній», він оголосив, що наступний етап паломництва, яке започаткував святий Йоан Павло ІІ 1985 року, відбудеться 2019 року в Панамі.
Новини з Ватикану Короткі біографії святих, яких Папа Франциск канонізує 15 травня В неділю, 15 травня 2022 року, Папа Франциск відслужить на площі Святого Петра у Ватикані Святу Месу, на початку якої проголосить святими Католицької Церкви десятьох блаженних. Пропонуємо вашій увазі їх короткі біографічні довідки.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.