Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Місіонери Облати Марії Непорочної відтепер — у Луцькій дієцезії

Місіонери Облати Марії Непорочної відтепер — у Луцькій дієцезії

На запрошення єпископа Віталія Скомаровського Місіонери Облати Марії Непорочної розпочали своє служіння в трьох парафіях Луцької дієцезії, а саме в парафії св. Терези від Дитяти Ісуса в Рокитному, св. Томи в Томашгороді та св. Варвари в Клесові. Нагадаємо, що до 1 серпня 2021 року ці парафії обслуговували отці паллотини.
Як зазначив о. Павло Вишковськиий ОМІ, настоятель Делегатури Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Україні та Росії, «це рішення не було для нас простим, оскільки з огляду на те, що сьогодні Церква в Європі і Україні відчуває нестачу духовних і богопосвячених осіб, то і нам самим щораз важче знайти священиків і братів, щоб забезпечити функціонування 11 чернечих домів на території нашої Делегатури. Але з огляду на неодноразове запрошення єпископа Віталія Скомаровського, як і його попередника, Апостольського адміністратора єпископа Станіслава Широкорадюка, а також через те, що тут, неподалік цих парафій, служив вірним перший облат на українській землі о. Людвік Вродарчик ОМІ, ми вирішили відкрити наш перший чернечий дім на території Луцької дієцезії. Ми змогли відповісти на це запрошення тільки за умови закриття нашого чернечого дому деінде. Таке рішення завжди складне і вимагало великого розпізнання, а також багато роздумів і обговорень.

8 грудня 1943 року о. Людвік Вродарчик загинув мученицькою смертю від рук бойовиків УПА. В Окопах (Нетребі) на теренах рокитнянської парафії знаходиться його пам’ятник.

2 червня 2021 року Рада Делегатури, після консультації з Провінційним Настоятелем та Генеральним Радником нашого Згромадження у Європі, ухвалила, що Місіонери Облати відкриють чернечий дім у Рокитному, Волинської обл., на початковий період 6 років. Запрошення до Луцької дієцезії ми сприймаємо як нагальну потребу Церкви, обов’язок позитивної відповіді на яку міститься в нашому покликанні. Адже харизма місіонерів облатів – це відкликатися на потреби місцевої Церкви та йти з Доброю Новиною до покинутих і бідних людей.

Попри невелику кількість братів і священиків, що належать до Делегатури, та нещодавню смерть нашого 56-річного співбрата, ми маємо бажання продовжувати ту справу, яку колись розпочав наш співбрат, Слуга Божий о. Людвік Вродарчик ОМІ, і служити ділу примирення та поширенню Божого Царства на цій багатостраждальній землі.

У 2018 році місіонери облати подарували парафії у Рокитному ікону о. Людвіка

В одному зі своїх листів до рідних о. Людвік написав: «Мученики є насінням християн, тому там, де на початках місії місіонер понесе мучеництво, там пізніше зерна Божого Слова приносять найрясніші плоди». Віримо, що ці слова стосуватимуться нашої місії на Волинській землі».


29 серпня 2021 року в Рокитному розпочали служіння: о. Павло Томис ОМІ, настоятель чернечої спільноти і водночас настоятель парафій у Рокитному, Томашгороді та Клесові, та о. Ромуальд Опєлка ОМІ, економ спільноти та вікарій у згаданих парафіях. У служіння настоятеля парафії о. Павла Томиса ОМІ, від імені єпископа, впровадив рівненський декан о. Владислав Чайка, а настоятель Делегатури о. Павло Вишковський ОМІ цього самого дня офіційно відкрив нову чернечу спільноту Згромадження в Рокитному та встановив її настоятеля.


Наступного дня місіонери облати у супроводі настоятеля Делегатури відвідали ті місця, де служив і загинув мученицькою смертю о. Людвік Вродарчик ОМІ.
Новини з України Карл Андерсон: «Об'явлення Ґваделупської Богородиці – це послання миру та примирення у наш час» У вівторок, 19 жовтня, у Києві відбулась презентація книги «Ґваделупська Богородиця: Матір цивілізації любови» за участі співавтора Карла Андерсона, який понад 20 років здійснював служіння Найвищого лицаря найбільшої католицької чоловічої організації у світі Лицарі Колумба.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.