Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожний день. 21 грудня, четвер

Літургія на кожний день. 21 грудня, четвер

(фіол)

Варто уявити собі цю сцену відвідин Святої Єлизавети. Стара Єлизавета з Йоаном Хрестителем у своєму лоні і молода Марія, вагітна Ісусом. Це не просто родинна зустріч двох жінок – це перша зустріч Йоана й Ісуса, останнього пророка Старого Завіту і Того, хто встановить Новий Завіт Бога з людьми.  Це зустріч двох епох, з котрих перша якби передає естафету, стверджуючи словами Єлизавети: благословенна Марія, благословенне її Дитя, благословенні всі ті, хто, як Марія, увірували в слова Господа.

Або (біл) довільний спомин св. ПЕТРА КАНІЗІЯ, пресвітера  і Вчителя Церкви (спомин без повного відзначення).

Св. Петро народився у Ніймегені в Голландії у 1521 році. В 1543 році вступив до Ісусового Товариства. Був направлений до німецьких країв, щоб рятувати Церкву від кривди, завданої розколом та невдалими реформами. Невпинно проголошував Боже Слово та організовував католицьке життя. Заснував і зреформував численні колегії та університети в Німеччині, Австрії та Швейцарії. Як папський богослов двічі виступав на Тридентському соборі. Писав праці з метою захисту та збереження католицького вчення. Завдяки йому Реформація не захопила Баварію та Австрію. Його називають другим апостолом Німеччини. Помер у швейцарському місті Фрибурзі 21 грудня 1597 року.

АНТИФОН НА ВХІД
Ось надходить Господь Всемогутній, * назвуть Його іменем Еммануїл, що значить: * З-Нами-Бог .

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: вислухай милостиво молитви Твого народу, † щоб ті, хто радіє пришестю Твого Єдинородного Сина у нашому тілі, * осягнули нагороду вічного життя, коли Він прийде у своїй величі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Боже, для захисту католицької віри Ти зміцнив святого Петра, пресвітера, мужністю та знаннями; † вчини, щоб за його заступництвом ті, котрі шукають істину, з радістю знайшли Тебе – Бога, * а віруючий люд тривав у Твоєму сповідуванні. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Пісн 2, 8-14
Читання з Книги Пісні Пісень.
Голос мого любого! Ось він іде, він стрибає по горах, по пагорбах скаче. Мій любий – немов газель або оленятко. Он він стоїть за нашою стіною, крізь вікна заглядає, крізь ґрати зазирає. Заговорив мій любий і сказав до мене: «Устань, моя люба, моя голубко! Ходи, моя прекрасна! Бо ось зима минула, дощі прогули, прошуміли. Вже квіти на землі з’явились, пора пісень настала, і голос горлиці вже чути в краю нашім. Смоківниця бруньки вже виганяє, і виноград у цвіту пахощі розливає. Устань, іди, моя люба! Ходи, моя прегарна! Моя голубко, у щілинах скелястих, у сховку стрімкої кручі! Дай глянути на твоє личко, дай голос твій почути! Бо голос твій солодкий, і личко твоє принадне». Слово Боже.

Або: Соф 3, 14-18а
Читання з Книги пророка Софонії.
Виспівуй, о дочко Сіону! Вигукуй радо, Ізраїлю! Радуйся й веселися з усього серця, дочко Єрусалимська! Господь усунув вироки проти тебе, прогнав ворога твого. Цар Ізраїля – Господь – у твоєму лоні: не будеш більше боятись зла. Того дня Єрусалимові скажуть: «Не бійся, Сіоне! Нехай не опадають руки в тебе! Господь, твій Бог, посеред тебе, Могутній, що врятує. Він буде вельми радуватися тобою, Він відновить тебе любов’ю своєю. Він буде веселитися тобою під веселі співи, неначе під час свята». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 33, 2-3. 11-12. 20-21
Радо співайте Богу нову пісню.

Прославляйте Господа на арфі, *
на десятиструнному інструменті Йому вигравайте.
Співайте Йому нову пісню, *
співайте гарно, з радістю гукайте.
Задум Господа залишається навіки; *
наміри Його серця – на віки і покоління.
Блаженний народ, †
для якого Господь є Його Богом, – *
народ, якого Він обрав собі у спадок.
Наша душа Господа чекає – *
Він наш помічник і оборонець.
Адже в Ньому розвеселиться наше серце, *
бо ми надіємося на Його святе Ім’я.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
О Еммануїле, наш Царю і Законодавче,
прийди спасти нас, Господи, наш Боже.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 1, 39-45
† Читання святого Євангелія від Луки.
Тими днями Марія, вставши, пішла з поспіхом в гірську місцевість, до міста Юди. І ввійшла вона в дім Захарії і привітала Єлизавету. І сталося, що коли почула Єлизавета привітання Марії, підстрибнуло немовля в її утробі, й Єлизавета сповнилася Святим Духом і вигукнула гучним голосом, промовляючи: «Благословенна ти між жінками і благословенний плід твоєї утроби! І звідки ж мені це, щоби до мене прийшла мати мого Господа? Ось, як тільки голос твого привітання дійшов до моїх вух, підстрибнула у радості дитина в моїй утробі. Блаженна ж та, яка повірила, що звершиться сказане їй Господом!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Віддаючи разом зі святою Єлизаветою честь Марії, Матері Божого Сина, просімо Господа за її заступництвом про благодаті, необхідні Церкві по всьому світі:
1. Молімося за єпископів, священиків та ченців, щоб вони, віддаючи честь Божій Матері, укріплялися у вірі та відданому служінні Христові.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб під його керівництвом постійно зростала віра та християнська свідомість у довіреній йому Церкві.
3. Молімося за жінок, очікуючих народження дітей, щоб оточення ставилося до них з повагою і приязню.
4. Молімося за батьків, щоб вони виховували своїх дітей в дусі любові до ближнього та розвивали в них почуття власної гідності.
5. Молімося за наших померлих братів і сестер, щоб Господь простив їхні гріхи і благоволив прийняти до сонму святих на небесах.
6. Молімося за нас, присутніх тут, щоб наша побожність на молитві проявлялася в повсякденному житті у сумлінній праці та любові до ближнього.

Боже, згідно з Твоєю волею архангел Гавриїл і Єлизавета привітали Марію. Вислухай її прохання, коли Вона заступається за нас, і вчини, щоб ми разом з Нею могли прославляти Тебе повіки. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари, що ними Ти у своєму милосерді обдарував свою Церкву, * і які потужно перетворюєш в тайну нашого спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Адвент № 2

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Щаслива та, * що повірила, * бо здійсниться сказане Їй від Господа. (Лк 1, 45)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Нехай Твій народ, Господи, через участь в божественній тайні постійно перебуває під Твоїм покровом, † щоб, служачи Тобі з цілковитою відданістю, * він отримав спасіння душі та тіла. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.