Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Святий Бонавентура про досконалу молитву, покору та небесні солодощі

Святий Бонавентура про досконалу молитву, покору та небесні солодощі

У спомин святого Бонавентури, єпископа і Вчителя Церкви, якого називають "другим після св. Томи Акваінського велетнем і розумом, і серцем", подаємо кілька уривків з його творів. Ці тексти допоможуть заглибитись у тему молитви, смирення та майбутньої слави Царства Небесного. 
Про набожну молитву

"Набожна молитва має таку силу, що у всьому прийде з допомогою і в будь-який час людина може завдяки ній отримати користь - взимку і влітку, під час доброї погоди та під час дощу, вночі та вдень, у святкові та робочі дні, у хворобі та у здоров'ї, у молодості та старості, стоячи, сидячи та йдучи, в каплиці та поза нею. Деколи навіть під час однієї години отримується більше, ніж вартий цілий світ, бо завдяки набожній молитві, хоча б було її небагато, людина здобуває Небесне Царство".

Mycatholiclife

Три речі, що допоможуть у досконалій молитві

Святий Бонавентура називає такі умови досконалої молитви. Перша - під час молитви прийняти просту позицію тіла, вознести серце, "закрити" всі відчуття, без галасу віддатись роздумам у гіркоті та скрусі серця за власні гріхи (теперішні, минулі та майбутні).

Друга - подяка Господу за всі Його добродійства, вже отримані, або ті, що ще чекають попереду. Немає нічого іншого, що чинило би людину гідною Божих дарів, як вдячність за вже отримані дари.

Третя - думати лише про те, про що молишся. Не можемо устами розмовляти з Богом, а в серці думати про щось інше, аби половину серця скеровувати до неба, а половину затримувати на землі.

Wikipedia

Про чесноту смирення

"Будьте настільки покірні, аби ніколи не дозволити, щоби пиха панувала у ваших серцях, бо ви мали покірного Вчителя, Господа нашого Ісуса Христа, бо мали покірну Вчительку, Діву Марію... Будьте так покірні, аби свідком вашої покори була терпеливість. Чеснота покори вдосконалюється через терпеливість і немає істинної покори, якщо їй не товаришує терпеливість".

Смерть Бонавентури, Wikioo

Про майбутню славу Небесного Царства

"Коли дивлюсь на майбутню славу, то завмираю від захоплення, бо це буде внутрішня та зовнішня радість, радість навколо. Будеш радіти всім та з усього. Думаю, що ця радість зображена у постаті жінки з книги Одкровення, яка була "одягнена в сонце, під її стопами місяць, а на голові корона з дванадцяти зірок". Ця жінка - це блаженна душа, дочка Вічного царя, наречена і цариця... Одягнена у сонце, бо оздоблена красою божественної ясності, коронована гідністю вічного щастя; у цьому щасті особливу оздобу становить дванадцять радостей, що оздоблюють та прикрашають небесне щастя. (...) О душе, насправді, якщо будеш живо пам'ятати про небесні речі, то з цього вигнання створиш ніби передмістя Небесного Царства, у якому щодня будеш досвідчувати вічної розкоші.

Цитати вибрані з творів св. Бонавентури "До сестер про досконалість життя", "Розмова з самим собою".

Упорядковано КМЦ  
Святі дня 25 листопада – довільний спомин Катерини Александрійської, покровительки учнів і вчителів Свята Катерина, одна з чотирнадцяти святих заступників, яких ушановують як найсильніших захисників у різних потребах чи небезпеках, – героїня численних мистецьких творів. Про її життя писали святий Руфін і Євсевій із Палестинської Кесарії, які жили невдовзі після святої, та було складено чимало легенд.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.