Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 27 листопада – довільний спомин Пресвятої Діви Марії Чудотворного Медальйона

27 листопада – довільний спомин Пресвятої Діви Марії Чудотворного Медальйона

Після тривалої перерви в об’явленнях Марія явилася в невеликій паризькій каплиці сестер шариток послушниці Катерині Лабуре (1806–1876), нині святій. Це об’явлення було унікальне й відіграло важливу роль у проголошенні догмату про Непорочне Зачаття Діви Марії (1854).
Богородиця являлася Катерині тричі й дала їй місію виготовити медальйон. Яким саме він мав бути, свята побачила в другому об’явленні. Завдяки допомозі місцевого єпископа місію вдалося виконати. Медальйон розійшовся по всій Франції та прославився численними чудесами, за що його й назвали чудотворним.

На аверсі зображена Богородиця, Яка стоїть на земній кулі й чавить голову змію. Земна куля – символ цілого світу й кожної людини зокрема, а зображення змія під стопою Марії відсилає до Божої обітниці в книзі Буття (3, 15). Від Маріїних рук виходять промені, що означають Божі благодаті. У видінні святої Катерини джерело променів – персні на пальцях Богородиці, адже Вона – лише посередниця Господніх милостей. Непорочна Діва переказала молитву, яка розташована на берегах медальйона: «Маріє, без гріха зачата, молись за нас, що до тебе прибігаємо». На реверсі міститься літера «М» (символ Марії), переплетена з хрестом, бо саме на хресті Ісус залишив Свою Матір кожній людині в особі апостола Йоана. Нижче – два серця: Ісусове в терновій короні й Маріїне, прошите мечем. По колу містяться 12 зірок, які можуть символізувати як Богородицю (див. Одкр 12, 1), так і Христа та Його Церкву. Спершу зірочки були п’ятикутні – символ досконалості та п’яти ран Христа. Утім, сьогодні (через неналежні асоціації з п’ятикутною зіркою, яку, наприклад, використовують комуністи) можна зустріти й шестикутні, й восьмикутні зірки.

Як і решта релігійних об’єктів, медальйон не має магічної дії. Бог забажав наділити особливими благодатями тих, хто носить медальйон із молитвою й цілковитою відданістю заступництву Богородиці.

Упорядкувала Юлія Бойко 
1 комментарій
Наталя Лапіна
Додав
Маріє, без гріха зачата, молись за нас, що до тебе прибігаємо!
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.