Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Успіх нашої молитви в єднанні з молитвою Ісуса

Папа: Успіх нашої молитви в єднанні з молитвою Ісуса

Три притчі про молитву з Євангелії від Луки стали відправною точкою для чергових роздумів Святішого Отця про молитву, наголошуючи на тому, що молитва повинна бути наполегливою, а не лише миттєвим поривом, і підкреслюючи, що запорукою нашої молитви є участь в молитві Ісуса.
Про це пише Vatican News

«Ісус залишив нам приклад постійної, практикованої з витривалістю молитви: приклад Ісуса. Постійний діалог з Отцем у тиші й зосередженні є опорою всієї Його місії», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи під час загальної аудієнції в середу, 11 листопада 2020 року  чергову катехизу на тему молитви. Промовляючи до вірних через трансляцію, що велася з робочого кабінету в Апостольському палаці у Ватикані, Він зазначив, що у 2613 пункті Катехизм Католицької Церкви нагадує про три притчі з Євангелії від Луки, що підкреслюють згадану ознаку молитви.


Постійність, наполегливість і покора

Насамперед, за його словами, молитва повинна бути рішучою, як у випадку чоловіка з притчі, який не маючи чим прийняти несподіваного гостя, йде серед ночі до свого приятеля та стукає до його дверей, доки той, незважаючи на попередньо негативну відповідь, не підведеться з ліжка й не дасть йому. «Але Бог терпеливіший від нас, і той, хто з вірою та витривало стукає до дверей Його серця, не розчарується. Бог завжди відповідає. Завжди! Наш Отець добре знає, чого потребуємо; наполегливість потрібна не для того, щоби проінформувати Його чи переконати, але щоби підтримувати в нас прагнення та очікування», – сказав Папа.

У другій притчі бачимо вдову, яка домагається рішення у своїй справі від несправедливого судді, який не витримав її наполегливості. Як зазначив Святіший Отець, ця притча дає нам зрозуміти, що «віра не є принагідним поривом», але «відважною готовністю призивати Бога, навіть “сперечатися” з Ним, не падаючи духом перед обличчям зла та несправедливості».

Врешті, третя притча показує нам фарисея та митаря в храмі. Перший нахваляється перед Богом своїми, як вважає, заслугами, а другий не почувається гідним навіть увійти до святині. Бог же «не вислуховує молитву гордих», справжня молитва «неможлива без духа покори».


Прийняти труд молитви

«Євангельське навчання зрозуміле: потрібно завжди молитися, також і тоді, до все здається даремним, коли Бог здається глухонімим і виглядає, що втрачаємо час», – вів далі Папа, наголошуючи на тому, що християнин не перестає молитися навість і тоді, коли «небо захмариться». Молитва прямує пліч-о-пліч із вірою, що часто може здаватися ілюзією, «даремним трудом». Але молитва означає також «прийняти цей тягар». І чимало святих пережили «ніч віри та Боже мовчання, залишившись витривалими».


Молитва Ісуса – запорука нашої молитви

«Серед цих ночей віри, той, хто молиться, ніколи не є самотнім. Ісус, у дійсності, не є лише свідком і вчителем молитви», – сказав Святіший Отець, вказуючи на те, що Він робить нас учасниками Своєї молитви, щоби «ми могли молитися в Ньому і через Нього». А це є «ділом Святого Духа» й саме тому Євангелія заохочує нас молитися до Отця в ім’я Ісуса. Як навчає Катехизм, наша впевненість у тому, що будемо вислухані, ґрунтується на молитві Ісуса.

У цьому контексті Папа зазначив, що в Ісусі сповняються слова 91-го псалма: «Він тебе покриє крилами своїми, і ти втечеш під його крила; щит і забороло – його вірність. Ти не злякаєшся ні страху вночі, ані стріли, що вдень літає, ані чуми, що в пітьмі бродить, ані зарази, що нищить опівдні». Без Ісуса нашій молитві загрожує «звестися до людських зусиль, у більшості приречених на поразку». Ісус, натомість, «взяв на Себе» кожне волання, кожну людську молитву.


«Христос є для нас усім, також і в нашому молитовному житті», – підсумував Святіший Отець, наводячи слова святого Августина, що вміщені також і в Катехизмі: Ісус «молиться за нас як наш священик, молиться у нас як голова, є адресатом нашої молитви як наш Бог. Розпізнаймо, отже, наш голос у Ньому, та Його голос у нас». Саме через це, за словами Папи, «християнин, який молиться, нічого не боїться».

Фото: Vatican media
Новини з Ватикану Папа: зустріч між наукою та вірою для заглиблення у таїнство людини Звертаючись до учасників міжнародної конференції на тему «Пізнавати розум, тіло і душу», Святіший Отець вказав на важливість міждисциплінарних досліджень, що ведуть до кращого розуміння нас самих, та спрямовані «на той трансцендентний горизонт, до якого прагне наша істота».

Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.