Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Через Марію до Ісуса: перші вчителі Ісуса Христа
08:30 Четвер 0 203
12-12-2019, 08:30

Через Марію до Ісуса: перші вчителі Ісуса Христа

Попереджений ангелом про смерть царя Ірода Йосиф із своєю родиною повертається в Назарет. Зараз на них чекає спокійне
і стабільне життя.

Йдуть роки, а хлоп’я Ісус росте. Настає час, коли потрібно привчати малого хлопця до молитви і роз’яснювати Божий Закон. Кожний новий день приносить для Ісуса досвід, який потрібно опановувати. Подібно, як в наших родинах: діти побачать щось новеньке із цього світу,
і приходять додому з запитанням, на яке батьки мають дати відповідь. Пресвята Діва Марія, Котра є Непорочною, дає прекрасний приклад для своєї дитини, як потрібно реагувати на злобу і гріх цього світу. Напевно, неодноразово пояснювала, що погана поведінка друзів Ісуса- цих малих хлопців, з котрими він грався на вулиці, - не повинна ставати прикладом для Нього, але перш за все потрібно пізнавати Божі заповіді та жити згідно з ними. Святий Йосиф своєю праведністю також не відставав від Марії, навчаючи малого Спасителя мудрості
і розуму цього світі. Подібно, як батьки вчать дітей зав’язувати шнурочки на взутті, так і Йосиф пояснює: “Ти, як майбутній чоловік, маєш вміти зав’язувати і розв’язувати проблеми дорослого життя”.

Можна на хвилину зосередити свою увагу на постаті святого Опікуна. Йосиф був теслею. Це ремесло дуже цінувалося в давнині, адже робота з деревом - це не тільки відріж і нарубай, але спочатку план (проект), пізніше відміряй, вміло відділи частини, потім повкладай. У стародавньому світі теслі будували будинки, займалися балками, були архітекторами. Прекрасно розуміємо якою відповідальною
є робота побудови дому! Тобто, особа Йосифа не є такою простою, як на перший погляд може здатися. Він мусив бути надзвичайно мудрим і кмітливим, та вміти помічати деталі чи дрібнички. Проте, коли тесля з Назарету є таким поважним і необхідним робітником, то чому в них не вистачало грошей скласти більшу жертву за Ісуса Христа в храмі? Адже, відповідальна робота має дорого цінуватися. Але
в цьому випадку це свідчить нам про святість Йосифа і Марії, котрі не прагнули до великих доходів, беручи за виконану роботу менше, ніж вона коштувала насправді. Як кажуть: “Аби на хліб вистачало”.

І вони не цуралися давати милостиню. Коли сьогодні ми в молитві до Матері Божої звертаємося як до “пристані розбитих”, Вона допомагає, відкликається на наші молитви. Якщо зараз Матір Божа відгукується на наші потреби, значить такою Вона була і під час земного життя.
Бачимо, що прекрасна і невинна Марія власним прикладом формує Ісуса, а справедливий Йосиф вчить Божого Закону, і передає всю свою мудрість.

Так само сучасні батьки повинні навчати своє потомство Боязні Божої і мудрості цього світу. Навчи нас, Пресвята Діво Маріє, правильно виховувати своїх дітей, адже правильне виховання з дитинства в родині - це міцний фундамент, котрий буде опорою в дорослому житті.

Брат Боніфацій

Залишити коментар

Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий