Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» Археологи знайшли місце біблійного Емаусу?
--- 754 0

Археологи знайшли місце біблійного Емаусу?

Археологи виявили 2200-річні масивні стіни елліністичного укріплення, яке, можливо, побудував провідник Селевкідів, який переміг Юду Макавея. Це відкриття також може допомогти визначити місцезнаходження біблійного міста Емаус, де згідно Євангелії Ісус з'явився після розіп'яття та воскресіння.
З 2017 року франко-ізраїльська експедиція проводить розкопки на Кір'ят-Єарімі (KiriathYearim). Це пагорб за кілька кілометрів від Єрусалиму, поблизу містечка Абу-Гош. У цьому місці протягом 20 років зберігався Ковчег Завіту, перш ніж цар Давид перевіз його до Єрусалиму, як говорить про це Біблія.

Дійсно, велика увага при копанні була зосереджена на знахідках з біблійного періоду, а саме на великій земляній платформі, оточеній масивними стінками, в якій, можливо, розміщувався ізраїльський культовий чи адміністративний центр у VIII-VII століттях до н.е. Але під час розкопок влітку 2019 року дослідники виявили докази щонайменше двох пізніших фаз на цьому місці.

"Юдейські старожитності" Йосипа Флавія, а також Перша книга Макавеїв (9 розділ) містять списки міст, які загалом укріпили, включаючи Бетел, Єрихон, Гезер та інші місця. Більшість із них можна виділити як місця, розташовані на північ, південь та схід від Єрусалиму, а на деяких з них археологи дійсно знайшли залишки елліністичних укріплень.


Кір'ят-Єарім не фігурує в цих списках - принаймні, не під цим іменем. Але в списках є одне невстановлене місце розташування, яке, як відомо, лежить десь на захід від Єрусалиму - на стратегічній дорозі, що сполучає місто з Яффою і узбережжям Середземного моря - і це місце було відоме Йосипу і автору книги Макавеїв як Емаус.

Зважаючи на те, що немає інших відомих великих елліністичних укріплень на захід від Єрусалиму, Ізраїль Фінкельштайн та Томас Ремер, археологи університету Тель-Авіву, припускають, що пагорб Кір'ят-Єарім і сусіднє місто Абу-Гош повинні бути визначені як Емаус.
Традиційно більшість вчених ототожнюють Емаус з тим, що згодом стало візантійським містечком Емаус Нікополіс, розташованим у долині Аялон поблизу сучасного стику Латрун.

Християнський історик ІІ-ІІІ століття Євсевій Кесарійський визначив Емаус Нікополіс як Емаус з Євангелії від Луки, пояснює Ремер. На відміну від Кір'ят-Єарім , пам’ять про назву Еммаус збереглася у пам’яті палестинського села, яке виникло там під назвою Імвас. Село було знищено ізраїльськими силами після Шестиденної війни 1967 року, і руїни багатьох будівель тепер є частиною національного парку.

Еммаус Нікополіс відповідає опису, зазначеному в Першій книзі Макавеїв (розділ 4), як місце битви при Емаусі, де Юда Макавей розбив сили Селевкідів, зазначає Ремер. З іншого боку, Емаус Нікополіс знаходиться в 25 кілометрах від Єрусалиму, що більш ніж удвічі перевищує відстань, яку подав Лука - так що це далеко не ідеальний збіг.

Існують також давні традиції, які пов'язують Кір'ят-Єарім та Абу-Гоша з Емаусом, зазначає Ремер. Принаймні, деякі християни минулих століть не погоджувалися з Євсевієм Кесарійським. Ось чому хрестоносці ще в ХІІ столітті збудували в Абу-Гоші оздоблений чудовими фресками храм Воскресіння Господнього.

«Географічно я вважаю, що відстань до Єрусалиму добре підходить згідно описів, тому я думаю, що Кір'ят-Єарім міг бути Емаусом Нового Завіту», - підсумовує Ремер.

Очевидно, що дослідники не можуть сказати, чи справді відбулося неймовірне відкриття, але біблійна археологія - в Старому чи Новому Завіті - може дати деяке уявлення про історичний контекст релігійних текстів та їх рівень точності в описі місць, які вважаються священними мільйонами людей у всьому світі.

Джерело: Haaretz, переклад КМЦ
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.