Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 20 липня, субота

Літургія на кожен день, 20 липня, субота

(зел) Субота ХV звичайного тижня
Ісус чинить чудо зцілення у суботу. Фарисеї у своїй гордині приписали собі право осуду цього факту. Тим самим, вони несвідомо здійснили пророцтво, сказане пророком Ісаєю. Не вони, однак, будуть переможцями у цьому процесі, хоча, як ми знаємо, вони доведуть до виконання вироку. Переможе Він, котрий дозволить себе осудити і засудити. Переможе і видасть вирок: пробачення. Тому на Його Ім‘я, котре звучить «Бог спасає», ми можемо покладати надію.
Або (черв) довільний спомин св. АПОЛЛІНАРІЯ, єпископа і мученика
Св. Аполлінарій був першим єпископом Равенни. Вінець мучеництва здобув близько 200 року.
Спільні Меси: про одного мученика (стор. 123)


АНТИФОН НА ВХІД
Я в моїй правді Твоє лице побачу * і насичусь, коли явиться Твоя слава. (Пор. Пс 17 (16), 15)

КОЛЕКТА
Боже, Ти являєш тим, хто помиляється, світло Твоєї правди, щоб вони могли повернутися на дорогу праведності, † вчини, щоб ті, хто звуть себе християна- ми, відкинули усе, що суперечить гідності цього Імені, * і дбали про те, що з ним згідне. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Просимо Тебе, Господи: веди Твоїх вірних дорогою вічного спасіння, † яку своїм навчанням та мучеництвом вказав святий єпископ Аполлінарій, * і вчини за його заступництвом, щоб ми, дотримуючись Твої х заповідей, * разом із ним здобули вінець слави. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Вих 12, 37-42
Читання з Книги Вихід.
Тими днями рушили сини Ізраїля в дорогу від Рам­сесу до Суккот, десь шістсот тисяч чоловіків, що йшли пішо, не рахуючи дітей. І мішаного народу сила знялось із ними, і вівці й худоба, дуже велика отара. З тіста, що взяли з Єгипту, понапікали вони опрісноків; бо тісто ще не заквасилося; їх бо виганяли з Єгипту, то вони не мог­ли гаятись та й навіть не приготували собі припасів на дорогу. Проживали ж сини Ізраїля в Єгипті років чоти­риста тридцять. І по чотириста тридцятьох роках, цього самого дня, усі полчища Господні вийшли з Єгипту. Та ніч була ніччю чування для Господа, коли вивів їх із землі Єгипетської. Тому ніч це Господня, щоб чували в ній на честь Господа всі сини Ізраїля з роду в рід. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 136, 1-2. 23-24. 10-11. 12-13. 14-15
Славмо повіки милосердя Боже.
Прославляйте Господа, бо Він добрий, *
бо милість Його навіки.
Хваліть Бога над богами, *
бо милість Його навіки.
Оскільки Він згадав нас у приниженні нашім, *
бо милість Його навіки;
і звільнив нас від ворогів наших, *
бо милість Його навіки.
Хто побив Єгипет в його первородних, *
бо милість Його навіки;
і вивів з-посеред них Ізраїля, *
бо милість Його навіки.
Рукою сильною і простягненим раменом, *
бо милість Його навіки;
хто розділив Червоне море навпіл, *
бо милість Його навіки.
І перевів Ізраїля через нього, *
бо милість Його навіки;
фараона та його військо скинув у Червоне море, *
бо милість Його навіки.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
2 Кор 5, 19
Алілуя, алілуя, алілуя.
Бог у Христі примирив світ із собою,
і доручив нам слово примирення.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 12, 14-21

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу фарисе ї вийшли і вчинили про­ти Ісуса змову – як Його по­губити. Ісус же, дові давшись про це, пі­шов зві дти. За Ним пішло багато лю­дей, і Він оздоровив їх усі х, але застері г їх, щоб не вияв­ля­ли Його, аби збулося сказане через пророка Ісаю, який промовляв: «Ось Мій Слуга, якого Я обрав, Мій Улюблений, якого впо­до­ба­ла душа Моя; Я покладу Духа Мого на Нього, і Він сповіща- тиме суд на­родам. Він не буде перечити, не буде кричати, ніхто не почує на майда­нах Його голосу. Надламаної тростини Він не до­ламає і тлі ючого ґнота не зага­сить, доки не доведе правосуддя до пе­ре­мо­ги. І на Його Ім’я будуть наді ятися на­роди!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом Пресвятої Діви Марії звернімося до Господа Бога з нашими щирими молитвами:
1. Молімося, щоб Господь обдарував силами і здоров’ям Святі- шого Отця.
2. Господи, подаруй Україні та світові істинний мир.
3. Боже, дай здоров’я хворим, розраду засмученим і благодать доброї смерті тим, хто помирає.
4. Господи, благослови всіх, хто до Тебе взиває.
5. Господи, дай всім померлим вічне спочивання.
6. Господи, обдаруй нас, своїх дітей, благодатями і підтримуй нас на всіх дорогах життя.
Господи наш і Боже, Ти через Ісуса Христа спас світ, допоможи нам гідно користатися Твоїми дарами і допомагати нашим ближнім також осягнути спасі ння. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Поглянь, Господи, на дари Церкви, яка благає Тебе, † і переміни їх на духовну поживу для Твоїх вірних, * щоб вони, приймаючи її, зростали у святості. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Пташина знаходить собі  хатку, і ластівка собі гніздечко, * куди кладе своїх писклят: * а я жертовники Твої, Господи сил, Царю мій і мій Боже! * Щасливі, що живуть у Твоїм домі; * вони повіки Тебе хвалять. (Пор. Пс 84 (83), 4-5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Поживлені Твоїми дарами, просимо Тебе, Господи, † щоб завдяки участі у цьому таїнстві * примножувалися в нас його спасенні плоди. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії