Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 21 червня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 21 червня, п'ятниця

Хто ж із нас хотів би втратити найбільший скарб свого життя? Напевно ніхто. Ми просто обираємо те, що більш легкодоступне. Вічні (духовні) речі важче доступні, але “щось за щось” – вибираючи те, що важче, ми отримуємо те, що має більшу вартість, непроминальне. Тільки те, що не проминає, гідне людини, бо й людина не проминає. Відкриймо очі на найбільший скарб, яким є поєднання (сопричастя) з Богом. Поки ми не бачимо цього скарбу, наші очі залишаються хворими і світло, яке в нас перебуває, є темрявою.
Св. АЛОЙЗІЯ ГОНЗАГИ, монаха (біл) Обов’язковий спомин
Покровитель сьогоднішнього дня, св. Алойзій Гонзага, єзуїт, народився 1568 року поблизу італійського міста Мантуї в одній із знатних італійських родин. Батько готував його до військової кар’єри, проте Алойзія цікавило навчання. Крім грецької й латини, він вільно володів іс- панською, французькою та німецькою мовами. У 1585 році Алойзій вступив до Товариства Ісуса (єзуїтів). Коли у 1591 році в Римі вибухнула епідемія холери, він, діставши дозвіл настоятелів, цілковито присвятив себе служінню хворим. Заразившись, Алойзій помер 21 червня 1591 року. Про нього казали, що помер він як жертва любові до ближніх.


АНТИФОН НА ВХІД
Той, чиї руки безвинні і чисте серце, † уві йде на гору Господню * і стоятиме на Його святому місці.

КОЛЕКТА
Боже, Подателю небесних дарів, Ти з’єднав у святому Алойзієві непорочну чистоту життя з покутою, † а оскільки ми не зуміли наслідувати його в невинності, * вчини за його заступництвом і його заслугами, щоб ми наслідували його в покаянні. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
2 Кор 11, 18. 21б-30
Читання з Другого послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Оскільки багато хто хвалиться тілом, то і я похвалюся. Якщо хто наважується на щось, то – кажу це в безумстві – відважусь і я. Вони юдеї? – І я. Вони ізраїльтяни? – І я. Вони нащадки Авраама? – І я. Вони служителі Христові? – Кажу як нерозумний: я – більшою мірою! У труднощах – більше, в ранах – дуже багато, у в’язницях – надмірно, на межі смерті – часто. Від юдеїв я дістав п’ять разів по сорок ударів без одного. Тричі киями був я битий. Один раз був каменований. Тричі корабель розбивався зі мною, – ніч і день я провів у безодні. Часто перебував у подорожах: у небезпеках на ріках, у небезпеках від розбійників, у небезпеках від одноплемінників, у небезпеках від язичників, у небезпеках у місті, у небезпеках у пустелі, в небезпеках на морі, у небезпеках від лжебратів; у клопотах і труднощах; часто в недосипанні, в голоді й спразі; дуже часто в постах, у холоді та в наготі. Крім цього зовнішнього, налягають на мене щоденні турботи за всі Церкви. Якщо хто хворий, то хіба я не хворію? Якщо хто спокушається, то я хіба не розпалююся? Коли вже маю хвалитися, то буду хвалитися своєю неміччю. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 34, 2-3. 4-5. 6-7
Бог визволяє праведних з недолі.
Благословлятиму Господа в кожному часі, – *
хвала Його на моїх устах постійно.
Господом хвалитися душа моя буде. *
Хай почують лагідні і звеселяться.
Звеличуйте Господа зі мною, *
тож разом Його Ім’я будемо прославляти.
Я шукав Господа, і Він до мене відізвався, *
і визволив мене від усіх моїх страхів.
Погляньте на Нього і просвітіться, *
і не будуть засоромлені обличчя ваші.
Цей убогий заволав – і почув Господь його, – *
Він спас його від всякого горя.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 5, 3
Алілуя, алілуя, алілуя.
Блаженні убогі духом,
бо їхнє Царство Небесне.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 6, 19-23

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Не збирайте собі скарбів на землі, де міль та іржа нищать, і де злодії підкопують і крадуть, а збирайте собі скарби на небі, де ані міль, ані іржа не нищать, і де злодії не підкопують і не крадуть. Адже де твій скарб, там буде і твоє серце. Світильником для тіла є око. Тому, якщо твоє око буде чистим, все твоє тіло буде світлим, а коли твоє око буде лукавим, то й усе твоє тіло буде темним. Отже, коли світло, яке в тобі, є темрявою, то яка ж велика тоді темрява!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Відзначаючи день святого Алойзія Гонзаги, який ще в молодому віці досягнув вершин святості, просімо у Господа благодатей, потрі бних Церкві у паломництві до Небесної Вітчизни:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона завжди була молодою і вміла розпізнавати знаки часу.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він завжди надихав своїм духом любові та молитви всіх священиків Церкви.
3. Молімося за керівників навчальних закладів, щоб вони не тільки навчали молодь, але й прищеплювали їй моральні принципи.
4. Молімося за хворих і стражденних, нехай у молитві й таїн- ствах вони знаходять зцілення та розраду.
5. Молімося за наших померлих родичів та близьких, щоб Господь явив в них свою славу і благоволив їх прийняти до сонму святих.
6. Молімося за нас, щоб ми завжди шукали істину.
Господи  Ісусе  Христе,  вчини,  щоб  ми  вірно виконували Твої заповіді і так удостоїлися вічного життя. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, наш Боже, вчини, щоб ми, за прикладом святого Алойзія, завжди у святкових весільних шатах входили на небесну трапезу * і з таїнств, які  приймаємо, отримували багатства Твоє ї благодаті. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Він дав їм хліба із небес, * і спожив чоловік хліб Ангелів. (Пор. Пс 78(77), 24-25)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти поживив нас Хлібом Ангелів, † вчини, щоб ми служили Тобі з чистим серцем * і за прикладом святого Алойзія, якого нині згадуємо, завжди за все Тобі  дякували. Через Христа, Господа нашого.
Літургія на кожен день, 9 вересня, понеділок (зел) Понеділок ХХІІІ звичайного тижня
Різні люди приходили до Ісуса. Приходили голодні, бідні, хворі, каліки, щоб Ісус їм допоміг, зцілив, нагодував, потішив. Приходили люди, котрі просто захоплювались Його особою, Його наукою. Але приходили також фарисеї, книжники, щоб спіймати Його на якомусь слові, вчинку, щоб оскаржити Його перед старшинами, скомпрометувати Його перед людьми. Задумаймося, чи ми не є часом подібними до фарисеїв. Може, ми слідкуємо за кимось, щоб скомпрометувати його перед іншими людьми. Може, любимо висміяти когось, щоб показати себе кращими. Якщо таке трапляється в нашому жит- ті, то просімо Бога про пробачення за це все, і просімо про ласку покори.
Або: (біл) довільний спомин св. ПЕТРА КЛАВЕРА, пресвітера
Народився 1580 року в убогій робітничій сім’ї в Каталонії. 1596 року розпочав навчання в університеті в Барселоні і вступив до ордену єзуїтів. Не закінчивши навчання, за наказом ордену 1610 року виїхав до Колумбії. 1616 року на одному з островів Карибського моря отримав священицьке рукоположення. Працював, цілковито віддаючи себе всього служінню чорношкірим невільникам з Африки, і охрестив їх кількадесят тисяч. Опікувався також прокаженими. Помер 8 вересня 1654 року, у віці 74 років. Святий Петро Клавер – покровитель місій серед чорношкірих.
Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 119)
Або: (черв) довільний спомин бл. ВЛАДИСЛАВА БЛОНДЗІНСЬКОГО, пресвітера, і сподвижників, мучеників
Народився 6 липня 1908 року в Мислятичах, Мостиського повіту, на території довоєнної Польщі. У 1924 р. вступив до Згромадження Святого Архангела Михаїла, де у 1926 р. склав чернечі обіти. Після закінчення Пере- мишльської Вищої духовної семінарії був 1938 р. рукоположений у пресвітери. Все своє життя бл. Владислав присвятив вихованню молоді з убогих родин у дусі «стриманості та працелюбності». Під час Другої світової війни, незважаючи на небезпеку, організував таємну гімназію, що згодом стало приводом до його арешту в 1944 році. Блаж. Владислав Блондзінський загинув 8 вересня 1944 року в концтаборі Грос-Розен під час робіт у каменоломні. Він є одним із 108 мучеників Другої світової війни, зачислених Святішим Отцем Йоаном Павлом ІІ до лику блаженних 13 червня 1999 року.
Спільні меси: про багатьох мучеників  (стор. 120)


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 5 вересня, четвер (зел) Четвер ХХІІ звичайного тижня
Всі ми – люди віруючі. Ходимо до Церкви, молимося, приступаємо до Святих Таїнств. Але не раз, коли приходять якісь випробовування, то ми надіємось тільки на свої сили, здібності. Думаємо, що все залежить від нас. А коли відчуваємо, що не можемо дати раду в житті, то впадаємо в розпач, бо бракує нам вже сил. Вчімося не тільки вірити в Ісуса, але і довіряти Йому. Пам’ятаймо: у цьому житті не все залежить від нас.
Або (біл) довільний спомин св. ТЕРЕЗИ з КАЛЬКУТТИ, діви
Мати Тереза (Агнес Гонджа Бояджіу) народилася 27 серпня 1910 р. у Скоп’є (сучасна Македонія, тоді Албанія). У 18 років Агнес вступила до місіонер- ської конгрегації «Ірландські Сестри Лорето» – чернечої спільноти, що працювала в Індії. Черниця Тереза викладала в монастирській школі у східній Калькутті, й вона дедалі більше переймалася бідністю, яка її оточувала.  У віці 36 років с. Тереза відчула заклик «залишити монастир і служити бідним, живучи серед них». 1948 року заснувала Згромадження Місіонерок Любові і присвятила себе служінню знедоленим жителям калькуттських нетрів. 1979 року була удостоєна Нобелівської премії миру. Їй випала нелегка й радісна доля нести людям благу вістку, що Бог є любов і що сенс життя кожного смертного тільки в тому, щоб любити і бути любленим. Мати Тереза померла в Калькутті 5 вересня 1997 року. 4 вересня 2016 року Папа Франциск проголосив Матір Терезу святою.
Спільні Меси: про одну діву
Або (біл) Перший Четвер місяця
Меса про священицькі покликання, (стор. 118)