Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 5 березня, вівторок

Літургія на кожен день, 5 березня, вівторок

(зел) Вівторок VІІІ звичайного тижня
Багато з нас, подібно як учні Ісуса, очікує на раціональну компенсацію за зречення, що ми чинимо під Його впливом. Христос відповідає на ці питання й обіцяє, що отримаємо її за умови тимчасової відмови від того, чим володіємо. І ось тут починається проблема, яка бере початок у незрілій вірі. Ми не довіряємо Христу, а Він не ображається на нас і намагається переконати нас, пробачаючи нам, допомагаючи і рятуючи нас.


АНТИФОН НА ВХІД
Господь став опорою моєю. * Він мене на простір виводить * і визволяє мене, бо мене любить.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: вчини, щоб завдяки Твоєму покровительству життя у світі проходило мирно, * а Твоя Церква нехай втішається служінням Тобі без перешкод. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Сир 35, 1-12
Читання з Книги Сираха.
Хто закон береже, той приноси множить; хто пильнує заповіді, той мирні жертви приносить. Хто віддячується – все одно що й борошно питльоване жертвує; хто ж милостиню творить – приносить похвальну жертву. До вподоби Господу, хто від зла відступає; покутна жертва – уникання неправоти. Не з’являйся перед Господом з порожніми руками, бо все те – заради виконання заповіді. Приносини праведного жертовник ситять, і пахощі їхні до Всевишнього здіймаються. Жертва від праведного мужа приємна, спомин про неї не забувається Господом. Добрими очима хвали Господа, первоплодів рук твоїх не поменшуй. При всяких приносинах будь веселий обличчям, посвяту десятини вчиняй із радістю. Воздавай Всевишньому згідно з Його даром – щедро за твоїми власними статками; Господь бо тобі відплатить, поверне тобі всемеро. Не вчиняй підкупу – його не буде прийнято: не звіряйся на жертву несправедливу, Господь бо – суддя, Він не зважає на особи. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 50, 5-6. 7. 8 і 14. 23
Безвинним серцем покажу спасіння.
«Мої святі, зберіться до Мене, – *
ви, які уклали зі Мною завіт через жертву».
І небеса проголошують Його справедливість, *
адже Бог є суддею.
«Послухай, Мій народе! *
Я до тебе буду промовляти,
Ізраїлю, Я свідчити тобі буду. *
Я – Бог, Я є твоїм Богом.
Я не буду звинувачувати тебе за твої жертви, *
оскільки твої всепалення постійно переді Мною.
Ти в жертву принеси Богові жертву подяки *
і виконай свої обітниці, Всевишньому дані.
Хто приносить жертву подяки, *
той Мене прославляє:
і тому, хто крокує непорочним шляхом, *
Я покажу спасіння Боже».

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 11, 25
Алілуя, алілуя, алілуя.
Благословенний Ти, Отче, Господи землі і неба,
бо відкрив таємниці Царства немовлятам.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 10, 28-31
† Читання святого Євангелія від Марка.

Того часу Петро почав говорити Ісусу: «Ось ми залишили все й пішли за Тобою». Ісус промовив: «Воістину кажу вам: немає нікого, хто залишив би дім, або братів, або сестер, або матір, або батька, або дітей, чи поля – заради Мене й заради Євангелія – і при цьому не одержав би в сто разів більше вже тепер, у цей час, – і домів, і братів, і сестер, і матерів, і дітей, і поля, разом з переслідуваннями, а в прийдешньому віці – вічне життя! Багато перших стануть останніми, а останні – першими». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Рішуче йти за Ісусом, не озираючись назад, – ось вимоги, які стояли колись перед апостолами, а тепер стоять перед нами; просімо ж Господа, щоб Він допоміг нам бути Його вірними  учнями:
1. Молімося за святу Господню Церкву, щоб вона була для світу прикладом непохитної вірності Божим заповідям любові.
2. Молімося за Святішого Отця, Христового намісника на зем­лі, щоб своїм служінням заохочував християн до життя згідно з принципами Євангелія.
3. Молімося за бідних, про яких не дбає держава, щоб не забракло людей, сповнених Божої благодаті, які принесуть їм розраду та допоможуть.
4. Молімося за чоловічі та жіночі чернечі згромадження, щоб вони були для сучасного світу світочами духовності та Бо­жої любові.
5. Молімося за померлих, щоб милосердний Господь, по­кликавши їх із цього світу, дарував їм життя вічне.
6. Молімося за нас самих, зібраних довкола вівтаря, щоб ми, підкріплені Господнім Словом, радісним серцем служили Христові.

Господи Ісусе Христе, Ти своєю вбогістю збагатив світ, при­йми наші молитви і вчини, щоб ми навчилися, мудро оціню­ючи земні блага, збирати скарби небесні. Котрий живеш і ца­рюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, котрий даєш те, що має бути пожертвуване Твоєму Імені і визначаєш приношення ревності нашого служіння, † просимо Твою милість, щоби призначене Тобою бути заслугою * стало для нас нагородою. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Заспіваю Господу, * добро бо Він мені вдіяв, оспівуватиму Ім’я Всевишнього Господа.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені спасенним даром, благаємо Твоє милосердя, † щоб через це таїнство, яким Ти поживив нас у цьому житті, * Ти благоволив вчинити нас сопричасниками життя вічного. Через Христа, Господа нашого.
Літургія на кожен день, 9 вересня, понеділок (зел) Понеділок ХХІІІ звичайного тижня
Різні люди приходили до Ісуса. Приходили голодні, бідні, хворі, каліки, щоб Ісус їм допоміг, зцілив, нагодував, потішив. Приходили люди, котрі просто захоплювались Його особою, Його наукою. Але приходили також фарисеї, книжники, щоб спіймати Його на якомусь слові, вчинку, щоб оскаржити Його перед старшинами, скомпрометувати Його перед людьми. Задумаймося, чи ми не є часом подібними до фарисеїв. Може, ми слідкуємо за кимось, щоб скомпрометувати його перед іншими людьми. Може, любимо висміяти когось, щоб показати себе кращими. Якщо таке трапляється в нашому жит- ті, то просімо Бога про пробачення за це все, і просімо про ласку покори.
Або: (біл) довільний спомин св. ПЕТРА КЛАВЕРА, пресвітера
Народився 1580 року в убогій робітничій сім’ї в Каталонії. 1596 року розпочав навчання в університеті в Барселоні і вступив до ордену єзуїтів. Не закінчивши навчання, за наказом ордену 1610 року виїхав до Колумбії. 1616 року на одному з островів Карибського моря отримав священицьке рукоположення. Працював, цілковито віддаючи себе всього служінню чорношкірим невільникам з Африки, і охрестив їх кількадесят тисяч. Опікувався також прокаженими. Помер 8 вересня 1654 року, у віці 74 років. Святий Петро Клавер – покровитель місій серед чорношкірих.
Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 119)
Або: (черв) довільний спомин бл. ВЛАДИСЛАВА БЛОНДЗІНСЬКОГО, пресвітера, і сподвижників, мучеників
Народився 6 липня 1908 року в Мислятичах, Мостиського повіту, на території довоєнної Польщі. У 1924 р. вступив до Згромадження Святого Архангела Михаїла, де у 1926 р. склав чернечі обіти. Після закінчення Пере- мишльської Вищої духовної семінарії був 1938 р. рукоположений у пресвітери. Все своє життя бл. Владислав присвятив вихованню молоді з убогих родин у дусі «стриманості та працелюбності». Під час Другої світової війни, незважаючи на небезпеку, організував таємну гімназію, що згодом стало приводом до його арешту в 1944 році. Блаж. Владислав Блондзінський загинув 8 вересня 1944 року в концтаборі Грос-Розен під час робіт у каменоломні. Він є одним із 108 мучеників Другої світової війни, зачислених Святішим Отцем Йоаном Павлом ІІ до лику блаженних 13 червня 1999 року.
Спільні меси: про багатьох мучеників  (стор. 120)


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 5 вересня, четвер (зел) Четвер ХХІІ звичайного тижня
Всі ми – люди віруючі. Ходимо до Церкви, молимося, приступаємо до Святих Таїнств. Але не раз, коли приходять якісь випробовування, то ми надіємось тільки на свої сили, здібності. Думаємо, що все залежить від нас. А коли відчуваємо, що не можемо дати раду в житті, то впадаємо в розпач, бо бракує нам вже сил. Вчімося не тільки вірити в Ісуса, але і довіряти Йому. Пам’ятаймо: у цьому житті не все залежить від нас.
Або (біл) довільний спомин св. ТЕРЕЗИ з КАЛЬКУТТИ, діви
Мати Тереза (Агнес Гонджа Бояджіу) народилася 27 серпня 1910 р. у Скоп’є (сучасна Македонія, тоді Албанія). У 18 років Агнес вступила до місіонер- ської конгрегації «Ірландські Сестри Лорето» – чернечої спільноти, що працювала в Індії. Черниця Тереза викладала в монастирській школі у східній Калькутті, й вона дедалі більше переймалася бідністю, яка її оточувала.  У віці 36 років с. Тереза відчула заклик «залишити монастир і служити бідним, живучи серед них». 1948 року заснувала Згромадження Місіонерок Любові і присвятила себе служінню знедоленим жителям калькуттських нетрів. 1979 року була удостоєна Нобелівської премії миру. Їй випала нелегка й радісна доля нести людям благу вістку, що Бог є любов і що сенс життя кожного смертного тільки в тому, щоб любити і бути любленим. Мати Тереза померла в Калькутті 5 вересня 1997 року. 4 вересня 2016 року Папа Франциск проголосив Матір Терезу святою.
Спільні Меси: про одну діву
Або (біл) Перший Четвер місяця
Меса про священицькі покликання, (стор. 118)