Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 17 травня, вівторок

Літургія на кожен день, 17 травня, вівторок

(біл) Вівторок V Великоднього тижня
Ми потребуємо миру, але чи це є той самий мир, який хоче дати нам Христос? Христос зазначає, що Його мир не є з цього світу. Він не є вирішенням усіх проблем та важких умов життя, чи також просто, щоб забрали хрест з нашого життя. Христовий мир нерозривно пов’язаний з любов’ю, якою Ісус хоче нас з собою міцно об’єднати та обдарувати.

АНТИФОН НА ВХІД
Хваліть Бога нашого, всі, що бояться Його, * малі і великі, * бо настало спасіння і сила, і Царство Бога нашого, і влада Христа Його. * Алілуя. (Одкр 19, 5; 12, 10)

КОЛЕКТА
Боже, Ти Христовим воскресінням повернув нам вічне життя; † зміцнюй постійно віру й надію Твого народу, * щоб ми ніколи не засумнівалися у здійсненні Твоїх обітниць. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 14, 19-28
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями прийшли з Антіохії та Іконії юдеї і, підбуривши людей, побили Павла камінням і виволокли його за місто, думаючи, що він помер. Коли учні оточили його, він устав і ввійшов у місто. А назавтра пішов з Варнавою до Дервії. Звістивши Євангеліє тому місту та навчивши багатьох, повернули назад до Лістри, Іконії та Антіохії. Вони зміцнювали душі учнів, закликали залишатися у вірі. Бо треба нам, – казали вони, – через великі утиски ввійти до Царства Божого. І вони, настановивши їм пресвітерів для кожної Церкви і помолившись з постом, передали їх Господу, в якого повірили. Пройшовши Пісидію, вони прийшли в Памфилію, і проголосивши слово в Пергії, спустилися до Атталії. Звідти вони відпливли до Антіохії, де були передані Божій благодаті на справу, яку вони і завершили. Прибувши туди і зібравши Церкву, сповістили про те, що Бог зробив з ними, і що Він відчинив язичникам двері віри. І немало часу перебували вони з учнями. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ  ПСАЛОМ
Пс 145, 10-11. 12-13аб. і 21
Хай Твої вірні вславлять Твоє Царство.
Тебе, Господи, усі Твої діла будуть прославляти, *
Тебе усі Твої праведники будуть благословляти.
Вони розголошуватимуть славу Твого царства *
і розповідатимуть про Твою могутність,
Щоб об’явити людським синам про Твою силу *
та славу величі Твого царства.
Твоє царство – на всі віки царство, *
Твоє панування – на всі роди і покоління.
Мої уста виголошувати будуть *
хвалу Господню.
Благословлятиме усяке тіло *
Його святе Ім’я на віки вічні.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 3, 15
Алілуя, алілуя, алілуя.
Необхідно було постраждати Христові
та воскреснути з мертвих,
і так увійти у свою славу.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 14, 27-31а
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Мир залишаю вам, Мій мир Я даю вам. Не так, як світ дає, Я даю вам. Хай не тривожиться ваше серце і не лякається. Ви чули, що Я сказав вам: “Я йду, і Я прийду до вас”. Якби ви любили Мене, то зраділи би, що іду до Отця, бо Отець більший від Мене! І тепер Я сказав вам раніше, ніж це станеться, щоб тоді, коли воно станеться, ви повірили. Не довго вже говоритиму з вами, бо надходить князь світу, та в Мені Він не має нічого. Але щоби зрозумів світ, що Я люблю Отця і, як заповів Мені Отець, так Я і роблю». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Занесімо до Ісуса, Царя миру, прохання наші та всієї Церкви:
1. Молімося, щоб Господь обдарував миром свою Церкву та весь світ.
2. Молімося за людей, які важко працюють, щоб вони поєднували свою працю з Христовою Жертвою, а самі тішилися вдячністю суспільства й ближніх.
3. Молімося про мир в Україні та в усьому світі.
4. Молімося, щоб підростаюче покоління слухало Господніх заповідей і відважно боролося з гріхом та спокусами.
5. Молімося за наших померлих братів і сестер, щоб Господь милостиво простив їхні гріхи і благоволив обдарувати їх миром у своєму Царстві.
6. Молімося, щоб ми вміли знайти час для Бога і щоб у наших душах запанував Його мир.
Господи, після свого воскресіння Ти привітав учнів словами: “Мир вам”; просимо Тебе: прийди до своїх дітей і будь для них джерелом миру. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми дари торжествуючої Церкви, † а оскільки Ти дарував їй джерело такої великої втіхи, * уділи їй повноти вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Коли ж ми вмерли з Христом, * то віруємо, що й житимемо з Ним. * Алілуя. (Рим 6, 8)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: поглянь милостиво на свій народ, † котрий Ти благоволив відновити вічними тайнами, * і приведи його до нетлінного преславного воскресіння у плоті. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Міць християнства міститься не в пропаганді, а в силі любові. Коментар до Євангелія Міць християнства міститься не в пропаганді, не в багатстві, не у владі, а в силі любові, символом якої стають двоє – бо Христос є поміж ними. Саме у проголошенні любові присутній Господь, тому що Бог є любов, а де є свідчення любові, там є Бог.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.