Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 18 травня, середа

Літургія на кожен день, 18 травня, середа

(біл) Середа V Великоднього тижня
Чергове порівняння Христа має завдання допомогти нам зрозуміти і побачити непомітні процеси. Коли ми уявимо відтяту гілку, ми не маємо жодних сумнівів, що з нею станеться. Це допомагає нам побачити, що відбувається з нашою душею, коли віддаляємось від Бога. Ніхто не хоче в’янути, а тим паче бути спаленим. 
Або (черв) довільний спомин св. ЙОАНА І, Папи і мученика
Папа Йоан І, що народився у Тосканії, керував Церквою у 523-526 роках. Теодориком, аріанським королем готів, був висланий до двору імператора Юстина у Константинополь. Був кинутий до в’язниці в Равенні, де помер з голоду.
Спільні Меси: про одного мученика у Великодній період (стор. 171)

АНТИФОН НА ВХІД
Уста мої повні хвали Твоєї, щоб співати; * уста мої возрадуються вельми, * коли буду Тобі співати. * Алілуя.

КОЛЕКТА:
Боже, Ти любиш невинність і повертаєш її грішникам, † схили до себе серця своїх слуг, визволених з темряви безвір’я, * і не допусти, щоб вони втратили світло Твоєї істини. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, нагородо Твоїх вірних, Ти освятив цей день мучеництвом Папи Йоана; † вислухай прохання Твого наро- ду * і вчини, щоб ми, вшановуючи його заслуги, наслідували його стійкість у вірі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 15, 1-6
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями деякі, прийшовши з Юдеї, навчали братів: «Якщо ви не будете обрізані за звичаєм Мойсея, не зможете спастися!» Коли ж виникло протистояння і чималі диспути Павла та Варнави з ними, то постановили, аби Павло й Варнава та деякі інші з них пішли до апостолів і старших у Єрусалим із цим питанням. Тож вони, послані Церквою, проходили Фінікію і Самарію, розповідали про навернення язичників і приносили велику радість усім братам. Прийшовши в Єрусалим, вони були прийняті Церквою, апостолами і старшими й сповістили про те, що Бог зробив з ними. Та піднялися деякі з партії фарисеїв, які повірили, і говорили: «Їм треба обрізатись і наказати, аби вони зберігали закон Мойсея!» Тож зібралися апостоли та старші, щоб розглянути цю справу. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 122, 1-2. 3-4а. 4б-5
У дім Господній з радістю ходімо.
Я зрадів, коли мені сказали: *
«Ходімо до Господнього дому!»
Наші ноги стояли *
в твоїх брамах, Єрусалиме.
Єрусалиме, ти збудований як місто, *
що в собі об’єднує разом,
бо туди приходили коліна, *
коліна Господні,
Як свідчення для Ізраїля, *
щоби славити Ім’я Господнє.
Адже там встановлено престоли для суду, *
престоли для дому Давида.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 15, 4а. 5б 
Алілуя, алілуя, алілуя.
Перебувайте в Мені, а Я – у вас.
Хто перебуває в Мені, а Я в ньому,
той плід рясний приносить.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 15, 1-8
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Я є правдива виноградна лоза, а Мій Отець – виноградар. Усяку галузку в Мені, яка не приносить плоду, Він відтинає; а всяку, яка родить плід, очищає, щоб більший плід приносила. Ви вже чисті через слово, яке Я вам сказав. Перебувайте в Мені, і Я – у вас. Як галузка не може приносити плоду сама по собі, якщо не буде перебувати у лозі, так і ви, якщо не будете перебувати в Мені. Я – лоза, ви – галузки. Хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду, бо без Мене не мо- жете робити нічого. Якщо хтось в Мені не перебуває, – він відкинутий геть, мов та гілка, і всох; їх збирають і кидають у вогонь, і вони згорають. Якщо ж будете перебувати в Мені, і Мої  слова перебуватимуть у вас, то чого б тільки забажали, просіть – і станеться вам. У цьому прославлений Мій Отець, щоб ви приносили багато плоду і стали Моїми учнями». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Слухаючи про ревне служіння святого Павла, місіонера всіх часів, вознесімо до Небесного Отця наші молитви:
1. Молімося за Святішого Отця, великого місіонера наших днів, щоб добрий Господь дарував йому силу і здоров’я для подальшої праці.
2. Молімося за місійні країни, щоб священики, монахи та монахині могли там вільно проповідувати Христове Євангеліє.
3. Молімося  за  християнські  країни,  щоб вони жили у єдності з Христом та були прикладом для всього світу.
4. В день пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу молімося про захист прав всіх народів на існування та самобутність.
5. Молімося  за  померлих,  щоб  наш  добрий  Отець  простив  їх та прийняв у свої батьківські обійми.
6. Молімося за нас самих, щоб ми своїми вчинками поширювали Боже Царство по всій землі.
Господи наш і Отче, Ти хочеш, щоб людина брала участь у справі спасіння, просимо Тебе: поглянь милостиво на ниви людських сердець і вчини, щоб не бракувало на них Твоїх робітників. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Просимо, Господи: дай нам завжди втішатися цими пасхальними тайнами; † нехай безустанна дія благодаті заради нашого відкуплення * стане для нас джерелом вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Христос воскрес і освітив тих, * котрих відкупив своєю Кров’ю. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Вислухай, Боже, наш Отче, наші молитви, † щоб священний обмін дарами заради нашого спасіння приніс нам Твою допомогу у цьому житті * і віковічну радість – у прийдешньому. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Міць християнства міститься не в пропаганді, а в силі любові. Коментар до Євангелія Міць християнства міститься не в пропаганді, не в багатстві, не у владі, а в силі любові, символом якої стають двоє – бо Христос є поміж ними. Саме у проголошенні любові присутній Господь, тому що Бог є любов, а де є свідчення любові, там є Бог.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.