Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 3 листопада, субота

Літургія на кожен день, 3 листопада, субота

(зел) Субота ХХХ звичайного тижня
Хто хоче зайняти останнє місце? Важко знайти таку людину, бо ціле життя підпорядковане одній меті – бути першим і найкращим, якнайкраще реалізувати себе. Проте є таки Хтось, Хто зайняв найостанніше місце – Ісус Христос. Він не намагався показати, що Він є кращим від інших, але Він смиренно зайняв останнє місце – на хресті, між розбійниками. Тому і Бог вивищив Ісуса настільки, що більш відомого Імені немає у світі. Той, хто слідує за Ним, навчиться від Ісуса як займати своє місце, тобто останнє і так реалізувати себе.
Або: (біл) довільний спомин св. МАРТИНА ДЕ ПОРРЕС, монаха
Мартин де Поррес народився близько 9 грудня 1579 року в Лімі (Перу). Після здобуття медичної освіти працював фельдшером. Вступив до ордену Домініканців. Усе своє життя опікувався хворими; його терпеливість, лагідність, доброта не мали меж. Особливою турботою він оточував бідних і покинутих, швидко ставши легендарною постаттю. Йому приписували дар зцілення. Суворо постився і багато часу, особливо вночі, проводив у молитві. Дуже шанував Пресвяту Євхаристію. Помер 3 листопада 1639 року.
Спільні Меси: про ченців (стор. 121)
Або: (біл) Перша субота місяця
Меса про Непорочне Серце ПДМ (стор. 117)


АНТИФОН НА ВХІД
Хай радується серце тих, що Господа шукають. * Шукайте Господа і Його силу, * шукайте Його обличчя завжди.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, примнож нашу віру, надію та любов † і допоможи нам полюбити те, що Ти нам наказуєш, * щоб ми могли осягнути те, що дає спасіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти привів святого Мартина дорогою смиренності до небесної слави; † вчини, щоб ми на землі так наслідували його преславний приклад, * щоб заслужили разом із ним бути вознесеними на небо. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Флп 1, 18б-26
Читання з Послання святого апостола Павла до филип’ян.
Брати! Як би не про­по­відували про Христа, – удавано чи прав­диво, – я цим радію. І далі раді­тиму, бо знаю, що це мені буде на спа­сіння через вашу молитву і до­по­могу Духа Ісуса Христа, згідно з очікуванням і з моєю надією, що ні в чому не буду засо­ром­лений, але з усією сміливістю, як завжди, так і нині, буде звеличений Христос у моєму тілі: чи то жит­тям, чи то смертю. Адже для мене жити – це Христос, а померти – це надбання. Та якщо життя в тілі – це для ме­не плід діла, тоді я не знаю, що вибрати. Те й друге вабить мене: маю ба­жання бути вивільненим і бути з Хри­стом, бо це набагато краще, а залишатися в тілі – куди потріб­ні­ше для вас. І я вже з певністю знаю, що за­лишуся і перебуватиму з усіма вами для вашого поступу й радості віри, щоби через мене, коли знову прийду до вас, ваша похвала над­мір­но примно­жи­ла­ся в Христі Ісусі. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 42, 2-3. 5
Бога живого душа моя прагне.
Як олень прагне до джерела води, *
так душа моя прагне до Тебе, Боже.
Моя душа спрагнена Бога, живого Бога. *
Коли прийду і з’явлюся перед обличчям Бога?
Згадую про це я і виливаю перед собою свою душу, *
коли ходив я з юрбою, вів їх до Божого дому –
З голосом радості й прослави *
святкового натовпу.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Мт 11, 29аб
Алілуя, алілуя, алілуя.
Візьміть Моє ярмо на себе і навчіться від Мене,
бо Я лагідний і покірний серцем.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 14, 1. 7-11

† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу, коли в суботу Ісус увійшов у дім якогось начальника з фарисеїв, щоб їсти хліб, вони стежили за Ним. А як Він помітив, що вони вибирали собі перші місця, розповів запрошеним притчу, кажучи їм: «Коли хто запросить тебе на весілля, не сідай на перше місце, аби часом хтось поважніший від тебе не виявився між запроше­ними, і щоб той, хто тебе та його за­про­сив, не прийшов і не сказав тобі: “Поступися йому місцем”. І тоді, за­со­ромлений, станеш займати остан­нє місце. Але коли будеш запрошений, прийди, сядь на останнє місце, щоб той, хто запросив тебе, підійшов і сказав тобі: “Друже, сядь вище”. Тоді буде тобі честь перед усіма запро­шеними з тобою. Бо кожний, хто підноситься, буде понижений, а хто по­ни­жу­єть­ся, буде піднесений». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Вислухавши притчу про запрошених на весілля, за заступництвом Пресвятої Діви Марії просімо Господа про благодать смирення:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона в дусі Євангелія проповідувала всьому людству милосердя Боже та дбайливо шукала тих, хто втратив віру і зійшов з дороги заповідей Божих.
2. Молімося за Україну, щоб Господь завжди опікувався нашим народом і дарував нам мир та злагоду.
3. Молімося за молодь, яка є надією Церкви та суспільства, щоб вона правильно розпоряджалася тими можливостями, які дає щедрий Господь.
4. Молімося за священицькі та чернечі покликання, щоб молодь, яка відгукнулася на заклик Христа, вірно дотримувалась обітів, даних Йому.
5. Молімося за померлих наших братів та сестер, щоб милостивий Господь благоволив їх прийняти до Небесного Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вдосконалювалися в любові до Бога і віддано служили нашим ближнім.

Всемилостивий Боже, Ти дав нам життя і постійно нас обдаровуєш своїми благодатями; вислухай смиренні прохання своїх дітей і допоможи нам гідно використовувати Твої дари. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: поглянь милостиво на дари, які ми Тобі складаємо, † нехай ця жертва нашого служіння * примножить Твою славу. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна, № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Радітимемо Твоєму спасінню, * і йменням нашого Бога возвеличимось! (Пс 20 (19), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: нехай Твоє таїнство вчинить в нас те, що воно означає, † щоб ми осягнули в повноті те, * що нині звершуємо у знаках.  Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії