Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 19 січня Церква згадує святого Марія з Персії, мученика, покровителя мандрівників

19 січня Церква згадує святого Марія з Персії, мученика, покровителя мандрівників

Святого Марія (Маріуса) зазвичай згадують разом із сім’єю: дружиною святою Мартою та двома синами, святими Аудіфаксом і Абакумом, – як християнських мучеників, загиблих наприкінці ІІІ століття.
За переказами, святий Марій походив із багатої перської родини. Навернувшись у християнство, він роздав майно бідним і вирушив із рідними в паломництво до Рима, щоб відвідати могили апостолів святого Петра і святого Павла. Імовірно, це було за правління імператора Діоклетіана (284–305) – тобто Марієва сім’я прибула до Вічного Міста в часи найкривавіших переслідувань християн.

У Римі Марій і його рідні намагалися допомогти переслідуваним одновірцям. Разом зі священиком Йоаном вони поховали 260 мучеників біля Соляної дороги. Така діяльність привернула до цієї сім’ї увагу влади. Незабаром усіх їх схопили й катували за відмову відректися від віри. Усі четверо дали свідчення віри і не вклонилися поганським богам.

Вони загинули мученицькою смертю: Марієві та його синам стяли голови біля Корнелієвої дороги на околиці Вічного Міста, а Марту втопили у криниці. Їхні тіла знайшла побожна римлянка Феліціта, яка і поховала їх на своєму подвір’ї. Згодом на тому місті побудували храм, який у Середньовіччі став місцем паломництва. У IX столітті в Римі було навіть звели окрему церкву на честь святого Марія, але нині від неї залишилися тільки руїни.

1590 року мощі сім’ї були перенесені в кілька римських церков: св. Адріана, св. Карла і св. Пракседи. Деякі реліквії Марія, його дружини і дітей зберігалися також у Німеччині та Франції, але під час релігійних воєн їх осквернили і знищили кальвіністи.

Святий Марій – покровитель паломників і мандрівників.