Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Бог прийшов, щоб обійняти все людство. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 18 грудня 2019 року

Бог прийшов, щоб обійняти все людство. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 18 грудня 2019 року

Різдво. Вертеп – домашнє Євангеліє
Дорогі брати і сестри, доброго дня!

За тиждень настане Різдво. У ці дні, сповнені метушні, з якою пов’язана підготовка до свята, спитаймо себе: «А як я готуюся до народження Іменинника?» Простий, але дієвий спосіб – це зробити вертеп. Цього року я теж вирішив піти цим шляхом і вирушив до Ґреччо, де святий Франциск разом із місцевими мешканцями влаштував перший різдвяний вертеп. Щоб нагадати про значення цієї традиції, я написав листа про сенс вертепу в час Різдва.

Адже справді, вертеп – це мов «живе Євангеліє» (Апостольський лист «Admirabile signum», 1). Несіть Євангеліє в ті місця, де живете: до своїх домівок і шкіл, на роботу й на відпочинок, у лікарні й будинки для літніх людей, до в’язниць і на площі. І повсюди, де ми є, воно нагадуватиме про найважливіше: що Бог не залишився невидимим на небі, а прийшов на Землю, став людиною, дитям. Облаштування різдвяного вертепу – це святкування близькості Бога. Бог завжди був близький до Свого люду, але коли Він утілився й народився, то став іще ближчим, надзвичайно близьким. Облаштування вертепу – це вказівка на близькість Бога, це щоразу нове відкриття того, що Він справжній, конкретний, живий, що Його серце б’ється, як і наше. Бог – це не далекий володар чи відсторонений суддя; Він – це смиренна Любов, Яка зійшла до нас. Дитя в яслах передає нам свою ніжність. Деякі фігурки, які називаються «Дитятко», зображають Новонародженого з розкритими обіймами, неначе Він каже нам, що Бог прийшов, щоб обійняти все людство. Як же прекрасно тоді стати перед яслами й довірити життя Господові, поговорити з Ним про людей та події, які нас хвилюють, разом із Ним підбити підсумки – звести баланс року, що минає, поділитися очікуваннями й турботами.

Поруч із Ісусом – Пресвята Діва і святий Йосиф. Можна тільки уявити думки й почуття, які переповнювали їх, коли Дитя народилося в бідності: вони раділи, але й тривожилися. І ми також можемо запросити Святу Сім’ю до своєї домівки, сповненої радощів і тривог, де ми щодня прокидаємося, їмо хліб і засинаємо поруч із близькими людьми. Вертеп – це домашнє Євангеліє. Ясла – це коритце для годівлі; назва ж міста Вифлеєм буквально означає «дім хліба». Коритце для годівлі й дім хліба: ясла, які ми облаштовуємо вдома, де ділимося їжею й радощами, нагадують нам, що Ісус – це пожива, хліб життя (пор. Йн 6, 34). Саме Він живить нашу любов, саме Він дає нашим сім’ям сили тривати й дарувати одне одному прощення.

Вертеп пропонує нам іще один життєвий урок. У вирі сучасного, іноді аж божевільно швидкого життя він запрошує до споглядання. Він нагадує нам про важливість зупинитися. Бо ж лише вміючи сприймати, можна осягнути те, що має життєве значення. Тільки відійшовши від галасу світу, ми відкриємося до слухання Бога, Який промовляє в мовчанні. Вертеп актуальний завжди, бо це реальність кожної сім’ї. Учора мені подарували фотографію особливого маленького вертепу, який називається «Нехай мама відпочине». У ньому спала Пресвята Діва, а Йосиф заколисував Дитя на руках. Скільком із нас доводилося ділити ніч між чоловіком і дружиною, аби заколисувати хлопчика чи дівчинку, що плаче, і плаче, і плаче. «Нехай мама відпочине» – це ніжність сім’ї, подружжя.

Вертеп актуальніший, ніж будь-коли, у наш час, коли у світі щодня виробляють гори зброї й чинять багато насильства, яке вражає зір і серця. Тимчасом вертеп – це художній образ миру. Ось чому він – живе Євангеліє.

Дорогі брати і сестри, з вертепом можна нарешті зрозуміти вчення про сенс самого життя. Ми бачимо повсякденні сценки: пастухів із вівцями, ковалів, що кують залізо, мельників, які мелють зерно; іноді для декорації використовують пейзажі чи зображають ситуації з наших країв. Це правильно, бо вертеп нагадує, що Ісус входить у наше конкретне життя. І це важливо. Завжди робіть маленький вертепик удома, адже це пам’ять про те, що Бог прийшов до нас, народився задля нас, супроводжує нас у житті, Він – людина, як і ми, Він став людиною, як і ми. У повсякденному житті ми більше не самотні, Він живе з нами. Він не змінює магічно всіх речей, але якщо прийняти Його, то все може змінитися.

Зичу вам, аби виготовлення ясел і вертепів стало нагодою запросити Ісуса у своє життя. Коли ми вдома облаштовуємо вертеп, то ніби відчиняємо двері й гукаємо: «Ісусе, заходь!» Це робить нашу близькість конкретною, це мов запрошення для Ісуса прийти в наше життя. Якщо ж Він житиме нашим життям, то наше життя відродиться. А якщо життя відродиться, то це й буде справжнє Різдво. З Різдвом Христовим усіх вас!

Франциск, Папа
Ватикан, зала Павла VI
18 грудня 2019

Переклад КМЦ за vatican.va
Слово Папи Франциска Папа Франциск про благодать, що варта більше, ніж життя Просити в Бога «нового погляду», який вміє побачити благодать, шукати ближнього й надіятися заохотив богопосвячених осіб Святіший Отець, проповідуючи під час Святої Меси з нагоди Дня богопосвячених осіб.