Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 26 квітня, четвер

Літургія на кожен день, 26 квітня, четвер

(біл) Четвер ІV Великоднього тижня
Ще один аргумент представляє нам Христос, щоб переконати нас на його дорогу спасіння. Він стає на рівні з нами, усвідомлюючи, що за Божою природою є вищий від нас. Він хоче бути слугою кожного з нас, щоб ми не сумнівалися в Його щирості і повній відданості. Він здатний навіть принизитися перед своїм зрадником, щоб конкретно показати, як потрібно любити ворога.


АНТИФОН НА ВХІД
Боже, коли Ти йшов перед Твоїм народом, * коли вирушив із ним в дорогу і з ним перебував, * земля тремті ла, топилось небо. * Алілуя  (Пор. Пс 68, 8-9. 20).

КОЛЕКТА
Боже, Ти обдарував людську природу більшою гі дністю, ніж у першому створінні; † поглянь на незбагненне таїнство Твоє ї милості і збережи дари своєї вічної благодаті * в тих, кого Ти благоволив відновити  тайною відродження. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 13, 13-25
Читання з Діянь Апостолів.
Відпливши з Пафи, ті, хто був з Павлом, прийшли до Пергії Памфилійської. Йоан же, відлучившись від них, повернувся в Єрусалим. Пройшовши шлях від Пергії, вони прибули до Антіохії Пісидійської і, ввійшовши до синагоги в суботній день, сіли. Після читання Закону й Пророків послали начальники синагоги до них, кажучи: «Мужі-брати, якщо є у вас слово потіхи для людей, говоріть!» Підвівшись і давши знак рукою, Павло сказав: «Мужі ізраїльські й ви, хто боїться Бога, слухайте! Бог цього народу, Ізраїля, вибрав наших батьків і вивищив народ, коли вони перебували в Єгипетській землі, і з піднятим раменом вивів їх із неї. І десь сорок років терпів їхнє поводження у пустелі. Знищивши сім народів у Ханаанській землі, дав їм у спадщину їхню землю – майже через чотириста п’ятдесят років. А після цього дав суддів – до пророка Самуїла. Потім просили царя – і Бог дав їм Саула, сина Кисa, мужа з племені Веніямина, – на сорок років. Відкинувши його, Він воздвиг їм царем Давида, якому засвідчив і сказав: “Знайшов Я Давида, сина Єссея, мужа по Моєму серцю, – він виконає всі Мої веління!” З його насіння Бог за обітницею дав Ізраїлеві Спасителя Ісуса. Йоан перед Його приходом проповідував хрещення покаяння всьому ізраїльському народові. А коли Йоан завершував свій шлях, то казав: “За кого ви мене вважаєте? Це не я! Але йде за мною Той, якому я не гідний розв’язати сандалі на ногах!”»  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 89, 2-3. 21-22. 25 і 27
Про милість Божу буду ввік співати.
Милості Господні повіки оспівувати буду, – *
з роду в рід своїми устами †
буду сповіщати про Твою вірність.
Я ж сказав: «Навіки буде встановлене милосердя». *
Там, на небесах, встановиш Ти свою правду.
Я знайшов слугу свого Давида *
і помазав його своїм святим єлеєм.
Йому Моя рука допоможе, *
його зміцнить Моє рамено.
З ним – Моя правда і Моє милосердя, *
зросте його міць в Імені Моєму.
Він закличе до Мене: «Ти – Отець мій, *
мій Бог, Скеля мого спасіння!»

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Одкр 1, 5аб
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ісус Христос, вірний Свідок і Первородний з мертвих,
полюбив нас і обмив наші гріхи у своїй Крові.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 13, 16-20
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Після того, як Ісус умив учням ноги, сказав їм: «Воістину, воістину кажу вам, що раб не більший за свого пана, як і посланець не більший від того, хто послав його. Якщо це знаєте, то ви блаженні, якщо це виконуєте. Не про всіх вас кажу. Я знаю, кого вибрав, але щоби збулося Писання: “Хто споживає мій хліб, той підняв проти мене п’яту свою”. Тепер кажу вам, ще перед тим, як це станеться, щоб коли воно станеться, ви повірили, що то Я є. Воістину, воістину кажу вам: Хто приймає того, кого Я пошлю, – Мене приймає, а хто Мене приймає, – приймає й Того, хто Мене послав!»  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Сьогоднішня літургія Слова говорить про місію проповідування, тож молімося до Всемогутнього Бога, свідомі нашої християнської відповідальності:
1. Молімося за Святу Церкву, щоб вона, не зважаючи на усякі перешкоди, несла усім народам світу Євангеліє Христа.
2. Молімося за єпископів, священиків та проповідників, щоб Господь благословив їхні труди і укріпив їх дарами Святого Духа.
3. Молімося за катехетів та вихователів, щоб вони ревно несли світло віри та любові своїм вихованцям.
4. Молімося за тих, хто готується до таїнства Покаяння, щоб вони приготували Господу гідне помешкання у своїх серцях.
5. Молімося за душі померлих, а особливо за жертв Чорно- бильської трагедії, щоб воскреслий Христос був до них милостивий і прийняв їх до свого Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми з радістю несли братам світло Господнього вчення.

Господи Ісусе Христе, Ти довірив своїм учням проповідувати Благу Новину, вчини, щоб ми були вірні покладеній на нас місії. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, нехай вознесуться до Тебе наші молитви й жертовні дари, * щоб ми, очищені Твоєю величчю, гідно брали участь у та їнствах великої любові. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Отож Я з вами по всі дні * аж до кінця віку. * Алілуя. (Мт 28, 20)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній, ві чний Боже, Ти Христовим воскресінням відродив нас до вічного життя; † примнож в нас плоди великоднього таїнства * та зміцни наші серця поживою, що дає спасіння. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії