Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 24 квітня, вівторок

Літургія на кожен день, 24 квітня, вівторок

(біл) Вівторок ІV Великоднього тижня
Христос похвально говорить про свої вівці. Підкреслює їхній послух та відданість. Це пов’язано з тим, що ці вівці переконалися в щирості намірів пастиря. Вони знають, що тільки Він може їх врятувати й піклується про них дійсно самовіддано. Коли бракує віри, важко саме так довіряти. Христос не втомлюється нам постійно доводити, що варто.


Або (черв) довільний спомин св. Фіделіса Зігмарінгенського, пресвітера і мученика

Марк Рой, син бургомістра Зігмарінгену, народився у 1578 році. Деякий час працював адвокатом у Кольмарі, причому багато справ вів безкорисливо. Вступив до ордену Капуцинів, де прийняв ім’я Фіделіс і був рукоположений у пресвітерський сан. Був проповідником; з часом став настоятелем у кількох чернечих домах. Посланий з місією у кальвіністську частину Швейцарії, був убитий кальвіністами 24 квітня 1622 року в Зеевісі. Св. Фіделіс є першим мучеником ордену Капуцинів і покровителем юристів.
Спільні Меси: про одного мученика у Великодній період (стор. 119)

АНТИФОН НА ВХІД:
Радуймося і веселімося * і віддаймо славу Богу, * бо воцарився Господь, Бог наш, Вседержитель. * Алілуя.

КОЛЕКТА:
Всемогутній Боже, вчини, щоб ми, відзнача- ючи тайну Господнього воскресіння, * змогли осягнути радість нашого спасіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти благоволив прикрасити вінцем мучеництва святого Фіделіса, котрий поширював віру, палаючи любов’ю до Тебе; † вчини за його заступництвом, щоб ми, зміцнені в любові, * разом з ним заслужили пізнати міць Христового воскресіння. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Діян 11, 19-26
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями ті, хто був розсіяний через утиски, які виникли в зв’язку зі Стефаном, пішли до Фінікії, Кіпру й Антіохії, не проголошуючи слова нікому, крім юдеїв. Між ними були деякі люди з Кіпру та Киринеї, які, прийшовши до Антіохії, говорили і до греків, благовістуючи Господа Ісуса. І Господня рука була з ними; тож велика кількість тих, які повірили, навернулися до Господа. Вістка про них донеслася до Єрусалимської Церкви. І вони послали Варнаву, щоби пішов до Антіохії. Він, прийшовши і побачивши Божу благодать, зрадів і заохочував усіх рішучістю серця триматися Господа, оскільки він був доброю людиною і сповнений Духа Святого та віри. І багато людей приєдналося до Господа. Він пішов у Тарс, щоб відшукати Савла. А знайшовши, привів до Антіохії. Сталося, що вони цілий рік збиралися в Церкві і навчали велику громаду. Вперше в Антіохії учнів почали називати християнами. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 87, 1-3. 4-5. 6-7
Усі народи, прославляйте Бога.
На святих горах – його основи; †
Господь любить брами Сіону *
більше за всі поселення Якова.
Славна вістка рознеслась *
про тебе, Боже місто.
Розкажу про Рагав і Вавилон тим, які мене знають. *
Ось Филистія, Тир та народ ефіопський: †
вони там народились.
І про Сіон говоритимуть: †
«І цей, і той народилися в ньому! *
А заснував його сам Всевишній!»
Господь запише в літописі народів: *
«Такий-то там народився».
Вони танцюють і співають: *
«У тобі – всі мої джерела».

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слухаються голосу Мого,
і Я знаю їх, і вони йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 10, 22-30
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Було тоді в Єрусалимі свято Відновлення. Була зима; й Ісус ходив у храмі в притворі Соломона. Тож обступили Його юдеї і говорили Йому: «Доки будеш томити нашу душу? Якщо Ти Христос, скажи нам відкрито!» Ісус відповів їм: «Я вам сказав, а ви не вірите. Діла, які Я чиню в Ім’я Мого Отця, вони свідчать про Мене. Але ви не вірите, бо ви не з Моїх овець. Мої вівці слухаються Мого голосу, і Я знаю їх, і вони йдуть слідом за Мною; і Я даю їм вічне життя, і вони не загинуть повік, і ніхто не викраде їх з Моєї руки. Мій Отець, який дав їх Мені, є більший від усіх, і ніхто не може викрадати з руки Отця. Я і Отець – одне!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христос сказав: “Мої вівці слухаються Мого голосу, і Я знаю їх”; просімо Господа з довірою:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб він, служачи ревно Богу та Церкві, тішився повнотою дарів Святого Духа.
2. Молімося про покликання, щоб люди були вірні цій благодаті та служили іншим отриманими від Бога дарами.
3. Молімося за вихователів, щоб вони прикладом власного життя допомагали молоді у формуванні характеру.
4. Молімося, щоб християни своїм праведним життям і вчинками милосердя допомогли невіруючим побачити істину.
5. Молімося за всіх померлих наших братів і сестер, щоб Господь почув наші прохання і благоволив прийняти їх до свого Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми були вірними своєму покликанню у нашому сьогоденні.

Господи Ісусе Христе, Ти обіцяв вічне життя тим, хто йтиме за Тобою – допоможи нам завжди бути вірними Тобі. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Просимо, Господи: дай нам завжди втішатися цими пасхальними тайнами; † нехай безустанна дія благодаті заради нашого відкуплення * стане для нас джерелом вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ:
Треба було, щоб Христос страждав і воскрес із мертвих * і так увійшов у свою славу. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Вислухай, Боже, наш Отче, наші молитви, † щоб священний обмін дарами заради нашого спасіння приніс нам Твою допомогу у цьому житті * і віковічну радість – у прийдешньому. Через Христа, Господа нашого.