Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » «Роман з містом» (Книжкова рецензія)
10:52 Неділя 0 872
18-06-2017, 10:52

«Роман з містом» (Книжкова рецензія)

Львів – місто, настільки овіяне легендами, що майже архетипне. І недивно, що українські письменники так люблять обирати саме його центральною локацією для осмислення плину часу, історичних змін і примхливих поворотів людської долі.
Світлана Горбань, Наталя Лапіна. Роман з містом. –
Харків: "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015. – 192 с.

«Роман з містом» отримав II премію конкурсу «Коронація слова». Його авторки – Наталя Лапіна та Світлана Горбань – сестри, які зараз мешкають у Черкасах. На тлі дискусій про «мовне питання» особливо цікаві їхні біографії: сестри народились і виросли на Сахаліні, виховані в російській культурі й літературі, обидві закінчили Черкаський державний університет за спеціальністю «російська мова й література». Вони походять з української родини, за сталінських часів переселеної на Далекий Схід; отож, перебравшись в Україну, у дорослому віці вивчили українську та перейшли на неї в повсякденному спілкуванні.Письменниці працюють у найрізноманітніших жанрах: пригоди, детектив, фантастика, фентезі. «Роман з містом» самі авторки визначають як багатоплановий текст: психологічний, любовний, історичний. Невеликий обсяг книжки не дає змоги широко розвинути всі ці аспекти або глибоко зануритись у психологію більшості персонажів; і все ж за цим романом можна приємно провести час.
Наталія Лапіна якось розповіла про те, якою бачить читацьку аудиторію книжки: «Роман написаний для людей, схожих на нас, закоханих у Львів». В одному з інтерв’ю авторки висловили сподівання, що їхній роман допоможе відновити сприйняття міста як малої Батьківщини – місця, де людина черпає енергію для життя та відчуває своє коріння. Письменниці намагаються відтворити атмосферу міста 1930—1940-х, а пізніше – повоєнних років XX століття й аж до сьогодення. На цьому тлі розгортається захоплива історія про талановиту красуню Магду із заможної львівської родини, її кохання й заміжжя всупереч волі батьків, недовге щастя й роки втрат.
«Це місто і я – єдине ціле», – упевнена героїня, якій довелося жити на зламі епох. Звісно, бурхливі історичні події не оминають її, перетворюючи знайоме на чуже, а рідне на непривітне, і часом вона скаржиться Богові: «Здається, що я не вдома... ніби переїхала до якогось іншого місця, до якоїсь іншої країни. Мені тут незатишно, страшно». Однак Магді вдається не лише пережити випробування, а й залишитися вірною засадам правди й відданості. У книжці не бракує хорошого прикладу та оптимізму: життєві ситуації герої залагоджують у шляхетний спосіб, низькі наміри зрештою покарано. Тому напередодні Різдвяних свят «Роман з містом» можна порадити як своєрідну «різдвяну історію», у якій історія України переплетена з жіночою долею.

«Католицький Вісник», № 24 (621)/2015