Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 3 липня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 3 липня, п'ятниця

СВ. ТОМИ, АПОСТОЛА (черв) Свято
Так виглядає, що Тома був запеклим реалістом, який не вірив навіть свідкам. А ким є ти? Томою? Отже, відваги. Господь знайде тебе, і лусне Твоя шкаралупа невірства. Дуже ймовірно, що це станеться через дотик знаків страждання, яке неможливо уявити, та яке переміг Воскреслий.

АНТИФОН НА ВХІД
Ти єси Бог мій, дякуватиму Тобі , * Ти єси Бог мій, Тебе возноситиму; * дякуватиму Тобі , бо Ти став моїм спасінням. (Пор. Пс 118(117), 28. 21)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, ми з радістю відзначаємо свято апостола Томи; † зберігай за його заступництвом нашу віру, * щоб ми, як і він, визнали Ісуса Христа, Твого Сина, нашим Господом і мали життя в Його Ім’я. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Еф 2, 19-22
Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян.
Брати! Ви більше не чужі й не захожі, а співгромадяни святих і домашні для Бога, збудовані на фундаменті Апостолів і пророків, де наріжним каменем є сам Ісус Христос; на Ньому вся будівля, досконало збудована, зростає у святий храм у Господі, в якому й ви разом будуєтеся в Божу оселю у Духові.  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 117, 1-2
Усьому світу несіть Слово Боже.
Хваліть Господа, всі народи! *
Прославте Його, всі люди,
бо утвердилося над нами Його милосердя, *
і Господня правда перебуває навіки.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 20, 29
Алілуя, алілуя, алілуя.
Тому що ти побачив Мене, Томо, ти повірив,
блаженні ті, які не бачили, а повірили!

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 20, 24-29
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Тома, один із Дванадцятьох, званий Близнюком, не був з ними, коли прийшов Ісус. Тож інші учні розповідали йому: «Ми бачили Господа!» Та він сказав їм: «Поки не побачу на Його руках ран від цвяхів і не вкладу мого пальця в рани від цвяхів, не вкладу своєї руки в Його бік, – не повірю!» Через вісім днів знову були всередині будинку Його учні, й Тома з ними. Прийшов Ісус крізь замкнені двері та став посередині й сказав: «Мир вам!» Потім каже Томі: «Поклади сюди свій палець, поглянь на Мої руки, простягни свою руку і доторкнися до Мого боку, – і не будь неві
руючий, але віруючий!» У відповідь Тома сказав Йому: «Господь мій і Бог мій!» Каже йому Ісус: «Тому що ти побачив Мене, ти повірив? Блаженні ті, які не бачили, а повірили!»  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Відзначаючи день святого апостола Томи, просі мо сьогодні в Господа благодатей, потрібних святі й Церкві та нам особисто:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона вірно зберігала скарб віри, який було даровано Апостолам, і ділилася ним з усіма людьми.
2. Молімося за нашого єпископа, щоб він був ревним апостолом Божого Слова для своїх священиків та всієї дієцезії.
3. Молімося за народи Індії, серед яких трудився апостол Тома, щоб вони відкрили серця перед Христом і Його Євангелієм.
4. Молімося за тих, хто має слабку віру, щоб завдяки Христовій благодаті вони духовно укріпилися.
5. Молімося за померлих, щоб Господь, який воскресив у славі свого Сина, воскресив і їх для вічного життя.
6. Молімося за нас самих, щоб ми не зневірилися у час випробувань і мужньо сповідували свою віру за будь-яких обставин життя.
Визнаючи разом зі святим Томою Твою, Ісусе Христе, божественну і людську природу, смиренно просимо Тебе: будь милостивий до нас, слабких у вірі, і допоможи увірувати в Тебе всім серцем. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, приносимо Тобі  належні дари нашого служіння, і смиренно благаємо, † щоб Ти зберіг в нас Твої дари, які, вшановуючи день сповідування віри святим апостолом Томою, * ми жертвуємо Твоїй величі. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих апостолів № 32

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Простягни твою руку і пізнай сліди цвяхів: * та не будь невіруючим, – а віруючим! (Пор. Йн 20, 27)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, у цьому Таїнстві ми воістину прийняли Тіло Твого Єдинородного Сина, † вчини, просимо, щоб ми, разом із апостолом Томою сповідуючи Його Господом і Богом нашим, * визнавали Його також вчинками і всім своїм життям. Через Христа, Господа нашого.