Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 9 листопада, субота

Літургія на кожен день, 9 листопада, субота

Сьогоднішнє свято освячення кафедри Єпископа Рима, тобто наступника св. Апостола Петра, дозволяє мені наново відкрити свою християнську автентичність. Моя віра не взялася нізвідки. Я належу до спільноти учнів Ісуса, які з покоління до покоління переказують одні одним науку Євангелія. Господи, дай мені любов до Твоєї Церкви і радість від приналежності до грона Твоїх учнів!
РІЧНИЦЯ ОСВЯЧЕННЯ ЛАТЕРАНСЬКОЇ БАЗИЛІКИ (біл) Свято
Коли після трьох віків переслідування Церква отримала свободу, імператор Костянтин Великий подарував Папі стародавній палац Латеранів і побудував біля нього базиліку на честь Спасителя, яку Папа св. Сильвестр урочисто освятив 9 листопада 324 року. Оскільки біля цієї базиліки побудовано хрестильницю, присвячену Йоану Хрестителю, то він став другим покровителем базиліки. Біля Латеранської базиліки концентрувалося життя Церкви протягом тисячі років. Там відбулося багато римських синодів і п’ять Вселенських Соборів. Хоча Папи й переїхали до Ватикану, базиліка на Латерані залишається кафедральним собором Рима, матір’ю і головою всіх храмів світу.

АНТИФОН НА ВХІД
Побачив я місто святе, Єрусалим новий, що сходить з неба від Бога, * приготований, мов наречена, прикрашена для мужа свого. (Одкр 21, 2)

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Боже, Ти з живих і вибраних каменів готуєш своїй величі вічне помешкання; † помнож у Твоїй Церкві духа благодаті, * якого Ти дав, щоб вірний Тобі люд постійно зростав у будуванні небесного Єрусалима. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єз 47, 1-2. 8-9. 12
Читання з Книги пророка Єзекиїла
Тими днями привів мене ангел до входу в храм, аж ось з-під порога храму тече вода на схід, бо храм стояв лицем на схід. Вода текла з-під споду з правого боку храму, на південь від жертовника. І вивів мене північними ворітьми й зовні обвів мене до зовнішніх воріт, звернених на схід, аж ось вода точилася з правого боку. І сказав до мене: «Ця вода тече в східній край: вона пливе Аравою й увіллється в море; вона ввіллється в море, й вода в ньому стане здоровою. Скрізь, де пройде той потік, кожна жива тварина, яка рухається в ньому, буде жити. Риби буде дуже багато, бо там, де пройде ця вода, оздоровить усе, і де пройде той потік, усе буде жити. Понад потоком, на його берегах, по цім і по тім боці, ростимуть усякі овочеві дерева; листя на них не буде в’янути, і плоди на них не будуть переставати родити; вони будуть щомісяця достигати: бо вода для них тече зі святині. Плоди їхні будуть на харч, а листя – на ліки». Слово Боже.
Або:
1 Кор 3, 9б-11. 16-17
Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян
Брати! Ви є Божою будівлею. Згідно з Божою благодаттю, яка мені дана, я, немов той мудрий будівничий, поклав підвалину, а інший будує на ній. Тож нехай кожний пильнує, як будує! Адже ніхто не може покласти іншої основи, крім уже покладеної, а нею є Ісус Христос. Хіба не знаєте, що ви – храм Божий, і що Божий Дух живе в вас? Якщо хто нищить Божий храм, того знищить Бог, адже Божий храм святий, а ним є ви. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 46, 2-3. 5-6. 8-9
Господнє місто звеселяють ріки.
Бог – наш захист і сила, *
велика допомога у бідах.
Тому не злякаємося ми, коли земля здригнеться, *
і гори рухнуть в серце морів.
Його протікаючі ріки веселять Боже місто, *
святу оселю Всевишнього.
Бог посеред нього, воно не зрушиться. *
Бог удосвіта йому допоможе.
З нами Господь сил, *
Бог Якова, наш Притулок!
Прийдіть, погляньте на Господні діла, *
які чудеса здійснив Він на землі!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
2 Хр 7, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я вибрав і освятив дім цей,
щоб Моє Ім’я було там повіки.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 2, 13-22
† Читання святого Євангелія від Йоана
Наближалася юдейська Пасха, й Ісус піднявся в Єрусалим. І знайшов у храмі тих, які  продають овець, волів і голубів, і міняльників грошей, які  там сиділи. Зробивши бича з мотузок, Він вигнав усіх із храму, й овець і волів, розсипав монети у міняльників, а столи поперевертав. А тим, які  продавали голубів, сказав: «Заберіть їх звідси! Не робіть дому Мого Отця домом торгівлі!» Згадали Його учні, що написано: «Ревність до Твого дому з’їдає Мене!»  У відповідь на це юдеї запитали Його: «Яке знамення покажеш нам, що таке Ти робиш?» Відповів Ісус і сказав їм: «Зруйнуйте цей храм – і за три дні Я підніму його». Тоді  юдеї сказали: «Сорок шість років будувався цей храм, а Ти за три дні піднімеш його?» Він же говорив про храм свого тіла. Коли Він воскрес із мертвих, то згадали Його учні, що Він це говорив – тож повірили і Писанню, і слову, яке сказав Ісус. Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Відзначаючи річницю освячення Латеранської базиліки у Римі, кафедри Папи, довірмо Божій милості Святішого Отця і всі його потреби:
1. Молімося за Папу Франциска, нехай Господь береже його від усяких небезпек і обдаровує його благодатями на благо всієї Церкви.
2. Молімося за нашу Батьківщину – Україну, щоб у ній процвітала істинна свобода віросповідання і віруючі всіх конфесій могли без перешкод молитися до Господа.
3. Молімося за архітекторів та будівничих храмів, щоб вони з радістю виконували свою роботу, пам’ятаючи, що вони будують Божий дім.
4. Молімося за священиків, які в цьому році прийняли священицький сан, щоб ревність у служінні Христові вони пронесли через усе своє життя.
5. Молімося за померлих, а особливо тих, які загинули під час подорожі, щоб Господь привів їх у палаци Небесного Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми завжди пам’ятали, що наше тіло і душа є храмом Святого Духа.
Господи наш і Отче, вислухай наші смиренні прохання, які ми складаємо за Церкву та Святішого Отця, і благоволи їх сповнити у своїй доброті. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми принесені дари, * і вчини, щоб силою цих таїнств і приношень Твої молільники отримали плоди. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Тайна Церкви, яка є Нареченою Христа і храмом Святого Духа.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі , * святий Отче, Всемогутній, ві чний Боже. У своїй доброті  Ти благоволив оселитися в домі молитви, * щоб Твоєю благодаттю, якою Ти нас постійно підтримуєш, * вчинити нас храмом Святого Духа, * ясніючим блиском праведного життя. І навіть у видимих обрисах будівлі * Ти безустанно освячуєш Церкву, Христову Наречену, * щоб умістити її  в небесах у Твоїй славі, * як мати, яка раді є незліченними дітьми своїми. Тому з усіма Ангелами та Святими * прославляємо Тебе, разом із ними взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Як живе каміння творімо духовний храм, * святе священство. (Пор. 1 Пт 2, 5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти схотів через Твою Церкву на землі  наблизити нам образ вишнього Єрусалиму; † дай, просимо, щоб завдяки участі в цьому Таїнстві ми стали храмом Твоєї благодаті, * та введи нас до дому Твоєї слави. Через Христа, Господа нашого.