Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 24 серпня, субота

Літургія на кожен день, 24 серпня, субота

Щирість – це одна з найбільш улюблених Ісусом людських рис. Щирість – риса смиренних, уникливих, обережних, а водночас – відважних людей. Нехай не загніздиться у наших серцях жоден підступ і лукавство.
Св. ВАРТОЛОМЕЯ, АПОСТОЛА (черв) Свято
Святий Вартоломей походив з Кани Галілейської та належав до перших учнів Ісуса. За переказами, він проголошував Євангеліє у Месопотамії та загинув мученицькою смертю: з нього здерли шкіру. Його реліквії зберігаються в Римі.


АНТИФОН НА ВХІД
Звіщайте день-у-день Боже спасі ння, * повідайте між племенами Його славу. (Пор. Пс 96(95), 2-3)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Господи, зміцни в нас віру, завдяки які й святий Вартоломей, апостол, щирим серцем припав до Твого Сина * і вчини, щоб за його заступництвом Твоя Церква стала для всіх народів таїнством спасіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Одкр 21, 9б-14
Читання з Книги Одкровення святого Йоана Апостола
Прийшов один ангел та й промовив до мене, кажучи: «Підійди сюди, я покажу тобі наречену, дружину Агнця». І повів мене духом на велику й високу гору, і показав мені святе місто Єрусалим, що сходило з неба від Бога, маючи Божу славу. Його сяйво подібне до коштовного каменя, наче каменя яшми, чистого, як кришталь. Воно має великий та високий мур, у якому дванадцять брам, а на брамах дванадцять ангелів і написані імена – імена дванадцятьох племен синів Ізраїля. Зі сходу – три брами, з півночі – три брами, з півдня – три брами та із заходу – три брами. А міський мур мав дванадцять підвалин, на яких дванадцять імен дванадцятьох Апостолів Агнця. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 145, 10-11. 12-13аб. 17-18
Хай Твої вірні славлять Твоє Царство.
Тебе, Господи, прославлятимуть усі Твої діла, *
Тебе благословлятимуть усі Твої праведники.
Вони розголошуватимуть славу Твого Царства *
й розповідатимуть про Твою могутність.
Щоб об’явити людським синам про Твою силу *
та славу величі Твого Царства.
Твоє Царство – Царство на всі віки, *
Твоє панування – на всі роди й покоління.
Праведний Господь на всіх своїх шляхах *
і милосердний у всіх своїх ділах.
Господь близький до всіх, що кличуть Його, – *
до всіх, які кличуть Його у правді.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 1, 49
Алілуя, алілуя, алілуя.
Равві, Ти – Син Божий,
Ти – Цар Ізраїлю!

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 1, 45-51

† Читання святого Євангелія від Йоана
Того часу Филип знайшов Натанаї ла та й каже йому: «Ми знайшли Того, про кого писали Мойсей у Законі й Пророки, – Ісуса з Назарета, сина Йосифа!» А Натанаї л сказав йому: «Чи може бути щось доброго з Назарета?» Каже йому Филип: «Іди – і подивися». Побачив Ісус Натанаї ла, який ішов до Нього, і каже про нього: «Ось справжній ізраїльтянин, у якому немає пі дступу!» Каже Йому Натанаї л: «Зві дки мене знаєш?»  А Ісус у ві дповідь йому сказав: «Ще до того, як закликав тебе Филип, Я бачив тебе, як ти був під смоківницею». Відпові в Натанаї л Йому: «Равві, Ти – Син Божий, Ти – Цар Ізра їлю!»  Ісус у ві дповідь сказав йому: «Ти пові рив, бо Я сказав тобі , що бачив тебе під смоківницею? Ще бі льше від цього побачиш!» І Він сказав йому: «Воі стину, воі стину кажу вам: побачите відкрите небо й Божих ангелів, які  підніма- ються і опускаються над Людським Сином!»  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Уповаючи на заступництво святого Вартоломея, апостола, вознесімо до Господа наші смиренні прохання:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона переборола негаразди і вільно проповідувала Христове Єван­геліє всім народам землі.
2. Молімося за Україну в день її незалежності, щоб милосердний Бог обдарував кожного українця щедрим благословенням та миром.
3. Молімося за людей, які терплять гоніння за віру, щоб вони були сильні духом і в усьому покладалися на Господа.
4. Молімося за католицькі видавництва, щоб вони були в су­часному світі апостолами любові та миру Господнього.
5. Молімося за померлих, щоб Господь, який відкупив усе люд- ство, обдарував їх повнотою спасіння.
6. Молімося за нас самих, щоб ми були апостолами віри для сучасного світу.
Боже, Ти у своїх Апостолах дав нам взірець віри; вислухай на­ші смиренні прохання і вчини, щоб своїм і стинно християн­ським життям ми продовжували місію Апостолів і приводи­ли до Тебе всіх людей. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Вшановуючи апостола Вартоломея, складаємо Тобі , Боже, жертву возвеличення * і просимо, щоб за його заступництвом Ти прийшов нам на допомогу. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих Апостолів № 32

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Звіщаю вам Царство, як Мені  звіщав Отець Мій, * щоб їли й пили за столом у Моїм Царстві, – говорить Господь. (Пор. Лк 22, 29-30)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, відзначаючи свято апостола Вартоломея, ми отримали завдаток вічного спасіння; * нехай він стане для нас допомогою тепер і в майбутньому. Через Христа, Господа нашого.
Літургія на кожен день, 27 серпня, вівторок Ісус засуджує дії фарисеїв та книжників не за їхнє дбання про чистоту, а за те, що воно дійшло до абсурду, за те, що зовнішні дії були понад усе, а серце залишалося повне злості, ненависті, осуду інших. Набагато важливіше мати чисте сумління, любов і терпеливість до інших, які проявляються у жертовності, а як виконуєш це, не буде зайвим дбати про інші речі.
Св. МОНІКИ (біл) Обов’язковий спомин
Свята Моніка народилася в Тагасті у Північній Африці близько 330 року, вийшла заміж за язичника з нестриманим характером, якого своєю лагідністю і терпеливістю наприкінці його життя навернула у християнську віру. З того часу головною її турботою стало навернення сина Августина, який був під впливом єретиків і провадив грішне життя. Своїми сльозами і молитвами вона випросила навернення сина, який з часом став єпископом і одним із найбільших Вчителів Церкви. Свята Моніка дожила до часу, коли його охрестили, і незабаром після цього, у 387 році, померла в Остії. Вона є взірцем християнської дружини і матері, яка піклується також про духовні блага сім’ї.


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 22 серпня, четвер Кінцеві слова притчі про бенкет Царя, який справив учту своєму синові, завжди вводять нас у неспокій. Якщо мало вибраних, то що буде зі мною? Хибним було б думати, що забракне місця комусь із нас. Господь приготував місце усім, і ми отримали запрошення. Але сьогоднішньою притчею Він хоче сказати дещо інше. Він прагне нагадати, що дорогу спасіння можливо подолати та дійти до Нього через старання і труд. Отож приймімо Боже запрошення. Якщо ж нехтуємо ним, то втратимо дуже багато.
ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ ЦАРИЦІ (біл) Обов’язковий спомин
Придивляючись до давніх і теперішніх імператриць і цариць, можемо підсумувати, що таке звання «не належить» Пресвятій Діві Марії. У світі це звання представницьке, публічне, а Марія – тиха служниця Господня. І Царство Її Сина триває вічно. Тому весь християнський світ, вшановуючи Її як Надзвичайну Небесну Царицю, правдиву, покірну нашу заступницю, огортає Її такою великою і належною пошаною.