Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 25 серпня, неділя

Літургія на кожен день, 25 серпня, неділя

(зел) ХХІ Неділя звичайного періоду
Поки не настав день великого і страшного Суду, послухаймо ще раз слова Ісуса Христа про те, що у Царство Боже входимо тісною брамою. Ми вже зараз відчуваємо і знаємо, які гріхи нам заважають, і які грішні прив’язаності роблять нас негідними Спасіння. Учинімо покаяння і справедливість.


АНТИФОН НА ВХІД
Приклони, Господи, Твоє вухо до мене і вислухай мене. * Спаси, о Боже, Твого слугу, що покладається на Тебе. * Змилуйся наді мною, Господи, бо я ввесь час до Тебе кличу.

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, Ти єднаєш серця Твоїх вірних в одному прагненні; † дай своєму народові любити те, що наказуєш, і прагнути того, що обіцяєш, * щоб ми серед земної суєти вознесли наші серця туди, де істинна радість. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 66, 18-21
Читання з Книги пророка Ісаї.
Так говорить Господь: «Я знаю їхні діла й думки їхні. Я прийду, щоб зібрати всі народи та язики, і вони прий­дуть та побачать Мою славу. Я дам їм знак і пошлю вря­тованих з-поміж них до народів: до Таршіша, Пута, Луда, Мешеха, Роща, Тувала та Явана, й до далеких островів, що ніколи не чули жодної вістки про Мене й не бачили Моєї слави. І возвістять народам Мою славу. І приведуть усіх братів ваших з-поміж усіх народів у дар Господу на конях, колісницях, на носилках, на му­лах та верблюдах – на Мою святу гору в Єрусалим, – го­ворить Господь, – так, як сини ізраїльські приносять дари в чистій посудині у дім Господній. З них Я теж візь­му у священики й левіти, – говорить Господь». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 117
Добру Новину всій землі звіщайте.
Хваліть Господа, всі народи! *
Прославте Його, всі люди,
бо утвердилося над нами Його милосердя, *
і Господня правда перебуває навіки.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Євр 12, 5-7. 11-13
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Ви забули про заклик, що звернений до вас як до синів: «Сину мій, не нехтуй Господніми картаннями і не падай духом, коли Він докоряє. Адже кого Господь любить, того й карає, і шмагає кожного сина, якого приймає». Якщо зазнаєте докору, то з вами Бог поводиться, як зі синами. Хіба є такий син, якого батько не картає? Усяке ж картання в цей час не здається радістю, але смутком; та згодом ті, які навчені ним, приносять мирний плід праведності. Тому випростайте опущені руки і зне­можені коліна, і стежки для ваших ніг зробіть прямими, аби кульгаве не збочило, але радше щоб зцілилося. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 14, 6
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я є дорога, і правда, і життя!
Ніхто не приходить до Отця, якщо не через Мене.
 
ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 13, 22-30
† Читання святого Євангелія від Луки.

Того часу проходив Ісус містами й селами, і навчав, прямуючи в Єрусалим. Сказав Йому хтось: «Господи, чи мало є тих, які  спа­саються?» Він відпові в їм: «Силкуйтесь увійти через вузькі  двері, бо багато хто, кажу вам, буде намагатися ввійти, та не зможе. Коли ж встане Господар і замкне двері, ви станете знадвору й почнете стукати у двері, кажучи: “Го­споди, відчини нам!” А Він у ві дповідь скаже вам: “Я не знаю вас, зві дки ви є!” Тоді  почнете ка- зати: “Ми ї ли й пили перед Тобою, і Ти навчав на наших площах”. А Він відпові сть вам і скаже: “Я не знаю вас, зві дки ви! Відступі ть від Мене всі, які  чи­ните беззаконня!” Там буде плач і скрегіт зубі в, коли по­бачите Авраама, Ісаака, Я кова й усі х пророків у Царстві Божому, а себе – вигнаними геть. І прийдуть зі сходу, із заходу, з пі вночі, з пі вдня і сядуть у Царстві Божому. І ось, є останні, які  бу- дуть першими, і є перші, які  бу­дуть останніми!» Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христос прийшов на землю, щоб спасти всіх людей; тож ідімо до Нього з упованням і звернімося з нашими потребами та турботами:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона вільно могла проповідувати Христове Євангеліє в усіх країнах світу.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб його апостольські паломництва укріплювали віру і розширювали межі Христового Царства.
3. Молімося за католицькі країни Європи, віра в яких сьогодні дуже ослабла, щоб вони змогли духовно відродитися.
4. Молімося за людей, які під впливом жадоби до матеріальних благ відкинули моральні норми, щоб вони навернулися до Бога.
5. Молімося за померлих, які за свого земного життя не встигли повністю спокутувати скоєне зло, щоб Господь помилував їх і омив від усякої плями гріха.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вірно йшли нелегким шляхом Христових заповідей і удостоїлись увійти у Небесне Царство.

Боже, Ти усіх запрошуєш до себе і нікого не хочеш втратити, вислухай наші молитви і уділи нам благодаті бути вірними у служінні Тобі  аж до кінця життя. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, Ти єдиною жертвою набув собі  народ усиновлення, * наповни милостиво нас дарами єдності та миру в Твоїй Церкві. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду № 20-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ти насичуєш землю плодом діл Твоїх, * щоб дати хліб із землі  і вино, що серце людське звеселяє.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: нехай Твоє милосердя принесе нам повне зцілення, † і нехай Твоя благодать так удосконалить і зміцнить нас, * щоб ми у всьому могли бути угодними Тобі. Через Христа, Господа нашого.