Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 22 травня, середа

Літургія на кожен день, 22 травня, середа

(біл) Середа V Великоднього тижня
Чергове порівняння Христа має завдання допомогти нам зрозуміти і побачити непомітні процеси. Коли ми уявимо відтяту гілку, ми не маємо жодних сумнівів, що з нею станеться. Це допомагає нам побачити, що відбувається з нашою душею, коли віддаляємось від Бога. Ніхто не хоче в’янути, а тим паче бути спаленим. Такий яскравий аргумент є більш ефективним, порівняно з іншими теоретичними поясненнями.
Або (біл) довільний спомин св. РИТИ КАССІЙСЬКОЇ, монахині
Народилася у 1381 році в Сполетто в Італії. Ще в ранньому віці вона прагнула вступити до монастиря, але батьки готували її до подружнього життя. Покірна їхній волі, вона вийшла заміж за брутального чоловіка, який став причиною багатьох її страждань. Згодом її чоловік загинув, а діти померли під час епідемії. Св. Рита вступила до монастиря Августіянок в Кассії. Мала особливу побожність до страстей Господніх і отримала стигмати тернового вінця, які протягом 15 років, аж до самої смерті, приносили їй багато страждань. Померла 22 травня 1447 року у віці 66 років, з яких сорок провела в монастирі. Є покровителькою в безнадійних справах.
Спільні Меси: про монахиню


АНТИФОН НА ВХІД
Уста мої повні хвали Твоєї, щоб співати; * уста мої возрадуються вельми, * коли буду Тобі співати. * Алілуя.

КОЛЕКТА:
Боже, Ти любиш невинність і повертаєш її грішникам, † схили до себе серця своїх слуг, визволених з темряви безвір’я, * і не допусти, щоб вони втратили світло Твоєї істини. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Господи, просимо Тебе: обдаруй нас щедро мудрістю хреста і відвагою, котрими Ти благоволив наділити святу Риту, † щоб ми, страждаючи разом із Христом, * змогли повні ше взяти участь у Його пасхальній тайні. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 15, 1-6
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями деякі, прийшовши з Юдеї, навчали братів: «Якщо ви не будете обрізані за звичаєм Мойсея, не зможете спастися!» Коли ж виникло протистояння і чималі диспути Павла та Варнави з ними, то постановили, аби Павло й Варнава та деякі інші з них пішли до апостолів і старших у Єрусалим із цим питанням. Тож вони, послані Церквою, проходили Фінікію і Самарію, розповідали про навернення язичників і приносили велику радість усім братам. Прийшовши в Єрусалим, вони були прийняті Церквою, апостолами і старшими й сповістили про те, що Бог зробив з ними. Та піднялися деякі з партії фарисеїв, які повірили, і говорили: «Їм треба обрізатись і наказати, аби вони зберігали закон Мойсея!» Тож зібралися апостоли та старші, щоб розглянути цю справу. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 122, 1-2. 3-4а. 4б-5
У дім Господній з радістю ходімо.
Я зрадів, коли мені сказали: *
«Ходімо до Господнього дому!»
Наші ноги стояли *
в твоїх брамах, Єрусалиме.
Єрусалиме, ти збудований як місто, *
що в собі об’єднує разом,
бо туди приходили коліна, *
коліна Господні,
Як свідчення для Ізраїля, *
щоби славити Ім’я Господнє.
Адже там встановлено престоли для суду, *
престоли для дому Давида.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 15, 4а. 5б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Перебувайте в Мені, а Я – у вас.
Хто перебуває в Мені, а Я в ньому,
той плід рясний приносить.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 15, 1-8

† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Я є правдива виноградна лоза, а Мій Отець – виноградар. Усяку галузку в Мені, яка не приносить плоду, Він відтинає; а всяку, яка родить плід, очищає, щоб більший плід приносила. Ви вже чисті через слово, яке Я вам сказав. Перебувайте в Мені, і Я – у вас. Як галузка не може приносити плоду сама по собі, якщо не буде перебувати у лозі, так і ви, якщо не будете перебувати в Мені. Я – лоза, ви – галузки. Хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду, бо без Мене не можете робити нічого. Якщо хтось в Мені не перебуває, – він відкинутий геть, мов та гілка, і всох; їх збирають і кидають у вогонь, і вони згорають. Якщо ж будете перебувати в Мені, і Мої слова перебуватимуть у вас, то чого б тільки забажали, просіть – і станеться вам. У цьому прославлений Мій Отець, щоб ви приносили багато плоду і стали Моїми учнями». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Читаючи в книзі Діянь Апостолів про ревне служіння святого Павла, місіонера всіх часів, вознесімо до Небесного Отця наші молитви:
1. Молімося за Святішого Отця, великого місіонера наших днів, щоб добрий Господь дарував йому силу і здоров’я для подальшої праці.
2. Молімося за місійні країни, щоб священики, монахи та монахині могли там вільно проповідувати Христове Євангеліє.
3. Молімося  за  християнські  країни,  щоб вони жили у єдності з Христом та були прикладом для всього світу.
4. Молімося за Африку та Азію, щоб християнське життя, яке там розвивається, зміцнювалось новими катехуменами.
5. Молімося  за  померлих,  щоб  наш  добрий  Отець  простив  їх та прийняв у свої батьківські обійми.
6. Молімося за нас самих, щоб ми своїми вчинками поширювали Боже Царство по всій землі.
Господи наш і Отче, Ти хочеш, щоб людина брала участь у справі спасіння, просимо Тебе: поглянь милостиво на ниви людських сердець і вчини, щоб не бракувало на них Твоїх робітників. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Просимо, Господи: дай нам завжди втішатися цими пасхальними тайнами; † нехай безустанна дія благодаті заради нашого відкуплення * стане для нас джерелом вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Христос воскрес і освітив тих, * котрих відкупив своєю Кров’ю. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Вислухай, Боже, наш Отче, наші молитви, † щоб священний обмін дарами заради нашого спасіння приніс нам Твою допомогу у цьому житті * і віковічну радість – у прийдешньому. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії