Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 3 травня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 3 травня, п'ятниця

Нам часто здається, що вірити в Христа легко, а також легко прийняти Його жертву на хресті. На практиці видно, наскільки наша віра є теоретичною. Ще важче нам повірити в божественність Ісуса. У те, що Його людськість обожнена, тобто, кожен Його вибір є вибором Отця, Його вчинки є присутністю Отця, Його жертва є знаком любові Отця. Ми не можемо і не вміємо чинити те, що чинить Христос, тому Він нам пропонує себе як дорогу, правду і життя.

Свв. ФИЛИПА та ЯКОВА, Апостолів (черв) Свято
Св. Филип, як і святі Петро та Андрій, походив з Витсаїди і так само, як і вони, був учнем св. Йоана Хрестителя, а потім став учнем Христа. Це він просив Ісуса під час Тайної Вечері: “Господи, покажи нам Отця”, і почув відповідь: “Хто Мене бачив, той бачив Отця” (Йн 14, 8-9).
Святий Яків молодший, син Алфея, за традицією, був кровним братом Господа Ісуса, головою єрусалимської Церкви та автором апостольського листа, що входить до канону Святого Письма. Відіграв значну роль під час Єрусалимського Собору (Діян 15,13). Загинув мученицькою смертю у 62 році.


АНТИФОН НА ВХІД
Ось святі мужі, яких вибрав Бог в правдивій любові * і обдарував їх вічною славою. Алілуя.

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, Ти щороку дозволяєш нам переживати радість свята апостолів Филипа та Якова, † даруй нам за їхнім заступництвом участь у стражданнях і воскресінні  Твого  Єдинородного  Сина, *  щоб  ми  могли у вічності оглядати Твою славу. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 15, 1-8
Читання з Першого Послання святого Павла Апостола до корінтян
Звіщаю вам, брати, Євангеліє, яке я вам сповістив, яке ви прийняли, в якому стоїте і яким спасаєтеся, коли дотримуєте слово таким, яким я вам його сповістив; якщо ж ні, – ви повірили надаремно. Найперше я вам передав те, що й прийняв, що Христос, згідно з Писанням,  помер  за  наші  гріхи,  і  Він  був  похований, і третього дня воскрес, згідно з Писанням; і з’явився Кифі, тоді дванадцятьом; після того Він з’явився одночасно понад п’ятистам братам, з яких багато хто живе ще й донині, а деякі спочили. Пізніше з’явився Якову, а тоді – всім апостолам; нарешті з’явився і мені, – наче якомусь недоноскові.  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ  ПСАЛОМ
Пс 19, 2-3. 4-5
Їхнє відлуння сповнює всю землю.
Небеса розповідають про Божу славу, *
а небозвід сповіщає про творіння Його рук.
День дневі передає вістку, *
а ніч ночі сповіщає знання.
Немає мови, немає слів, *
де би не чулися їхні голоси.
По всій землі пішло їхнє відлуння, *
і їхні слова – до кінців світу!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я є дорога, і правда, і життя! – говорить Господь.
Филипе, хто Мене бачив, той і Отця бачив.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 14, 6-14
† Читання святого Євангелія від Йоана
У той час Ісус сказав Томі: «Я є дорога, і правда, і життя! Ніхто не приходить до Отця, якщо не через Мене. Якби ви Мене знали, то знали б і Мого Отця. Відтепер знаєте Його і бачили Його!» Каже Йому Филип: «Господи, покажи нам Отця, – і цього нам вистачить». Говорить йому Ісус: «Стільки часу Я з вами, і ти не знаєш Мене, Филипе? Хто Мене бачив, той і Отця бачив. Як же ти говориш: Покажи нам Отця? Хіба ти не віриш, що Я є в Отці, й Отець є в Мені? Слова, які Я кажу вам, не від себе кажу. Отець, який у Мені перебуває, – Він і творить ті діла. Вірте Мені, що Я в Отці, а Отець у Мені. Якщо ж ні, то через Мої діла повірте Мені. Воістину, воістину кажу вам, що той, хто вірить у Мене, робитиме діла, які Я роблю, – навіть більші від них чинитиме, бо Я іду до Отця. І що тільки попросите в Моє Ім’я, те й зроблю, щоби прославився Отець у Сині. Коли Мене про щось попросите в Моє Ім’я, – Я те зроблю».  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Віддаючи шану святим Апостолам, на фундаменті яких Христос збудував свою Церкву, вознесімо до Господа прохання всього Божого народу:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб його апостольські паломництва сприяли поширенню та зміцненню Царства Христового на землі.
2. Молімося за наших єпископів та священиків, щоб, за прикладом святих апостолів Филипа та Якова, вони ревно вели Божий народ до спасіння.
3. Молімося за богословів та катехістів, щоб вони з радістю допомагали віруючим розуміти істини католицької віри.
4. Молімося про врожай та за бідних і голодних в усьому світі, щоб завжди знаходились люди, готові їм допомогти словом і ділом.
5. Молімося за наших померлих братів і сестер, щоб Господь простив скоєне ними зло і дав їм участь у небесній славі.
6. Молімося за нас самих, зібраних сьогодні у храмі Господньому, щоб ми не тільки слухали слів Євангелія, але й жили згідно з ними.
Господи Ісусе Христе, Ти заповів своїм Апостолам проповідувати віру і звершувати пасхальну тайну; вчини, щоб ми були вірними Твоїми учнями і допомагали нашим ближнім осягнути Небесне Царство. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми дари, які ми приносимо в день свята Апостолів Филипа і Якова, * і щедро обдаруй нас праведною і чистою вірою. Через Христа, Господа нашого.

Префація про Апостолів № 32-33

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, покажи нам Отця, і це нам вистачить. * Филипе, хто Мене бачить, той бачить і Отця. Алілуя

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: очисти наші серця святими тайнами, які ми прийняли, † щоб разом із Апостолами Филипом та Яковом ми бачили Тебе у Твоєму Синові * та осягнули вічне життя. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії