Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 23 січня, середа

Літургія на кожен день, 23 січня, середа

(зел) Середа ІІ звичайного тижня
В Євангелії ми бачимо Ісуса, який зцілює людину з сухою рукою. Цим вчинком Вчитель з Назарету повертає його до нормального життя. Він дозволяє йому знову творити та змінювати навколишній світ. Варто віддати себе в руки Ісуса. Завдяки Його силі те, що роблять мої руки, має виняткове значення.


АНТИФОН НА ВХІД
Уся земля нехай поклониться Тобі , Боже, псалми нехай Тобі  співає, * оспівує Твоє ім’я у псалмах, о Всевишній.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти керуєш і небесним, і земним; † вислухай милостиво благання свого народу * і обдаруй наші дні миром. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 7, 1-3. 15-17
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Мелхіседек, цар Салимський, священик Бога Всевишнього, зустрів Авраама, коли той повертався з бою з царями, і благословив його. Авраам же виділив йому десятину з усього; він, ім’я якого насамперед означає «цар праведності», потім уже «цар Салимський», тобто «цар миру», – без батька, без матері, без родоводу, не має ані початку днів, ані кінця життя; він – подібний до Божого Сина – назавжди залишається священиком. Це стає ще яснішим, коли за подобою Мелхіседека з’являється інший Священик, який став таким не за законом тілесної заповіді, а за силою незнищенного життя. Тому що є свідчення: «Ти – священик навіки за чином Мелхіседека».  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 110, 1-2 . 3-4
Христос навіки наш Первосвященик.
Промовив Господь до Господа мого: «Сядь праворуч Мене, *
доки не покладу ворогів Твоїх для Твоїх ніг підніжком».
Жезл Твоєї сили Господь пошле з Сіону, *
тож пануй між своїми ворогами!
В Тебе влада в дні Твоєї могутності, в славі святих. *
Перед ранньою зорею я Тебе породив із лона.
Поклявся Господь – і не розкається: *
Ти священик навіки – за чином Мелхіседека!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 4, 23
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ісус проповідував Євангеліє Царства
та зцілював всяку хворобу в народі.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 3, 1-6
† Читання святого Євангелія від Марка.

Того часу Ісус увійшов знову до синагоги. А там був чоловік, який мав всохлу руку. Тож стежили за Ним, чи зцілить його в суботу, щоб Його звинуватити. І каже чоловікові, який мав суху руку: «Стань посередині». А їх запитує: «В суботу дозволено робити добро чи робити зло, душу спасти чи погубити?» Вони ж мовчали. І, обвівши їх гнівним поглядом, глибоко засмучений скам’янілістю їхніх сердець, Він каже чоловікові: «Простягни руку!» Той простягнув – і рука його відновилась. І вийшли фарисеї, і відразу ж разом з іродіянами зібрали раду проти Нього, як би це Його погубити. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Господа, щоб свята Церква несла всім людям любов, мир і злагоду:
1. Молімося за місійну Церкву, щоб вона невтомно проповідувала Христове Євангеліє по всій землі і не боялася труднощів та перешкод.
2. Триває «Тиждень молитов про єдність християн», тож помо- лімось, щоб між усіма визнавцями Ісуса Христа була любов і злагода.
3. Молімося за нашу Батьківщину – Україну, щоб Господь дарував нашому народові мир.
4. Молімося за місіонерів, щоб вони з радістю служили Господу і звіщали Благу Вість усім народам.
5. Молімося за померлих, щоб вони віднайшли нове і вічне життя в Христі.
6. Молімося за нас самих, зібраних довкола вівтаря, щоб ми своїм істинно християнським життям проповідували Господню любов сучасному світові.

Господи Ісусе Христе, любове Небесного Отця, вислухай наші молитви і благослови працю своє ї Церкви. Котрий живеш і царюєш навіки  вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дай нам гідно брати участь у святих тайнах, † бо кожного разу, коли звершується спомин Христової жертви, * вершиться діло нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Готуєш стіл переді мною, * переливається мій кубок. (Пор. Пс 23 (22), 5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наповни нас Духом Твоєї любові † і тих, кого Ти наситив одним небесним хлібом, * у своїй доброті  вчини єдиним. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії