Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 23 листопада, п'ятниця

Літургія на кожен день, 23 листопада, п'ятниця

(зел) П’ятниця ХХХІІІ звичайного тижня
Нас зворушує турбота Ісуса про моральну чистоту нашого серця. Христос хотів би там бачити дім молитви, любові, а зустрічає все те, що нищить людину, чинить її джерелом гріха. Часом ми дуже далеко відходимо від Нього. Але тішить, що Він не перестає постійно боротися за наше спасіння. Потрібно Йому тільки дозволити, щоб Він ефективно нас очищував.
Або (черв) довільний спомин св. КЛИМЕНТА І, папи і мученика
Св. Климент, третій після св. Петра наступник Петрового престолу, керував Церквою з 88 по 97 рік. Він написав Лист до Корінтян, що є свідченням значення римського єпископа в першому столітті. Цей лист пронизаний піклуванням про єдність християн. Ім’я св. Климента споминається у Римському Каноні. Згідно традиції, св. Климент загинув мученицькою смертю в кримському Херсонесі.
Спільні Меси: про одного мученика (стор. 120)
Або (біл) довільний спомин св. КОЛУМБАНА, абата
Св. Колумбан народився близько 540 року в центральній Ірландії. Підготовлений в монастирі в Бангор, він разом з групою монахів близько 590 року прибув до Галії, де працював над відновленням монастирів, що там знаходилися. У своїх місіонерських подорожах дійшов до Італії. Помер в абатстві Боббіо 23 листопада 615 року.
Спільні Меси: про місіонерів (стор. 119)


АНТИФОН НА ВХІД
Господь каже: * “Слово Господнє, – задум щастя, а не лиха. * І коли ви візвете до Мене, Я вислухаю вас * і позбираю вас з-поміж усіх народів і з усіх околиць, куди вас був повиганяв”.

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, † щоб ми завжди знаходили радість у вірному служінні Тобі, Творцеві усякого блага, * бо тільки у цьому ми можемо знайти нескінченне й повне щастя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Всемогутній, вічний Боже, чудесна сило всіх Твоїх святих, † дай нам з радістю відзначати щорічний спомин святого Климента, який був священиком Твого Сина й мучеником; * він своїм свідченням підтвердив те, що звершував у тайнах, і власним прикладом зміцнив те, що проголошував устами. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти чудесно поєднав у святому Колумбані місіонерське служіння із запалом до монастирського життя; † вчини, щоб ми за його заступництвом і прикладом шукали передусім Тебе * і дбали про зростання числа віруючих. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Одкр 10, 8-11
Читання з Книги Одкровення святого апостола Йоана.
Я, Йоан, почув голос із неба, який знову говорив зі мною, промовляючи: «Іди, візьми розгорнуту книгу, що в руці Ангела, який стоїть на морі й на землі!» І пішов я до Ангела, і сказав Йому: «Дай мені книгу!» Він мені каже: «Візьми і з’їж її! Гірка буде вона в твоєму череві, але в устах буде солодкою, наче мед». І я взяв книгу з руки Ангела, і з’їв її, і була в моїх устах, наче солодкий мед, а коли з’їв її, була гіркою в моєму череві. І Він каже мені: «Треба тобі знову пророкувати про народи, про язичників, про племена і про багатьох царів». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 119, 14 і 24. 72 і 103. 111 і 131
За мед солодше слово Твоє, Боже.
Дорогою Твоїх свідчень я радію, *
наче всім багатством.
Адже Твої свідчення – для мене радість, *
вони – мої радці.
Закон Твоїх уст для мене добрий – *
кращий за безліч золота і срібла.
Які солодкі Твої слова для мого піднебіння, – *
вони для моїх уст за мед солодші!
Я успадкував Твої свідчення навіки, *
адже вони – радість мого серця.
Я відкриваю свій рот і хапаю повітря, *
бо так заповідей Твоїх бажаю!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слухаються Мого голосу,
і Я знаю їх, і вони йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 19, 45-48

† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу, увійшовши в храм, Ісус почав виганяти тих, котрі продавали в ньому й купували, кажучи їм: «Написано: “І дім Мій буде домом молитви”. А ви зробили його печерою розбійників». І навчав щодня в храмі. А первосвященики, книжники та старші народу прагнули Його погубити, але не знаходили, як це зробити, оскільки увесь народ, слухаючи Його, горнувся до Нього. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Зібравшись у Божому храмі, вознесімо наші прохання в намірах святої Церкви, всього людства, а також у наших особистих потребах:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона сміливо проповідувала світові віру, надію та любов.
2. Молімося за керівників держав, щоб вони дійсно служили на благо суспільства і дбали про користь держави і кожної людини зокрема.
3. Молімося за монастирі, щоб вони були справжньою оселею молитви й любові до Бога та ближнього.
4. Молімося за тих, які зводять нові храми, щоб вони мали достатню матеріальну підтримку і витривалість та ревність у праці.
5. Молімося за померлих, нехай Господь обдарує їх всіх світлом свого обличчя.
6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб ми самі вірою, добрим прикладом і словом допомагали ближнім пізнати Бога.

Господи Ісусе, Ти прагнеш, щоб ми віддавали шану Твоєму Імені й складали у жертву Твої Тіло і Кров, огорни особливою опікою народ, який збирається у Твоїх храмах, і вчини милостиво, щоб ми праведно жили на землі і так удостоїлися Небесного Царства. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, вчини, щоб дари, які  ми приносимо перед лик Твоє ї величі, обдарували нас благодаттю ревного служі ння Тобі  * і допомогли нам осягнути вічне блаженство. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Мені благо – близько Бога бути * і покладати моє прибіжище в Господі Бозі.  (Пс 73 (72), 28)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти наситив нас дарами святих тайн, † смиренно благаємо Тебе, щоб таїнство, яке Твій Син наказав нам звершувати на свій спомин, * спричинилося до зростання нашої любові. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії