Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 21 листопада, середа

Літургія на кожен день, 21 листопада, середа

Знову повертається тема про належне використання Божих дарів і питання про наше ставлення до Бога. Докладніше це бачимо у сьогоднішній притчі. Той слуга, що нічого не зробив, не приховував своє незадоволення та бунт проти Господа. Може він заздрив, може був розчарований, ми не знаємо. Найважливіше для нас, щоб ми не повторювали його помилок і керувалися особистою зустріччю з Христом, Господом, який нас любить і шанує.
ВВЕДЕННЯ У ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ (біл) Обов’язковий спомин
За переказами, які походять з апокрифів, Марія ще дитиною була посвячена Богу в єрусалимському храмі та виховувалася при ньому. Це свято відзначалося на Сході вже у VII ст. в річницю посвячення храму Божої Матері в Єрусалимі. В ХІ ст. свято було прийнято Західною Церквою. Сьогодні Церква згадує передусім жертву, що звершилася в душі Марії на початку Її свідомого життя. Марія стає перед усіма як зразок життя, присвяченого Богові.


АНТИФОН НА ВХІД
Благословенна Ти, Діво Маріє, * Ти носила Со- творителя світу. * Ти народила Того, хто сотворив Тебе, і залишилася дівою навіки.

КОЛЕКТА

Господи, ми відзначаємо славний спомин Пресвятої Діви Марії, яку Ти обдарував повнотою своєї благодаті; † вчини, щоб за Її  заступництвом * ми також могли брати участь у цій повноті . Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Одкр 4, 1-11
Читання з Книги Одкровення святого апостола Йоана.
Я, Йоан, глянув, і ось – на небі двері відчинені, і перший голос, який я почув, – наче звук сурми, заговорив зі мною і сказав: «Підіймися сюди, і Я покажу тобі те, що має статися після цього!» І одразу я був у дусі. І ось, на небі стояв престол, і Той, хто сидів на престолі. Той, хто сидів, з вигляду був подібний до каменя яшми й сердоліку, а райдуга довкола престолу була подібна до смарагдової. А навколо престолу було двадцять чотири престоли, і на престолах – двадцять чотири старці, які сиділи й були зодягнені в білий одяг, і мали на своїх головах золоті вінці. І від престолу виходять блискавки, і шуми, і громи. Сім же світильників, що горять перед престолом, – то сім Божих духів. А перед престолом – наче скляне море, подібне до кришталю. Серед престолу й довкола престолу – чотири істоти, повні очей спереду і ззаду. Перша жива істота була подібна до лева, друга істота подібна до теляти, третя істота мала таке обличчя, як у людини, а четверта істота – подібна до орла в польоті. І чотири істоти, кожна з яких має по шість крил, довкола і всередині повні очей, не мають спочинку ні вдень, ні вночі, говорячи: «Святий, святий, святий Господь Бог, Вседержитель, який був, який є і який приходить!» І як тільки живі істоти віддадуть славу, честь і подяку Тому, хто сидить на престолі, який живе віки віків, – двадцять чотири старці падають перед Тим, хто сидить на престолі, й вклоняються Тому, хто живе віки віків, і кладуть свої вінці перед престолом, кажучи: «Достойний Ти, Господи і Боже наш, прийняти славу, честь і силу, адже Ти створив усе, і завдяки Твоїй волі все постало і було створене!» Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 150, 1-2. 3-4. 5-6
Ти найсвятіший, Господь Вседержитель
Хваліть Бога у Його святині, *
хваліть Його на могутньому Його небозводі.
Хваліть Його за Його чуда, *
хваліть Його за безмежну Його велич.
Хваліть Його звуком рога, *
хваліть Його на псалтирі і гуслах.
Хваліть Його на тимпані і у хороводах, *
хваліть Його на струнах і на сопілці.
Ти найсвятіший, Господь Вседержитель
Хваліть Його цимбалами дзвінкими, *
хваліть Його на гучних цимбалах.
Усе, що дихає, – *
нехай Господа хвалить!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 15, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я вибрав вас зі світу, щоб ви йшли та плід приносили,
і щоби плід ваш залишався.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 19, 11-28

† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус розповів притчу, оскільки був близько до Єрусалима, і вони сподівалися, що ось-ось має об’явитися Боже Царство. «Отже, – сказав Він, – один чоловік шляхетного роду пішов у далеку країну, щоби прийняти царство і повернутися. Він покликав десятьох своїх слуг, дав їм десять мін і сказав їм: “Торгуйте, доки прийду”. Та громадяни ненавиділи його і послали посланців слідом за ним, кажучи: “Не хочемо, щоби цей панував над нами!” І сталося, що, одержавши царство, він повернувся і звелів покликати до себе тих слуг, яким дав гроші, аби довідатися, що вони вторгували. Приходить перший і каже: “Пане, міна твоя принесла десять мін”. І відказав йому: “Гаразд, добрий слуго, так як в малому ти був вірний, володій десятьма містами”. Прийшов другий, кажучи: “Пане, міна твоя принесла п’ять мін”. Сказав і цьому: “І ти будь над п’ятьма містами”. І ще один прийшов, кажучи: “Пане, ось твоя міна, яку мав я відкладену в хусточці. Адже я боявся тебе, бо ти жорстока людина: береш те, чого не поклав, і жнеш те, чого не посіяв”. Каже йому: “Устами твоїми суджу я тебе, лукавий слуго! Ти знав, що я жорстока людина, що беру те, чого не поклав, і що жну те, чого не посіяв. Чому ж не дав ти моїх грошей купцям? І я, повернувшись, узяв би своє з прибутком”. А тим, які стояли поряд, сказав: “Візьміть від нього міну і дайте тому, хто має десять мін”. І відповіли йому: “Пане, він же десять мін вже має!” Кажу вам: “Кожному, хто має, дасться, а від того, хто не має, і те, що має, буде забране. А тих моїх ворогів, які не хотіли, щоб я царював над ними, приведіть сюди і повбивайте їх переді мною!”» Сказавши це, Він пішов попереду, прямуючи в Єрусалим. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Відзначаючи спомин введення у храм Пресвятої Богородиці, за її заступництвом вознесімо до Господа наші щирі молитви:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб Пресвята Діва Марія завжди опікувалася ним і охороняла від усякого зла.
2. Молімося за мир між народами; нехай за посередництвом Пресвятої Діви Марії, Цариці миру, запанує лад та повага до гідності особи у країнах та людських душах.
3. В День Гідності та Свободи молімося за Україну, щоб уроки нашої недавньої історії навчили нас шанувати та берегти гідність та свободу Божих дітей.
4. Молімося за клаузурові (затворницькі) чернечі ордени, щоб вони служили молитвою Церкві і Богу й тішилися належною їм повагою й новими покликаннями.
5. Молімося за померлих; нехай Пресвята Діва Марія, наша Мати, допоможе всім дітям Церкви осягнути Небесне Царство.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, цілковито віддані Непорочній Діві Марії, стали ревними апостолами молитви до Матері Божої.

Отче, Ти свого Сина Ісуса Христа поручив Марії, своїй вірній слугині; вислухай наші смиренні молитви, які ми складаємо за її заступництвом, і вчини, щоб ми своїм життям удостоїлися Небесного Царства. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Споминаючи з пошаною Матір Твого Сина, просимо Тебе, Боже, † щоб завдяки принесенню ціє ї жертви * ми, наділені Твоєю благодаттю, стали вічним даром для Тебе. Через Христа, Господа нашого.

Префація про ПДМ № 30-31

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Велике вчинив мені Всемогутній, * і святе Його  Ім’я.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Ставши учасниками вічного відкуплення, просимо Тебе, Господи: † вчини, щоб ми, котрі  споминаємо Матір Твого Сина, прославилися повнотою Твоєї благодаті * і постійно відчували наближення спасіння. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.