Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 25 липня, середа

Літургія на кожен день, 25 липня, середа

У день свята святого Апостола Якова ми чуємо фрагмент Євангелія, котрий виставляє іменинника, а також його брата, матір і всіх інших Апостолів, в не дуже доброму світлі. Ми не любимо цього світла, тому що воно висвітлює правду про нас. Однак лише виставлення свого життя, прихованих намірів і прагнень під це світло, приносить визволення, зцілення і вказівки що далі робити.
СВ. ЯКОВА, АПОСТОЛА (черв) Свято
Св. Яків, званий Старшим, син рибалки Зеведея і Соломії з Витсаїди, старший брат євангеліста Йоана, був одним з перших учнів Ісуса та разом з Петром і Йоаном належав до групи апостолів, найближчих Учителеві. Він був свідком воскресіння дочки Яіра, Преображення Господнього, а також боріння Христа у Гетсиманському саду. Він перший серед апостолів пролив кров за Христа. Близько 44 року в Єрусалимі за наказом Ірода Агриппи І йому було відрубано голову (Діян 12, 2). Св. Яків є покровителем паломників.


АНТИФОН НА ВХІД
А йдучи попри Галілейське море, * побачив Якова, сина Заведея, та Йоана, його брата, що в човні лагодили свої сіті, * і покликав їх. (Пор. Мт 4, 18. 21)

Мовиться „Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, святий Яків був першим з апостолів, хто пролив кров за Христа; † нехай його мужнє спові дування змі цнює Твою Церкву, * а його опіка нехай постійно її супроводжує. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
2 Кор 4, 7-15
Читання з Другого Послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Ми носимо цей скарб в глиняних посудинах, щоб велич сили була Божа, а не наша. В усьому нас тіснять, але ми не пригноблені; ми в скрутних обставинах, але не впадаємо в розпач; нас переслідують, але ми не залишені; нас принижують, але ми не вигублені; ми завжди носимо в тілі мертвість Ісуса, щоб і життя Ісуса проявилося в нашому тілі. Ми, живі, постійно віддаємо себе на смерть задля Ісуса, щоб і життя Ісуса проявилося в нашому смертному тілі. Тому смерть діє в нас, а життя – у вас. Маючи ж той самий дух віри, згідно з Писанням: «Увірував я, тому й заговорив» – ми віримо, тому й говоримо. Оскільки знаємо, що Той, хто воскресив Господа Ісуса, і нас воскресить з Ісусом та поставить разом з вами. Адже все – для вас, щоби благодать, примножена багатьма, щедро принесла подяку для Божої слави.  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 126, 1-2аб. 2вг-3. 4-5. 6
Хто в сльозах сіє, в радості збирає.
Коли Господь повернув полонених Сіону, *
ми були наче уві сні:
тоді наші уста були сповнені радості, *
а наш язик – веселості.
Тож будуть говорити між народами: *
«Велике вчинив Господь з ними!»
Господь учинив для нас велике, – *
і ми раділи!
Поверни, Господи, наших полонених, *
як потоки на півдні.
Ті, хто сіє у сльозах, *
з радістю жатимуть.
Хто, виходячи, йде з плачем *
і несе торбину насіння,
той, повертаючись, прийде з радістю, *
несучи свої снопи.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Йн 15, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я вибрав вас зі світу, щоб ви йшли та плід приносили,
і щоби плід ваш залишався.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 20, 20-28

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу підійшла до Ісуса мати синів Зеведеєвих зі своїми синами, кланяючись і просячи щось у Нього. Він запитав її: «Чого бажаєш?» Вона відповідає Йому: «Звели, щоби двоє моїх синів сіли – один праворуч Тебе, а другий – ліворуч у Твоєму Царстві». У відповідь Ісус промовив: «Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку Я маю пити?» Кажуть Йому: «Можемо». Він говорить їм: «Отже, чашу Мою будете пити, але щоб сісти по правиці й лівиці від Мене, не Моє це давати, а лише кому приготував Мій Отець». Почувши це, десятеро обурилися на двох братів. Ісус же, покликавши їх, сказав: «Ви знаєте, що князі народів володіють ними, а сильні світу панують над ними. Не так буде у вас: бо хто хоче між вами стати великим, той нехай буде вашим слугою, і хто лише хоче між вами бути першим, нехай буде вашим рабом; так само і Син Людський – прийшов Він не для того, щоби служили Йому, а щоби послужити й віддати свою душу як викуп за багатьох!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ

Апостолів Якова та Йоана називали синами грому завдяки їхньому запальному характеру, однак вони були найближчими учнями Христа. За їхнім заступництвом представмо Господу Богу наші прохання:

1. Молімося за святу Церкву, щоб у ній було доволі енергійних людей, сповнених жертовної любові.
2. Молімося за керівників держав, щоб пам’ятали, що най- більшою цінністю є людина, і прогрес повинен служити для її блага.
3. Молімося за священиків і всіх вірних, щоб вони, сповідуючи Христове вчення, пам’ятали, що першою заповіддю є заповідь любові.
4. За заступництвом св. Христофора молімося за водіїв та подорожуючих, щоб щасливо та безпечно прямували до мети.
5. Молімося за померлих, а особливо за тих, хто під час свого земного життя не встиг спокутувати гріхи, щоб Господь помилував їх.
6. Молімося за нас, щоб ми дотримувалися вірності Христовій Церкві не тільки в радості, але й у стражданнях.

Господи Ісусе, Ти на Оливній горі  сказав своїм учням, щоб вони молитвою  боронилися від слабкостей і спокус; вислухай наші прохання і  оберігай  нас  від  наших власних слабкостей та пихи. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, очисти нас, спасенним зануренням у страсті Твого Сина, † щоб ми принесли угодну Тобі  жертву в день свята святого апостола Якова, * котрий першим з апостолів пив з чаші страждань Христа. Котрий живе і царює навіки вічні.

Префація про святих апостолів № 32-33

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Вони пили з чаші Господньої * та стали друзями Бога.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, допомагай нам за заступництвом апостола Якова, * в чиє свято ми радісно прийняли святеє святих. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії