Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 20 січня, понеділок

Літургія на кожен день, 20 січня, понеділок

(зел) Понеділок ІІ звичайного тижня
Піст та інші релігійні практики ніколи не втрачають своєї релігійної вартості. Але з приходом Ісуса на світ потрібно на них поглянути з точки зору Доброї Новини. Передусім вони повинні допомогти нам дійти до Ісуса, а не стати непосильним тягарем.
Або (черв) довільний спомин св. ФАБІАНА, папи і мученика
Св. Фабіан керував Римською Церквою у 236-250-х роках. На цій посаді відзначався ревністю і розсудливістю; скориставшись перервою у переслідуваннях, організував церковну адміністрацію. Він був одним з перших мучеників, які загинули під час переслідувань християн за Деція. Був похований у катакомбах Калікста.
Спільні Меси: про одного мученика (стор. 123)
Або (черв) довільний спомин св. СЕВАСТІАНА, мученика
Св. Севастіан, згідно з переказами, був римським офіцером. Як християнин утверджував своїх братів у вірі. Був убитий стрілами з лука близько 300 року під час переслідувань за імператора Діоклетіана. Його тіло поховали в катакомбах біля Віа Аппіа.
Спільні Меси: про одного мученика (стор. 123)

АНТИФОН НА ВХІД
Уся земля нехай поклониться Тобі, Боже, псалми нехай Тобі співає, * оспівує Твоє ім’я у псалмах, о Всевишній.

КОЛЕКТА

Всемогутній, вічний Боже, Ти керуєш і небесним, і земним; † вислухай милостиво благання свого народу * і обдаруй наші дні миром. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живеі царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти є славою Твоїх священиків, † вчини, просимо, щоб ми за заступництвом святого Фабіана, Папи і мученика, зміцнювалися у вірі, якувін визнавав, * і гідно Тобі служили. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живеі царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, даруй нам духа мужності, * щоб ми за прикладом святого мученика Севастіана вчилися слухати більш Тебе, ніж людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живеі царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Сам 15, 16-23
Читання з Першої книги Самуїла.
Тими днями Самуїл сказав до Саула: «Годі! Дай мені об’явити тобі, що Господь сказав мені цієї ночі». Саул відповів йому: «Говори!» Самуїл же: «Чи ж не правда, що ти малим здавався у власних очах, однак тепер ти головою над колінами Ізраїля, й Господь помазав тебе царем над Ізраїлем? Господь послав тебе в похід і повелів: „Іди, винищи тих грішників, отих амалекитян, і воюй проти них, аж поки їх цілком не знищиш!” Чому ж ти не послухав Господнього голосу й кинувся на здобич, і зробив зло в очах Господніх?» Саул відповів Самуїлові: «Я послухав Господнього голосу і вирушив у похід, в який Господь мене вислав, і привів амалекитянського царя Агага та винищив амалекитян. Народ же взяв із здобичі овець і худоби, первістки з того, що було проклято, щоб принести його в жертву Господу, Богові твоєму, в Гілгалі». Самуїл промовив: «Хіба ж Господу так до вподоби всепалення й жертви, як послух Господньому голосу? Адже послух ліпший від жертви, слухняність від баранячого жиру. А бунт – це гріх чарівництва, сваволя – це злочин ідолопоклонства. За те, що ти відкинув Господнє слово, Він тебе відкинув від царства». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 50, 8-9. 16бв-17. 21 і 23
Безвинним серцем покажу спасіння.
Я не буду звинувачувати тебе за твої жертви, *
оскільки твої всепалення постійно переді Мною.
Не прийму теляти з твого дому, *
ні козлів із твоєї отари.
Чому ти розповідаєш про Мої постанови, *
чому згадуєш Мій завіт своїми устами?
Ти ж зненавидів повчання *
і повністю Мої слова відкинув.
Ти таке робив, а Я мовчав. †
І ти вважав, що Я подібний до тебе. *
Я ж докорю тобі й виставлю твої гріхи †
перед твоїми очима.
Хто приносить жертву подяки, той Мене прославляє: *
і тому, хто крокує непорочним шляхом, †
Я покажу спасіння Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Євр 4, 12
Алілуя, алілуя, алілуя.
Слово Боже – живе і діяльне,
воно розрізняє думки і наміри серця.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 2, 18-22
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу учні Йоанові та фарисеї постили. Ось приходять до Ісуса і кажуть Йому: «Чому учні Йоана та учні фарисеїв постять, а Твоїучні не постять?» Ісус сказав їм: «Хіба можуть гості весілля постити, коли з ними молодий? Весь той час, доки мають із собою молодого, не можуть постити. А прийдуть дні, коли заберуть від них молодого, тоді, в ті дні, й будуть постити. Ніхто не пришиває латки з невживаного полотна до старого одягу, інакше латка візьме собі дещо у нього, нове від старого, і діра стане ще гірша. І ніхто не вливає молодого винав старі бурдюки, бо інакше вино порве бурдюки– і тоді й вино пропаде, і бурдюки, але молоде вино– у нові бурдюки!» Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Христа, який приніс у світ вчення любові та радісного служін­ня Богові, смиренно просімо:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона несла вчення Хрис­тового Євангелія всім країнам, всім культурам та народам.
2. Молімося за Папу, щоб Святий Дух надихав його для служіння.
3. Молімося про єдність усіх християн, щоб між ними панувала взаємна любов і злагода.
4. Молімося за керівників держав, щоб Господь наповнив їхні серця духом мудрості в служінні, до якого вони були покликані.
5. Молімося за померлих, щоб залишивши труди і зречення земного паломництва, вони приєдналися до весільної Хри­стової трапези.
6. Молімося за нас самих, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб ми, сповнені радості, могли плідно служити Богові та людям.
Господи, Твоя любов і мудрість – вічні, зміцни у нас духа євангельської досконалості, щоб ми, служачи Тобі і людям на землі, удостоїлись оглядати Тебе зі святими у небесах. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дай нам гідно брати участь у святих тайнах, † бо кожного разу, коли звершується спомин Христової жертви, * вершиться діло нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Готуєш стіл переді мною, * переливається мій кубок. (Пор. Пс 23 (22), 5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наповни нас Духом Твоєї любові † і тих, кого Ти наситив одним небесним хлібом, * у своїй доброті вчини єдиним. Через Христа, Господа нашого.