Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 21 жовтня, понеділок

Літургія на кожен день, 21 жовтня, понеділок

(зел) Понеділок XXIX звичайного тижня
Багато разів люди намагались використати авторитет Ісуса для вирішення власних справ. Ісус завжди використовує такі ситуації, щоб показати лукавство людини та її справжні почуття. Сьогодні Слово показує брата, який слушно вимагає справедливості, але з іншої сторони жадібність позбавляє його братніх почуттів. Гине те, що є найціннішим у родинних стосунках. Ісус хоче рятувати цю людину, показуючи йому правду про блага, які не дають життя, а нищать так багато.

АНТИФОН НА ВХІД
До Тебе я взиваю, бо Ти вислухав мене, о Боже; * нахили до мене Твоє вухо, вислухай моє слово. * Хорони мене, як зіницю ока, * сховай мене в тіні крил Твоїх.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, вчини, щоб наша воля була завжди відданою Тобі  * та щоб ми щирим серцем постійно служили Твоїй величі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Рим 4, 20-25
Читання з Послання святого апостола Павла до римлян.
Брати! Авраам не мав сумніву й недовіри щодо Божої обітниці, але зміцнився вірою і віддав славу Богові, і був впевнений, що Бог спроможний виконати те, що йому обіцяв. Тому й зараховано йому це за праведність. Та не було написано тільки для нього одного те, що зараховано йому, але й для нас, бо має бути зараховано й нам, що віримо в Того, хто воскресив Господа нашо­го Ісуса з мертвих, який був виданий за наші переступи й воскрес для нашого оправдання. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Лк 1, 69-70. 71-72. 73-75
Благословен Бог, бо свій люд навідав.
Бог підніс нам ріг спасіння *
у домі свого слуги Давида,
як заповів відвіку *
устами святих своїх пророків.
Спасіння від ворогів наших *
і з руки всіх, хто нас ненавидить,
щоб виявити милість батькам нашим *
і свій святий союз згадати.
Клятву, якою Він поклявся нашому батькові Аврааму, *
що дасть нам, визволеним з рук ворожих,
без страху Йому служити †
у святості й праведності перед Його обличчям *
по всі дні наші.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 5, 3
Алілуя, алілуя, алілуя.
Блаженні убогі духом,
бо їхнє Царство Небесне.
 
ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 12, 13-21
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу озвався до Ісуса хтось із натовпу: «Учи­телю, скажи моєму братові, щоб він поділився зі мною спадщиною!» Та Він відповів йому: «Чоловіче, хто Мене поставив суддею або розподілювачем над вами?» І промовив ще до них: «Глядіть і стережіться всякої зажерливості, бо, на­віть якщо хтось має надмір, його життя не залежить від того, що посідає». І Він розповів їм притчу, кажучи: «В одного багатого чоловіка рясно вродила нива. Тож думав він, говорячи сам до себе: “Що мені робити, бо не маю куди зібрати мого врожаю?” І сказав: “Зроблю так: розвалю свої клуні, збудую більші, зберу туди все збіжжя та моє добро і ска­жу своїй душі: Душе, маєш вдосталь добра, зібраного на багато років: спочивай, їж, пий, розкошуй”. А Бог до нього промовив: “Нерозумний, цієї ночі душу твою зажадають від тебе! А те, що ти приготував, кому воно буде?” Так буває з тим, хто збирає для себе, і не багатіє в Бога». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Смиренно просімо Христа, нашого Господа, щоб земні  клопоти не поглинули нас цілковито та не закрили дорогу до неба:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб він, сповнений Святим Духом, ревно вказував людям кінцеву мету життя на землі.
2. Молімося за багатих, щоб земні блага допомагали їм служити вбогим і голодним.
3. Боже, просимо Тебе: благослови тих, хто до краю землі проголошує Твоє ім’я і виконує служіння любові. Нехай їхнє свідчення принесе щедрі плоди у серцях усіх людей, зокрема тих, хто страждає.
4. Молімося за Україну, щоб настав довгоочікуваний мир.
5. Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь відкрив для них скарбницю свого безмежного милосердя.
6. Молімося за нас, зібраних навколо вбогого Христа, щоб ми ніколи не нарікали на бідність і нестатки.
Господи наш і Отче, дякуємо Тобі  за всі матеріальні та духовні блага, якими Ти нас обдарував, і смиренно просимо: навчи нас так розпоряджатися цими благами на землі, щоб ми удостоїлись Небесного Царства. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дай нам вільним серцем служити при Твоїх дарах, * щоб за допомогою Твоєї освячуючої благодаті ми очистилися цими тайнами, які  звершуємо. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ось очі Господа на тих, що Його бояться, * що уповають на Його ласку, * щоб рятувати ї хнє життя від смерті * і живити їх у голоднечі. (Пс 33 (32), 18-19)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: нехай участь у небесних  тайнах  допоможе  нам  у  земному  житті  * і приготує до вічного. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 17 жовтня, четвер Кожен гріх тягне за собою наслідки. Наслідки гріхів кровопролиття тривають часами декілька поколінь. Згадаймо хоча б революцію 1917 року та Світові війни – помсту і ненависть як плоди гріхів декількох окремих осіб на собі відчули мільйони людей, і продовжують відчувати понині.