Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » «Вільні, які визволяють» - відбулося Всеукраїнське паломництво Круціяти Визволення Людини до Бердичева

«Вільні, які визволяють» - відбулося Всеукраїнське паломництво Круціяти Визволення Людини до Бердичева

12 жовтня у рамках Року святості подружжя та сім'ї відбулося Всеукраїнське паломництво Круціяти Визволення Людини до санктуарія у Бердичеві.


Гаслом паломництва є слова «Вільні, які визволяють».  До Бердичева прибуло понад 120 учасників Круціяти Визволення з Житомира, Києва, Хорошева, Новоград-Волинського, Черняхова, Івано-Франківська, Верховини, Вінниці, Гвардійського, Городка, Писарівки та Ізмаїлу. Також до учасників приєдналися місцеві члени руху з Бердичева та навколишніх парафій.


На початку паломництва відбулася реєстрація учасників, далі - молитва до Святого Духа та привітання паломників. Катехезу для учасників паломництва на тему «Вільні, які визволяють» виголосив отець Ярослав Гонсьорек, модератором руху «Світло-Життя» в Україні. Після катехези, для дорослих конференцію на тему: «Сексуальне виховання дітей» виголосила координатор мирян у справі душпастирства родин Кам’янець-Подільської дієцезії Тереза Андрущишина.  А в той же час - діти та молодь мали окрему частину програми у Залі святої Терези.


Після обіду до учасників паломництва долучився єпископ Леон Дубравський, ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії, який провів для учасників Хресну дорогу. Перед початком Хресної дороги усіх учасників паломництва та єпископа привітав хранитель санктуарія отець Рафаїл Мишковський OCD.  Основу роздумів для молебню Хресної дороги становили свідчення про визволення.


Центральною частиною паломництва стала Служба Божа, яку очолив отець Олег Сартаков, відповідальний за рух «Світло-Життя» Київсько-Житомирської дієцезії, а йому співслужили: отець Павло Росса, модератор Круціяти Визволення Людини, отець Ярослав Гонсьорек та отець Христофор Урбанський OCD.


У проповіді отець Павло Росса згадав про духовну підготовку до цього паломництва, а саме про проведення реколекцій – «Євангеліє визволення», які відбулися у санктуарії в Бердичеві з 1 по 5 жовтня, а також розповів про справжнє прийняття Круціяти Визволення Людини. 


«Коли ми справді приймаємо Круціяту, то визволення звершується у правді, а правда така, що я є сміття, а Бог є Святий. Круціята дозволяє мені це зрозуміти. Вільну людину, ніхто не може образити», - підкреслив у проповіді отець Павло Росса.

Під час процесії принесення дарів відбулося урочисте складання декларації Круціяти. На завершення Служби Божої відбулася молитва Розарію за визволення від залежностей.


Потім відбулась вечеря, а після - спільна забава «Не боїмося бути тверезими», яку підготувала молодь з Житомира. Останнім пунктом у паломництві стала зустріч у групах (АА, Ал-анон, молодь та «Сихар»).

Максим Железницький