Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Молімося за тих, хто перебуває в стані важкої хвороби

Папа: Молімося за тих, хто перебуває в стані важкої хвороби

«Молімося за тих, хто перебуває в стані важкої недуги. Завжди оберігаймо життя – Божий дар – від його початку до природного завершення. Не піддаваймося культурі відкинення», – такий заклик Папа Франциск поширив через аккаунт @pontifex у Твіттері в понеділок, 20 травня 2019 року. Цього дня у французькій лікарні розпочали процедуру від’єднання від штучного живлення й гідратації Вінсента Ламберта, пацієнта, госпіталізованого 2008 року після ДТП. Деякі лікарі вважають, що він перебуває в стані «мінімальної свідомості», інші – що у «хронічному вегетативному стані».
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

Батьки: не вбивайте його!

Вінсент, якому 42 роки, дихає автономно, його серцебиття спонтанне, тож він – не присмертний хворий. Батьки не погоджуються з тим, щоб їхній син помер від голоду та спраги; вони не раз просили перевести чоловіка до відповідного закладу, де надають реабілітаційне лікування. Після постанови вищого адміністративного суду Франції Європейський суд з прав людини також відхилив прохання батьків Вінсента, проте Комітет ООН із прав людей з інвалідністю закликав не припиняти підтримувати пацієнта при житті, доки справу не буде досліджено.

Папа: лише Бог є володарем життя

Минулого року Папа двічі звертався з закликами в справі Ламберта, пов’язуючи їх із подіями навколо маленького Алфі Еванса. Під час загальної аудієнції 18 квітня 2018 року він сказав: «Знову звертаю увагу на справу Вінсента Ламберта та маленького Алфі Еванса й хочу ще раз рішуче наголосити, що єдиним володарем життя, від початку до природного завершення, є Бог. А наш обов’язок – робити все для того, щоб оберігати життя».