Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 1 листопада, четвер

Літургія на кожен день, 1 листопада, четвер

УСІХ СВЯТИХ (біл) Урочистість
Сьогодні Церква згадує в один день усіх тих, хто пройшов земний шлях і вже оглядає Боже обличчя у вічності. Життя так численних свідків є для нас прикладом і наукою, як жити вірою в сьогоденні. А їхнє заступництво перед Божим троном випрошує нам необхідні благодаті для осягнення святості. Дякуючи Богу за життя усіх святих вірних, просімо заступництва наших братів і сестер, щоб і ми колись разом із ними могли тішитися вічною радістю.


АНТИФОН НА ВХІД
Радіймо всі в Господі, * святкуючи урочистість на честь Всіх Святих. * Їхнім святом радіють Ангели і прославляють Сина Божого.

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти дозволяєш нам в одній урочистості вшановувати заслуги Всіх Твоїх Святих; † просимо Тебе, щоб завдяки цим численним заступникам * Ти щедро обдарував нас жаданою повнотою Твоє ї милості. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Одкр 7, 2-4. 9-14
Читання з Книги Одкровення святого апостола Йоана
Я, Йоан, побачив іншого ангела, котрий підіймався від сходу сонця і мав печать живого Бога. Він звернувся гучним голосом до чоти- рьох ангелів, яким було дано шкодити землі й морю, промовляючи: «Не завдавайте шкоди ні землі, ні морю, ні дереву, доки не відмітимо печаттю рабів нашого Бога на їхніх чолах!» І почув я число відмічених – сто сорок чотири тисячі позначених печаттю – від усіх племен синів Ізраїля. Після цього я поглянув – і ось величезний натовп, якого злічити ніхто не міг, з кожного народу, покоління, народності й племені. Вони стояли, зодягнені в білий одяг, перед престолом і перед Агнцем, і пальмове віття було в їхніх руках; і вони кликали гучним голосом, промовляючи: «Спасіння нашому Богові, який сидить на престолі, й Агнцеві!» А всі ангели стояли довкола престолу, старців і чотирьох живих істот. Вони впали долілиць перед престолом і поклонилися Богові, кажучи: «Амінь! Благословення, слава, мудрість, подяка, честь, сила і могутність нашому Богові навіки-віків! Амінь!» А один зі старців у відповідь запитав мене: «Ті, які зодягнені в білий одяг – хто вони й звідки прийшли?» І сказав я йому: «Мій пане, ти знаєш!» А він сказав мені: «Це ті, котрі прийшли з великої скорботи й випрали свій одяг, і вибілили його в крові Агнця».  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 24, 1-2. 3-4аб. 5-6
Ось покоління, що шукає Бога.
Земля і все, що наповняє її, *
Всесвіт і ті, що живуть у ньому, – вони Господні.
Адже Він заснував її на морях *
і на ріках облаштував її.
Хто вийде на гору Господню, *
і хто стане на Його святому місці?
Той, у кого руки невинні й серце чисте, *
хто не прив’язав до марного свою душу.
Такий отримає благословення від Господа *
і справедливу винагороду від Бога, свого Спасителя.
Це покоління тих, які шукають Його, – *
шукають обличчя Бога Якова.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ

1 Йн 3, 1-3
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана
Любі! Подивіться, яку любов дав нам Отець, щоб ми звалися Божими дітьми! І ними ми є. Світ нас не знає, тому що Його не пізнав. Улюблені! Тепер ми Божі діти, але ще не виявилося, що будемо. Знаємо, що коли Він з’явиться, ми будемо подібні до Нього, адже побачимо Його таким, який Він є. І кожний, хто має цю надію на Нього, очищає себе, як і Він чистий.   Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 11, 28
Алілуя, алілуя, алілуя.
Прийдіть до Мене, всі втомлені та обтяжені –
і Я заспокою вас!

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 5, 1-12а

† Читання святого Євангелія від Матея
Того часу побачивши юрбу, Ісус вийшов на гору; коли Він сів, до Нього підійшли Його учні. І, відкривши свої уста, Він навчав їх, промовляючи: «Блаженні убогі духом, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні ті, хто плаче, бо вони будуть потішені. Блаженні лагідні, бо вони успадкують землю. Блаженні голодні й спраглі праведності, бо вони наситяться. Блаженні милосердні, бо вони помилувані будуть. Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими названі будуть. Блаженні переслідувані за правду, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве, обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах». Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом Усіх Святих просімо Бога:
1. За Святу Церкву, аби, споминаючи у Євхаристії смерть і Воскресіння Христа, вона провадила всіх людей до святості.
2. За єпископів, священиків, дияконів, аби їхня особиста святість стала джерелом святості усіх вірних.
3. За всіх людей і народи землі, роз’єднані ненавистю та війнами, аби Господь приніс їм мир та обдарував надією свободи.
4. За стражденних, покинутих, переслідуваних, за тих, хто живе у несправедливості, аби пам’ятали, що їхня нагорода велика у Небі.
5. За тих, хто випередив нас на шляху до вічності, аби вони мали частку у спільноті спасенних і святих.
6. За нас, тут присутніх, щоб ми щоденною, звичною працею і молитвою освячували себе та допомагали іншим в освяченні.

Боже,  оточений  численним людом із кожного народу, всіх поколінь, рас і мов, Ти наш Отець; вислухай молитви Твоєї Церкви, аби ми з усіма святими могли проголошувати Твою славу. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, нехай будуть угодними Тобі дари, котрі ми складаємо на честь Всіх Святих; † і вчини, щоб ми відчували турботу про наше спасіння тих, * котрі, як віруємо, вже радіють своїм безсмертям. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Слава Єрусалиму, нашої Матері.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже. Сьогодні Ти наказуєш нам вшановувати своє святе місто, * яке є нашою Матір’ю і небесним Єрусалимом, * де вже сонми братів наших прославляють Тебе повіки. До нього ми, паломники, наближаючись вірою, охоче поспішаємо * і радіємо з прославлення членів Церкви, * яке Ти даєш нам за приклад і яким Ти зміцнюєш нас у слабкості. Тому із ними та з ангельськими хорами * прославляємо Тебе, одноголосно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Блаженні чисті серцем, * бо вони побачать Бога. * Блаженні миротворці, *  бо вони синами Божими назвуться. * Блаженні переслідувані за правду, * бо їхнє Царство Небесне.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Величаючи Тебе, Боже, чудесного і єдиного Святого в усіх Твоїх Святих, просимо Твоєї благодаті, † щоб, з’єднані у повноті Твоєї любові, * ми перейшли від цього столу паломників до трапези у небесній вітчизні. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії