Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 12 травня Церква згадує святого Панкратія, покровителя дітей

12 травня Церква згадує святого Панкратія, покровителя дітей

За переказами, Панкратій походив із Фригії. Малою дитиною втратив батьків, тому виховував його дядько Діонісій. Разом із дядьком хлопець і переїхав до Рима, де йому вділив Таїнство Хрещення святий Папа Марцелін.
Під час гонінь за імператора Діоклетіана Панкратій допомагав нужденним вірним зі спадщини батьків та ховав християн від переслідувачів. Але його самого піймали й убили 304 року. Був він тоді 14-річним юнаком.

Про життя перших мучеників збереглося доволі мало правдивих відомостей, загалом переважають легенди. Щодо Панкратія певним також залишається лише поширений у давнину культ. На честь святого Папа Симах побудував базиліку, а вшанування Панкратія швидко поширилося на всю Церкву.

Зображають святого в багатій туніці і плащі, часто в лицарських обладунках. Атрибути – меч, пальмова гілка, серце.

За мужність у сповіданні віри Панкратія вважають покровителем дітей, особливо тих, які приступають до Першого Причастя. Він також захисник тих, хто складає клятви. До Панкратія звертаються під час різних легких хвороб.

Уклала Юлія Бойко
Святі дня 11 травня Церква згадує святого Ігнатія з Лаконі, покровителя жебраків Вікентій Пейс (1701–1781) прийшов на світ у Лаконі (Італія), у багатодітній християнській сім’ї. Народженню передувала складна вагітність, тож мати зверталася по допомогу до святого Франциска та сподівалася, що дитина обере богопосвячене життя.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.